Митовете за ползите от четенето

Емил Йотовски 25 април 2019 в 08:37 5483 4

Първи мит

Четенето било секси.

Нека погледнем истината в очите.

Нека ви попитам - Вие правили ли сте секс докато четете? Не се стеснявайте, вдигнете ръка.

Нека ви опиша ситуацията. В едната ръка държите книга. Четете. Независимо дали е под вас, над вас, или около вас, любимият ви човек, също с книга в ръка. Сексът тече с нормална интензивност и от време на време има прекъсвания за някой и друг оргазъм.

А сега си представете как правите секс и четете „Братя Карамазови“. Вие – „Братя Карамазови“, а вашия партньор „Граф Монте Кристо“. Мислите ли, че така някой от вас ще стигне до оргазъм? Само ще си обръщате страниците и ще си мълчите. Най-много да убиете наум някоя бабичка. Най-накрая ще се изнервите и ще се скарате. Ще започнете да си изневерявате със случайни нечетящи хора и край с връзката ви.

Толкова за четенето и секса.

Втори мит

Четенето отваряло врати.

Сериозно ли говорите? Кои врати? Покажете ми ги? Момент, ще дам пример. Представете си аз имам сто лева а вие „Двата тома на война и мир“. Стоим на входа на дискотеката и чакаме да влезнем. На входа три яки батки ни джобят за оръжие. Плащаме си входа. Внимание! Аз имам сто лева, а вие - книги! Следователно аз си плащам входа, а вие ядете бой докато обяснявате на батките, че книгите отварят врати.

Това е за вратите и книгите.

Трети мит

Четящите хора били с по-голяма обща култура.

Хора, разберете ме правилно. Вече никой не се нуждае от обща култура. Живеем в 21-ви век. Общите неща вече са демоде. Живеем във време на тесни специалисти и единствената култура, която е адекватна на времето ни е тясната култура.

Общата култура е отживелица. Когато отидете на интервю за работа няма да ви питат как се казва най-големия спътник на Сатурн, а ще ви питат каква заплата искате. Това се нарича фокус или тесен поглед върху проблема. Така, че си заврете общата култура където се помещава и най-големия спътник на Сатурн и оставете света на нас – хората с тясна култура.

Четвърти мит

Книгата е прозорец към света.

Ще ви го кажа кратко и ясно. Прозорец е петкамерно ПВЦ с Ка стъкла с комарник и щори. Питал съм професионалисти. Ако се опитате да гледате през някоя книга най-много да ви вкарат в психиатрията.

Седми мит

Четенето е полезно за здравето! Стига бе. Онзи ден бях в болница на свиждане и до всеки болен имаше я книга, я списание. Представяте ли си? Болниците са пълни с читатели! По-силен аргумент от вредатна от четенето няма как да има.

P.S. Както забелязвате, липсват мит номер пет и шест. Този въпрос ще го обсъдим, когато разгледаме ползите от цифрите.

P.P.S. Материалът е посветен на денят на книгата, който беше преди два дни. Но това ще го обсъди, когато разгледаме ползите от календара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6589

4

stanimir_13

29.04 2019 в 21:16

Прочел съм доста книги. Не отварят врати. Е, ако не стигаш дръжката може да си ги подложиш, като стъпало. Научих, че по-умния отстъпвал, което се оказа тъпо. Научих, че понякога смисъла се губи в превода, или пък е абсолютно безсмислен за нашата реалност. Абе, чети, за да станеш читател. Какво казало чукчето, което искало да стане писател, като го питали дали е чел, Толстой, Достоевски, Гогол, Чехов - "Цукце хочет стать писателем, не цитателем"

23293

3

Стефан

27.04 2019 в 02:33

Да, рядко примитивен и тъп коментар.

4034

2

Емил

25.04 2019 в 13:53

Примитивно писание, за примитивни хора (от примитивен автор)! Да се правиш на умен като се плъзгаш по повърхността на текста може да е модерно, но е тъпо!

8000

1

Petia Nikolova

25.04 2019 в 10:20

Е, ако четенето не отваряше врати,как щяхме да прочетем този веселяшки текст?