Наистина ли има нацисти в Украйна?

Дмитрий Чупраков за OFFNews 23 декември 2022 в 08:10 12338 15

Война Украйна

Снимка GettyImages

Война Украйна

Като една от основните причини за започване на пълномащабно нахлуване в Украйна на 24 февруари руските власти посочиха необходимостта от "денацификация" на съседна независима държава. Какво точно е имал предвид Путин под термина "денацификация" и как може да се осъществи, най-вероятно и самият той не знае със сигурност. Но все пак се чудя има ли наистина ултрадесни националисти в Украйна?

Краткият отговор е - разбира се, че има. Те съществуват и в европейските страни, в Съединените щати и дори в самата Русия, където има доста представители на тези движения. По-важен е друг въпрос – дали са на власт и имат народна подкрепа или са малцинство от маргинали?

"Руски марш" на крайнодесни групировки в Москва - новина от "РИА Новости"

Името на украинската националистическа партия "Десен сектор" не е познато само на руснаците, които са далеч от политиката. Тази партия се формира от крайнодесни националистически организации по време на революцията през 2013-2014 г. и беше представена в руската пропаганда като почти основна политическа сила в Украйна, която се подкрепя от огромен брой украинци. Този мит обаче беше разсеян на изборите за парламент на Украйна през 2014 г., които бяха следващите след тази революция. Партията "Десен сектор" получи подкрепата само на 1,80% от украинците и нито един депутат от тези националисти не стигна до парламента.

Резултати от предсрочните избори за Върховната Рада на Украйна, проведени на 26 октомври 2014 г.

Малко по-рано лидерът на украинските радикални националисти от Десния сектор Дмитрий Ярош дори участва в първите президентски избори след революцията. Но и тук има изненада - по-малко от един процент от населението на Украйна го подкрепи. Вярно е, че си струва да се признае, че друг националист, Олег Тягнибок, отбеляза малко повече, цели 1,16%.

Резултати от президентските избори през 2014 година в Украйна

През 2019 г. националистите Тяхнибок и Ярош сформираха коалиция и участваха в изборите заедно като единна политическа сила. Подобна асоциация беше подкрепена от малко повече от два процента от украинците. Тези политически незначими фигури не останаха нищо повече от истории на ужасите, с които руската пропаганда плашеше публиката си и скоро загуби интерес към тях. В продължение на много години тези украински крайнодесни националисти „събираха прах в килера“ на руската пропаганда до 24 февруари, когато стана необходимо да се оправдае нахлуването в Украйна. По това време мнозина забелязаха любопитна аномалия - споменаванията в руското информационно пространство за „нацисти“ в Украйна се увеличиха многократно в деня на нахлуването.

Брой споменавания на "нацизма" в Украйна в руски медии

А какво да кажем за крайнодесните националисти в Русия?

В Русия има доста ултрадесни националисти. Тези групи хора провеждат акции в големите градове, включително Москва. В Русия не само има радикални националисти сред маргинализираните малцинства, но някои от тях са част от елита на Кремъл. Един от най-ярките примери е бившият ръководител на Роскосмос Дмитрий Рогозин. Рогозин е пламенен крайнодесен националист, който многократно е бил забелязван на митинги на радикални националисти, където речта му беше приветствана от публиката с вдигане на дясната му ръка в жест, много подобен на нацистки поздрав.

Освен това Рогозин е основател на крайнодясната националистическа партия "Велика Русия", която, за щастие, така и не беше регистрирана.

Рогозин на митинг на националисти

Марш на партията "Велика Русия", която е основана от Дмитрий Рогозин

В Украйна има радикални националисти и това е вярно.

Истината е, че ги има в почти всяка държава по света.

Защо президентът на Русия се развълнува толкова много от националистите в Украйна, които нямат почти никаква народна подкрепа, а в същото време радикалните националистически възгледи на Рогозин не попречиха на Путин да го назначи за ръководител на Роскосмос?

Защо Путин няма същия интерес към неонацисткия полк Русич, който воюва на страната на Русия?

Подобен претекст за атака срещу Украйна изглежда много пресилен, защото присъствието на каквито и да е ултрадесни представители не дава право на никого да атакува тази държава, да избива жителите й и да разрушава градовете й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

15

Октим

29.12 2022 в 12:43

И да има ще е една, а не 53 както при зомбитата от тайгата! И като прибавиш наШИСТИТЕ от “Атака“ и “Вгъзраждани“ ... стават 55!!!

5630

14

deyan_h

28.12 2022 в 21:35

А, забавно. На поне един потребител не му харесва, че отговорът на зададеният в заглавието въпрос според авторът на статията е "ДА"...)))

5630

13

deyan_h

27.12 2022 в 23:31

*въпросителната

5630

12

deyan_h

27.12 2022 в 21:57

Т.е.от статията става ясно, че отговорът на въпросите ата в заглавието е "Да"?

924

11

Diogen

23.12 2022 в 23:36

По-голям нацист и фашист от гнусния ботоксов гном не се е раждал на света. Надявам се да го сполети съдбата на Адолф Шикългрубер. А руския фашист Рогозин си го намери. Напупчен е от шрапнелите на украинска ракета. Надявал се да оцелее. Ракетат бухнала орките точно в разгара на голям запой. Следващата ракета няма да го подмине. И него и Путлер...

645

10

wakeup

23.12 2022 в 17:51

IСъщата пасмина я има и в България само че тук никой не ги осветлява Журналистиката ни е тотално пожълтяла

75

9

230 млрд баксов

23.12 2022 в 15:58

ХАХАХААААА паднах от смех
украински нацист с татуировка - статуята на свободата
беловеждов ти си голям оригинал и истински неадекват
виж във видеото долу как се прави
показно от истински руски фашистки свине
ясно и отчетливо Zиг хау, пречупени кръстове и пр.

https://www.youtube.com/watch?v=VIyStr7LIRk


865

7

Constanza

23.12 2022 в 12:52

Ха, ето!