Наборна военна служба

Никола Крумов 25 май 2017 в 14:35 14758 20

Задължителната казарма е тъпотия. Аз съм ходил, но винаги съм бил против нея. Там не се научава нищо – само пиянство, кражби, злополуки и простотии. Който иска, може да стане професионален войник. Мисля, че е по-правилно всеки завършил училище да влезе за един месец в поделението, където да бъде обучен на елементарни техники по самоотбрана, гасене на пожари, първа помощ на пострадали, стрелба с пистолет, реагиране при аварии, земетресения, пътни инциденти и наводнения. Ама без тъпанарско делене и дискриминация – всички вътре. Защо някой да бъде ограничаван от образование!? Мъже, жени, слепи, глухи, инвалиди (или оня имал един орех, другият пет – айде няма да ходят)... на всеки ще са полезни тези знания, макар и да не го осъзнава.

1. Самоотбрана. Може да си дебел, хилав, нисък или просто да не си роден за бокс. Поне могат да те научат как да избягваш удари. Повечето нападатели посягат с цялата си тежест с дясната ръка и кроше. Ако се дръпнеш или съвсем леко му бутнеш ръката встрани, е почти сигурно, че ще загуби равновесие и ще падне на земята – вкарваш му два шута в муцуната. Нинджа няма да станеш, но с малко упражнения ще имаш поне шанс за реакция.

2. Да те научат да боравиш с няколкото вида пожарогасители, не е вредно. Пожарната безопасност също е важна (примерно защо не трябва да заваряваме пълния резервоар на колата си в плевня).

3. Първата помощ е решаваща – дори по случайност може да спасиш човешки живот. (например малко хора знаят, че техниката за дишане уста в нос е по-ефективна, защото в устата може да има чужди тела или повръщано).

4. Стрелба с пистолет. Сигурно на 99% от вас няма да се случи да стреляте... но знае ли човек... Нужно е да се схване само основното – откат, принцип на работа, прицелване, проверка и зареждане на пълнителя. Без практика обаче не става (като оня, дето по невнимание си застрелял шест пъти ходилото).

5. Съвсем пък няма да ви се наложи да ходите по греда над яма или да прескачате триметрова стена. Но... Умението и компетентността не пречат (може поне акъл да дадете в опасна ситуация).

Един месец свирепи тренировки – всяка събота и неделя ви пускат по кръчмите в красивите униформи. Като се приберете понеделник сутрин в поделението, научавате още един урок – едно е да си махмурлия в училище (дремейки на чина), друго е да си махмурлия на работа. Ще изучите няколко песни и химна, ще има да разказвате забавни истории... но най-важното – в бъдеще няма да умрете от някоя глупост. В последния ден на курса (както си е ред при нещо завършено) опъвате масите на плаца – банкет до зори, осигурен от държавата (няма само политиците да пият безплатно). При моята казарма имаше само едно велико нещо – вдигането и свалянето на знамето на фона на химна. Батареите строени изрядно, като огромни правоъгълни четки за пети. Излиза тлъстият дежурен по поделение. Застава изпъчен пред микрофона и мощно се провиква: „Здравейте, господа бойци!” (супер надъхващо), а ние отвръщаме със стегнат рев: „Здраве желаем, гос’ин полковник!” Ние сме бойци – много яко. Винаги настръхвах...

Разказите на Никола Крумов можете да следите и на фейсбук страницата му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

20

Black Hex

29.05 2017 в 12:14

Йончев има ли абонаментни планове на "Пост без ограничения"?

10538

19

Black Hex

29.05 2017 в 12:13

Йончев, колко струва екстрата "Пост без ограничения"?

10538

18

Black Hex

29.05 2017 в 12:12






ИМАТЕ МАКСИМУМ 1000 ЗНАКА ЗА ЕДИН КОМЕНТАР.

ИМАТЕ МАКСИМУМ 1000 ЗНАКА ЗА ЕДИН КОМЕНТАР.

ИМАТЕ МАКСИМУМ 1000 ЗНАКА ЗА ЕДИН КОМЕНТАР.




Кажи бе НЕуважаеми г-не, поради що едни могат да лисват тук цели пасквили в 33 страници и за тях не важат никакви правила, а ние трябва да се сбираме и вместваме в някакви си 1000 знака с точките, запетаите и шпациите?
Я направо изкарай един списък тук кой има право да коментира и другите да си ходим.
У га па тогаз достигнете пълно удовлетворение!

10538

17

Black Hex

29.05 2017 в 12:10

И кой ще плаща за наборна служба? 2 години значи около 50 хиляди момчета или 100 хлапета общо. Сега имаме 20 хиляди професионалисти, които ходят с раздрани стари гащи, нямат патрони, нямат гориво за оскъдната си бойна техника, не става и дума да им се купи сносна екипировка, камери, бронежилетки, нощно виждане, нови хеликоптери, танкове, бронирани коли, самолети...Та те дори ковчези нямат ако случайно се споминат при някоя от международните си мисии.

Какво ще прави наборната армия? Ще се учат да стрелят с прашки ли и ще се замерват с камъни спейки на палатки дарени от родителите им и похапвайки храна донесена от вкъщи ли? Това ли е идеята за наборна служба?

А какво точно ще научи един хлапак за 24 месеца, което да го направи добър войник? Тия на 10-12 месеца като направят ще ги пращаме на мисии в чужбина ли? Или ще правят антитерористични операции? Каква роля ще изпълняват? За пушечно месо ли ще ги готвим? Ще трепят терористи с прашки?

Вижте неграмотни тролове военното дело малко се

10538

16

Black Hex

29.05 2017 в 12:10

ИМАТЕ МАКСИМУМ 1000 ЗНАКА ЗА ЕДИН КОМЕНТАР.

ИМАТЕ МАКСИМУМ 1000 ЗНАКА ЗА ЕДИН КОМЕНТАР.

ИМАТЕ МАКСИМУМ 1000 ЗНАКА ЗА ЕДИН КОМЕНТАР.

Обаче това педералистическо гомно преди мен незнайно как е "успяло" да публикува коментар с:

Words: 446
Characters (no spaces): 2113
Characters (with spaces): 2565


Как така бе НЕуважаеми г-н Йовчев?
:)

Я и аз да опитам

10538

15

Black Hex

29.05 2017 в 12:09

ИМАТЕ МАКСИМУМ 1000 ЗНАКА ЗА ЕДИН КОМЕНТАР.

ИМАТЕ МАКСИМУМ 1000 ЗНАКА ЗА ЕДИН КОМЕНТАР.

ИМАТЕ МАКСИМУМ 1000 ЗНАКА ЗА ЕДИН КОМЕНТАР.

Обаче това педералистическо гомно преди мен незнайно как е "успяло" да публикува коментар с:

Words: 446
Characters (no spaces): 2113
Characters (with spaces): 2565


Как така бе НЕуважаеми г-н Йовчев?
:)

Я и аз да опитам

20696

13

Новак

26.05 2017 в 03:54

Коя от изброените 5 точки е "отбиване на дълга към Отечеството"? Това е толкова клиширана и несъстоятелна фраза. "Отбива" се задължение, което ти тежи, нещо което е против теб, бреме. Така излиза, че "дългът към Отечеството" ти тежи и за определено време (1 месец според статията) се напъваш и го отбиваш. След това вече си чист - повече дълг към Отечеството нямаш.
Това, което описва тази статия не е военна служба, а някакъв вид разширен и адаптиран към сегашните условия шофьорски курс.
Смисълът на наборната военна служба е да подготви хора, които при мобилизация могат да изпълняват военни задачи - задачи наистина за защита на границите на страната, вътрешния ред, при големи природни бедствия или произшествия. Тогава ще се изискват не само физически, но и психически и най-вече морални сили. Как ще стане това с описания едномесечен курс? Та даже събота и неделя си по кръчмите.
Да се разискват популистките изхвърляния на т.нар "патриоти" е загуба на време. Нито обществото, нито икономиката са уредени така, че да приемат наборна служба. Какво става ако имаш собствен бизнес и те хванат 1 месец запас? Това са лакардии за попълване на все по видимата липса на управленски идеи, възможности и умения.