Многопартийната ламя

Паун Цонев 05 февруари 2015 в 18:56 11116 11

Във вторник независимият депутат Велизар Енчев внесе в парламента законопроект за намаляване наполовина на държавната субсидия за партиите с пълното съзнание, че законопроектът няма да мине. Защото по въпроса за партийните субсидии опозиция няма. По тази тема всички са в мнозинството. Може би, и затова този факт не стана новина и потъна в политическата какафония, в която битува нацията.

Освен, че България е страната с най-много депутати на глава от населението в Европа, за последните 10 г. самоназначилата се и самонарекла се „политическа класа” у нас увеличи точно 10 пъти/!!!/ партийните субсидии, които се плащат на партиите от държавния бюджет – от лев и нещо до 11 лв. на глас...Невероятно, но факт! Най-бедната страна в ЕС плаща от парите на данъкоплатците най-скъпите партийни субсидии – многократно по-големи от редица европейски държави!

Най-богатата европейска държава Германия плаща по 50 евроцента на глас, а България 5,50 евро!? При положение, че жизненият стандарт на германците е 20 пъти по-висок от българския, партийните субсидии у нас са 10 пъти по-големи от германските!? У нас субсидията е приблизително 1:20 от средната пенсия/150 еврс/, а в Германия е приблизително 1:500 от средната пенсия/ 1000 евро/.

В Гърция миналата година партийните субсидии бяха намалени наполовина и са вече 60 евро цента.В Италия правителството, под натиска на партията на Грило, реши поетапно да съкращава субсидиите на партиите до пълното им премахване! Като начало те бяха сведени от 4 на 2 евро. Средният размер на партийната субсидия в ЕС за 2013 г. е 3,5 евро на глас. В братска Македония партийната субсидия е около 1 лев/11 пъти по-ниска от българската!/ и се оказва, че многопартийната система там преживява чудесно и нищо не я заплашва.

За какво харчат нашите партии тези огромни пари? Голяма тайна. Бившият шеф на Сметната палата Валери Димитров призна, че държавата няма законови лостове да контролира пътя на парите. Това обяснава луксозните воайяжи на партийни босове и разни пишман-патриоти по луксозни куророти и свърхскъпи хотели в „Четирите сезона” на годината. При това партиите скандално са освободени от задължението да си харчат парите, прилагайки закона за обществените поръчки! Партийни лидери публично признават, че държат огромните си партийни субсидии в банката за да печелят от лихви!?

За 2013 г. българските данъкоплатци са платили за издръжката на партиите 45 млн. лв. Ето от къде могат да се вземат липсващите пари за армия, пенсии, здравна каса, детски надбавки, фонда за болни деца и пр. Разбира се, премахването изцяло на държавните субсидии би било глупост, защото тогава партийните номенклатури ще преминат директно на щат при олигарсите. Разумното решение е, да бъдат приведени в съответствие с европейските субсидии, което ще рече да бъдат намалени два-три пъти. Макар, че това също не е кой знае колко справедливо, тъй като в ЕС средната субсидия е 3,5 евро, но средният жизнен стандарт е десетина пъти по-висок от българския.

Всъщност, като останат насаме със себе си, партийните босове са наясно, че размерът на партийните субсидии у нас е абсурден и циничен. Някои от тях като Кунева, Бареков, В. Симеонов и др. лицемерно обещаваха в предизборните си програми, че ще намалят значително субсидията. Днес естествено вече са забравили. И бягат като дявол от тамян от темата. На повечето политолози също не им е интересна, по простатата причина, че в голямата си част са на партийните хранилки, захранвани точно от държавните пари. И извънпарламентарните партии също са в играта. Да сте чули, раздаващата наляво и надясно акъл и справедливост Дончева, или от „Глас народен” да са казали и една дума срещу нелепите субсидии? Няма и да чуете, след като на последните избори минаха заветния процент и гушнаха тлъстите пачки? Та, за тях всеки електорален глас народен е златен!

Затова и съдбата на законопроектът на Енчев е ясна. Но пасаран! Ненаситната многопартийна ламя и него ще погълне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!