Наистина ли искахте да превземете Киев за три дни?

Дмитрий Чупраков за OFFNews 18 януари 2023 в 07:25 13555 12

Война Украйна

Снимка GettyImages

Война Украйна

След малко повече от месец ще стане една година, откакто Русия нападна Украйна.

Сега е трудно да се повярва, но първоначално руските власти не допускаха такъв продължителен конфликт. Разбира се, няма да влезем в главата на президента на Русия и няма да разберем какво всъщност иска той. Човек обаче може да си припомни действията на режима на Путин и неговата пропаганда преди почти година и да се опита да отговори на въпроса - „Наистина ли искахте да превземете Киев за три дни?“

Тук искам да припомня едно пропагандно телевизионно предаване, което бе излъчено малко преди нахлуването в Украйна. В него беше припомнена една стара "мем"-фалшива заповед на министъра на отбраната на Русия Шойгу за дневния режим на псковските парашутисти. Сред задачите за деня като закуска и сутрешна тоалетна се казва за атаката срещу Украйна, превземането на Киев и за вечерните фойерверки в края на деня, очевидно също в Киев. По някаква причина това глупаво меме беше превърнато в герой на ефира на държавния телевизионен канал с внушението, че шегата е добра, но защо да не я приложите на практика. Пропагандата никога не се е срамувала от подценяването на Украйна.

„Ние разбрахме, че в една гореща война ще победим Украйна за два дни. Защо да я победим? Е, Украйна, господи! Ние потиснахме тези огневи точки - обсъдихме това в рекламна пауза...“ - руската водеща Маргарита Симонян в ефир на пропагандно шоу.

Фрагмент от пропагандно телевизионно предаване на държавния телевизионен канал "Русия 1"

На 26 февруари, само два дни след пълномащабното нахлуване в Украйна, руският интернет портал РИА Новости публикува огромна статия, в която победата над Украйна се определя като свършен факт.

„Сега този проблем го няма – Украйна се върна към Русия. Това не означава, че нейната държавност ще бъде ликвидирана, но тя ще бъде реорганизирана, възстановена и върната в естественото си състояние на част от руския свят“, се казва в статията.

Най-вероятно този текст е бил написан предварително с отложена дата на автоматично публикуване за 26 февруари точно в 8:00. По-късно тази статия беше изтрита, но беше запазена в уеб архива.

Изтритата статия на РИА Новости с автор Петър Акопов можете да намерите и в уеб архива тук:

В началото на март, няколко седмици след руската инвазия, бившият украински президент Виктор Янукович, който се укриваше в Русия през всичките тези години, след като избяга от Украйна през 2014 г., се опита да се намеси. На 7 март в различни източници започна да се появява информация за самолета на Янукович, който излетя от московското летище Внуково и се насочи към Минск в Беларус, вероятно с бившия президент на Украйна на борда. На следващия ден Виктор Янукович съвсем очаквано отправи призив към всички украинци и Зеленски с молба за „постигане на мирно споразумение на всяка цена“, но не уточни на каква цена. Много е вероятно плановете на Путин да включват "завръщането" на избягалия през 2014 г. Янукович на президентския пост на фона на очакваните успехи на руската армия, но руската армия не успя за три дни или две седмици, а Янукович беше принуден да се върне в сенките.

Самолетът на Виктор Янукович лети за Минск от Москва. 7 март 2022 г.

Впрочем американското разузнаване предупреди много преди началото на войната, че Русия ще атакува Украйна, вероятно през февруари. Изглежда някой от обкръжението на Путин им бе издал информация. Американците обаче явно надцениха възможностите на руската армия, очаквайки падането на Киев за 72 часа, тъй като за съотношението на силите на бойното поле тяхното разузнаване изглежда също разчиташе на мнението на обкръжението на руския президент.

„Марк Мили (генерал от въоръжените сили на САЩ) каза на законодателите на брифинги при закрити врати на 2 и 3 февруари, че пълномащабна руска инвазия в Украйна може да доведе до падането на Киев в рамките на 72 часа и смъртта на 15 000 украински войници и 4 000 руски“ – съобщи Fox News.

Генерал Мили: Киев може да падне в рамките на 72 часа, ако Русия реши да нахлуе в Украйна - 5 февруари 2022 г. FOX News

Руската армия с действията си също не показа никакво съмнение, че Киев може да падне много бързо, без да води бой. Как иначе може да се обясни фактът, че украинската столица бе щурмувана не от танковата армия, а от колоните на руската Национална гвардия и СОБР (подразделения на руското МВР).

Основната цел на подобни формирования в Русия е да осигуряват обществения ред и да разпръскват митинги, но не и да изпълняват бойни мисии на чужда територия с нападение срещу столиците на най-големите европейски държави. Изглежда, че руската армия бе планирала да влезе свободно в столицата, да разпръсне няколко десетки недоволни протестиращи с палки и да подготви вечерта заря. Резултатът е логичен - колоната бе разрушена в Гостомел близо до Киев при преминаване на моста над река Ирпин.

Има много примери за явно подценяване на силите на въоръжените сили на Украйна: малка група руски сили, изоставени в първите дни на войната, за да завладеят държава с население от 40 милиона души, държавният законодателен апарат , който се клати дълго време, преди да започне цензура на законодателно ниво. Сякаш в Кремъл никой не беше готов за обрат на събитията на фронта не в полза на Русия.

Мислехте ли да вземете Киев за три дни?

Може би не за три, а може би за един ден или седмица, но е очевидно, че Кремъл не очакваше да срещнае съществена съпротива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

12

alfakentavur

18.01 2023 в 22:31

Объркал си речника, рашистки фекалий. Амебите не могат да бъдат ласкани.

210

10

Merc

18.01 2023 в 18:48

Путин: Мы начали войну против Украины, чтобы остановить войну....!

Это даже не шизофрения.

Это проявление какого-то нового психического расстройства.

Путин стал не только шкалой измерения ошибок и просчетов, но и шкалой уровня дебелизма...!

210

9

Merc

18.01 2023 в 18:47

А тем временем:
ЦБ зафиксировал обвальное падение валютных доходов России.
За 3 месяца чистый приток валюты в страну рухнул в 12 раз. Экономика потеряла $20 млрд экспортной выручки, оценивает Bloomberg Economics.

-5840

8

Да укрите отидоха да капитулират оше февруари, но британците не бяха съгласни и двама от делегацията гризнаха дръвцето. После в Истанбул през март се договориха нещо, оше тогава почти цялата им армия беше унищожена, но отново западните им господари им набиха канчето. Знак, за това е че Русия се изтегли от огромни територии на север и североизток, но с марионетки не бива да се преговаря и Путин го разбра по теудния начин.
Затова за Окрайна директно със сащ, проблема е че за Вашнгтон всички са руснаци и не им пука колко ше са жертвите.

10298

7

AntiZ

18.01 2023 в 12:09

Каня мераклиите за руzzкий мир на безплатна разходка в сталин"град", днешен волго"град". По-голям от София. Та като казах София, що троловете ни наричат жълтопаветни, мислейки, че това е жестока обида. В казармата карахме селтаците новобранци, да дават караул пред едно жълто паве. В задълженията им влизаше да го мият два пъти на ден. За мен е чест и гордост да съм жълтопатник. Ама вижте, моля, къде живеят тия и не се чудете що завиждат:

https://goo.gl/maps/2NRpuLacT9PWTyYC8

810

6

Няма за кой друг, ако искаме да измием срама.А Резидентът беше избран непряко от герб, поне първият път.

2550

5

alfakentavur

18.01 2023 в 11:24

Ако това за оръжието и горивото за Украйна е вярно - ще гласувам за ПП поне в следващите 5 години!

Петков и Василев не ги харесвах, все пак излязоха от служебно правителство на Резидента. Но с отношението си към Украйна ме спечелиха, а това ако е така - ставам им фен!

10298

4

AntiZ

18.01 2023 в 11:10

Че руснака е най-тъпото същество на планетата, съм го писал 100 пъти най-малко! По негово подобие са и привържениците му по целия свят, особено по нашите ширини. И сега да четат сашки, парапети, винкели, бордюри, варненски копейкини изпражнения, герберски далавераджии, дуписе-та и всякакви путинофилски мекерета: Кирил Петков и Асен Василев ви Го завряха, другари. Шестоъгълен, като паметника пред НДК, огромен, ръбат и грозен, безславно заминал за скрап . Това е и причината всички дружно да ги свалите от власт. Хахаха, възелинчето не помогна, нали!

https://www.mediapool.bg/politiko-kak-bulgaria-taino-spasi-ukraina-news343968.html

2051

3

Propaganda

18.01 2023 в 10:07

Няма нужда да се коментира много.

раССката кочина се провали легендарно, на всички нива,
следователно
раССката кочина трябва да бъде разпадната, завинаги.


Милост като през 1989-та, когато им се подари държавата, е излишна и вредна. Иначе до 30-на години тия роби ще ни зарадват отново с поредното си кремълско Фюрерче.
 
X

Подкастът на OFFNews