Мълчи си, лъжи си, нещата да вървят!

Димитър Аврамов 24 юни 2020 в 18:48 11611 6

Димитър Аврамов, полулог*

Тези полулогични и хаотично нахвърляни редове са плод на спонтанен песимизъм. Виновни са от OFFNews, а поводът е публикацията “Проучване: Българите по-склонни на твърдо управление с лидер, неподвластен на парламента”, която обявява данни от изследване на Politico.

Прочетох. И първо се ядосах на 45-те процента сънародници. Разочаровах се, отчаях се, малко попсувах и т.н. После обаче си викам: “Я да взема да обвиня някой друг, защо все ние да сме виновни?”. И реших да обвиня Politico. Ядосах им се от безсилие! Защото и да се ядосваш на нашего брата, все тая. У нас от много яд файда няма. Най-много да се чалнеш и да те сметнат за алтав. Все едно не знаеш къде живееш.

Ядосах се на Politico, че прави изследвания в България и после публикува резултатите. Такива резултати вместо да насърчават Запада да идва у нас, го карат да си стои на Запад. Я си представете, че някой от Запада си е помислил да прехвърли бизнес на Изток и се чуди къде. Гледа средната работна заплата в България и си вика: “Добре, ще си намаля разходите”. После гледа, че България е в ЕС и в НАТО и пак си вика: “Добре, значи е сигурно”. И таман е решил у нас някакъв бизнес да отвори, дай Боже завод да построи - и хоп - попада на изследването на Politico. Греда. Пак изпаднахме от картата.

Продължавам да се ядосвам на Politico. Тези са “подли либерали”. Уж били за глобализацията, уж подкрепяли outsourcing-a на работни места, а пък се изявяват като тръмписти. Като публикуват такива данни, кой американски бизнес ще вземе да отваря работни места в България. Ще си стоят инвеститорите в Щатите. Най-много да скочат стената, дето я няма, и да идат в Мексико. Значи “подлите либерали” уж против Тръмп, пък правят изследвания, които му помагат да задържи работните места в Америка.

В един момент се сещам, че като съм се ядосал в началото, не съм прочел цялата публикация. Малко съм гузен, ама после решавам, че човек като се ядоса му кипва, та какво ти четене. Емоция трябва да изрази! Връщам се и дочитам, че “в четири от общо 10 изследвани държави – България, Латвия, Литва и Словакия, по-малко от 50% от респондентите подкрепят „либерална демокрация с редовни избори и мултипартийна система като най-добра форма на управление”. Демек, тук ми става ясно, че в Австрия, Чехия, Унгария, Естония, Полша и Румъния хората са казали нещо друго. Тоест не са казали като 34% от нашенците, че “западните общества и начинът им на живот са заплаха за националната идентичност и ценности”. После чета и че 31% от българите “смятат, че ЕС представлява подобна заплаха, докато 43% я виждат в САЩ”.

Тук спирам да се ядосвам на Politico и започвам пак да се ядосвам на “провинилите” се сънародници. Тя историята очевидно си върви и годините си цъкат, ама по нашите географски ширини промените и еволюцията, някак си, бавно мърдат. Или, по-точно, някак си се извъртат, усукват се и нещата - хоп, обратно на старото си място.

Абе, аланкоолу, от 45-те процента, като искаш “по-авторитарно управление със силен и решителен лидер, който да не трябва да се занимава с парламент или избори”, да си беше стоял в Османската империя! В тая, дето й викаш турско робство. Че там си е имало и авторитарно управление, и султан си е имало, който не се занимава с парламент и с избори. И данъкът 10%, и църква си имаш, и голям пазар, и Солунската митница - и тя в твоята държава. Или пък, ако не ти харесва Османската империя, 'щот си “патриот”, да я беше присъединил тая територия към Руската империя овреме. И там авторитарно управление навремето бол, а парламент - йок.

Аланкоолу от 45-те процента, аз едно въпросче да задам само. За какво се е трепал Васил Левски революция да прави и “деспотско-тиранската система да замени с демократска република”? Защо се е мъчил Апостола да ти навре у чутурата, че: “В нашата България не ще бъде така, както е сега в Турско. В нея всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони... и за турчина, и за евреина и пр., каквито и да са, за всички еднакво ще е... Така ще е в наша България. Ние не гоним турския народ, ни вярата му, а - царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и самите турци”. Че нали днес в “Турско” си имат това, дето си казал на Politico, че го искаш - “по-авторитарно управление със силен и решителен лидер, който да не трябва да се занимава с парламент или избори”. Демек, ти, 45-процентният, искаш като в днешно “Турско” да живееш ли?

Мълчи си, бе, човек! Или поне един път като си развързал езика, толкова ли не можеш едно Politico да излъжеш? Беше се научил да я лъжеш тая държава в комунизма, после се научи да тарикатееш и да прекарваш и в демокрацията. С тарикатлък и лъжа далеч стигна! Излъга НАТО и ЕС, че искаш да си вътре, а не отвън! Лъжеш вкъщи, лъжеш приятели, лъжеш на пазара, лъжеш на работа, лъжеш даже и социолозите в изборния ден. Продължавай да си лъжеш! Откъде ти дойде на акъла изведнъж истината да казваш? Как пък не се сети да излъжеш и тия, дето питат за Politico? Вместо да ги овъртолиш едно хубаво, си се изпънал като Бай ти Ганя и си ревнал: “Булгар, булгар – аз парламент не ща, да им таковам майките на депутатите”. Не ти ли мина през акъла, че при това “по-авторитарно управление със силен и решителен лидер, който да не трябва да се занимава с парламент или избори” няма вече нищо да таковаш, ами ти ще си такован по цял ден? Не ти мина, нали? Ами като не ти минават такива неща през акъла, мълчи си тогава. Лъжи си и си я карай като досега. Нещата добре си вървяха!?

Лъжи си като дойдат да те питат от Запада и се преструвай на умряла лисица. Като в изключителната приказка на Йордан Радичков “Лисицата, която се преструваше на умряла”. Надявай се да те метнат в каруцата и после като се обърнат - “Ни лисица, ни риба, ни ритли”. Да, ако може и “ритлите” вземи, ама си мълчи. Само внимавай на черказец да не попаднеш!

-------------

*"Полулог" идва от  "полу" и "логос" (наука или слово). Авторът има претенцията да е "полуучен" и "полунаучен", а не изцяло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12053

6

The Prince

26.06 2020 в 09:47

Доколкото мога да разбера, авторът си служи с текста като подиум за предявяване на позиция на почтеност и твърда решителност против обичайните типични български пороци и недъзи.

Това е много хубаво, но няма да стигне по-далеч от това да пише такива колонки.

СУРОВА РЕАЛНОСТ.

3600

5

В Крак с Времето

25.06 2020 в 14:48

Вярна интерпретация на дискутираните факти от балканската ни народопсихология. Авторът има чудесен стил и чувство за хумор. Откакто изчезна д-р Тони Филипов такива ведри аврори са рядкост.

3810

4

Пенчо бре

25.06 2020 в 08:32

И аз се ядосвам, г-н Аврамов. Но не на Политико. Политико не участва в "демократичните" ни избори, където посоченият от Политико избор, става реалност.

-1695

3

Mladen Nikoloff

25.06 2020 в 02:52

От както свят светува, хора и животни се привличат от харизматични и силни лидери. Силата е олицетворение на възможност, а хората търсят всяка възможност да подобрят своето битие. Напълно нормално е хоата да жадуват и да се идентифицират със силни и харизматични лидери.

Това няма нищо общо с "балканщина". Това си е човешкия ген. Хората не биха позволили да ги управляват слаби и мекошави "лидери".

13214

2

XR4

24.06 2020 в 20:35

Добре е, че автора се ядосва, защото ядосвайки се поставя важни въпроси, но на мен друго не ми харесва-статистиката на Политико.Не бих стигнал толкова далеч, че да я обвинявам в манипулирана.По-скоро ми се струва грешно тълкувана или тенденциозно направена.Не възможно унгарците да са с по-добри показатели от нас, а вече години наред да си дундуркат откровен диктатор.Не възможно 75-80% от българите да одобряват ЕС(реално ние сме в топ 5 в света) и в същото време да го считат за заплаха.
Има нещо гнило в....Политико.

3000

1

FriedRado

24.06 2020 в 20:16

Пускайте повече материал от този автор да никне малко мозък балканския националисичен барут до кога ще се повтарят едни и същи сценарии се олигарси монарси връщане в миналото България не е Северна Корея!!!