Обуздайте чернокапците!

Тони Филипов, д-р 16 март 2020 в 08:09 19666 10

Бесен съм и няма да го крия! Бесен съм на поповете! Бесен съм и на властта, която толерира попското нахалство.

На 11 март патриарх Неофит разпореди всички храмове на територията на Софийска епархия да бъдат отворени и в тях да се извършват богослужения, въпреки епидемиологичната обстановка.

„За да се избегнат всякакви предпоставки за заразяване на вярващите от коронавирус – COVID-19, се препоръчва при богослужения при възможност да се избягва личен допир между вярващите.“

„Да се избягва личен допир“, това е единствената мярка за предпазване от заразяване от вируса, която дедо поп препоръча на пасомите си. И тя е достатъчна да се избегнат „всякакви предпоставки“ за заразяване. Но само когато е „възможно“. Защото на Великден например, когато църквата се пука по шевовете от народ, това едва ли ще е възможно! Иначе могат да си кашлят и да си кихат на воля!

За сравнение: В Италия папата се моли по интернет. Площадът „Свети Петър“ е затворен, базиликата „Св. Петър“ също. Не се отслужват меси и никой не ходи на меси. Забраната да се събират повече от двама и то на разстояние от метър-метър и половина се отнася за всички италианци, независимо дали са вярващи или не. Случаят е само един от многото примерите за това колко изостава в модерността си нашата църква, сравнена с католическата.

Днес в „Александър Невски“ пак имаше неделна литургия. И храмът беше отворен за вярващите. Нещо повече! Вярващите бяха причестявани с обща лъжичка, както изисква канонът и напук на карантината и извънредното положение. Дедо поп обяснява, че, лъжичката не е каква да е, а сребърна! Дано това помогне!

Митрoпoлит Гaвриил обясни от името на св. Синод: “Причecтявaнeтo c eднa oбщa лъжичкa нa мнoгo хoрa нямa дa дoвeдe дo рaзпрocтрaнeниe нa зaрaзaтa, зaщoтo дoри при нaй-cтрaшни eпидeмии в минaлoтo хoрaтa ca ce причecтявaли и нe ca ce зaрaзявaли. Мoжe дa cтaнe, caмo aкo вярaтa нa чoвeк e cлaбa.“

Имам чувството, че се опитват да ни върнат в средновековието!

Ще ми се като социолог да питам дедо поп по каква скала става оценката на вярата двустепенна, тристепенна, шестстепенна… И друго – хора сме и се лъжем. Има сред нас много, които се имат за вярващи, но вярата им стига до това да се прекръстят, при това не винаги по православния начин? И те ще отидат в църквата и ще се надат Бог да ги пази. Обаче Бог пази само силно вярващите!

Всъщност, дали е така? Почвам да се чудя дали с поповете се молим на един и същ бог!

Притчата, която ни пробутват поповете, е стара като света. Цицерон разказва следната история. Показали на някой си Диагор, неверник, рисувани дъсчици, изобразяващи сцени с богомолци, които благодарение на молитвите си оцеляват в корабокрушение. Диагор попитал: „Къде са се дянали рисунките на тия, които са се молили, ала са се удавили?”
Ами тези, които са се удавили, въпреки, че са се молили, по обективни причини не могат да разкажат колко помага молитвата…
В случая богомолците, които оцелеят, ще разправят как нафората на дедо поп и иконите, които са целували, са ги спасили от страшния вирус. А свидетелствата на тези, които няма да оцелеят, ще си отидат заедно с тях.

Няма по-добър начин да станем масов курбан на вируса, от това да се съберем всички в църквите и, нагъчкани един в друг, да си кихаме и кашляме в лицата, да целуваме едни и същи икони, един и същ кръст, да лапаме нафората от една и съща, па макар и сребърна лъжичка… И да чакаме Господ да ни предпази. Е, няма да ни предпази! Господ не се грижи за глупаците. И самоубийците. Бог не обича самоубийците. И църквата им отказва царството небесно! Да се самоубиеш с вирус е просто друга форма на самоубийство!

Арабите имат поговорка: Вярвай в Аллах, но си връзвай камилите. Да си вържеш камилите е метафора за всички онези дребни неща, които съставят нашия живот. Тях Бог е оставил на нашата грижа.

Калимявките са ясни, те от вярата си вадят хляба. За тях Великден е ден година храни. В краен случай половин година… Бог, викат, ще ви пази! Замислете се обаче над факта, че на всяка църква има гръмоотвод! Защо? Зер Господ не може да опази собствените си храмове? Махнете гръмоотводите, махнете противопожарните инсталации, махнете охранителните системи… Оставете църквите отключени, Бог ще се погрижи…

Не се учудвам и на онзи набожен лицемер, който ни се води премиер. „Покрай царя станах доста набожен – черкувайки се всяка седмица.” Е, никога не е късно… Проблемът е когато набожността се изчерпва с купуването на индулгенции – даряването на църквите на малко лични и повече обществени средства. Затова се обръщам към ген. Мутафчийски като лекар и просветен човек. Г-н генерал, настоявайте и църквите да бъдат включени в списъка на местата, които са забранени за събирания. Страната е в извънредно положение. И дедо поп не може да прави изключение! В конституцията, в Чл. 58 (2) се казва: Религиозните и другите убеждения не са основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.

А в предходната алинея се казва, че гражданите са длъжни да спазват и изпълняват законите и да зачитат правата и интересите на другите.

Смятам, че моето право да бъда предпазен от заразата е нарушено от патриарха и клира, които отказват да ограничат някои очевидно вредни и за пасомите им, и за останалите граждани практики!

Онзи ден Народното събрание прие изменения в Наказателния кодекс, които предвиждат затвор до 5 г. и глоба от 10 до 50 хил. лв. за хората, които по време на пандемия, епидемия или извънредно положение, нарушават “наредба, правила или мерки против разпространението на заразителна болест по хората“.

Точно това правят поповете! Те над закона ли са?

Някога Томас Джеферсън беше казал: „Аз съм много притеснен за моята родина, като имам предвид, че Бог е справедлив!” Дано да не е чак толкова справедлив, защото това, което получаваме, ще ни се стори приказка, в сравнение с това, което заслужаваме. А за дедо ви поп направо не ми се мисли…

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7128

10

Лиско

10.05 2020 в 15:21

На поповете е бесен рогатият и тези, дето му играят по гайдата. Пропуснах да прочета своевременно тази ария от дружната истерия срещу БПЦ, но пък от дистанцията на времето мога да попитам - не разбрахте ли, че това беше много шум за нищо. Видя се колко малко хора имаше по празниците в църквите и как съвестно се спазваха мерките. Мнозина начело с премиерът и проф. Мутафчийски си признаха, че притесненията са били напразни. И че няма доказан случай на заразен от ходене в храма и от причащаване. На други места бяха гъчканиците.

4012

9

Captain Morgan

18.03 2020 в 09:47

Поне разбрахме що за СИНОД си имаме.И какви "грижи" полагат за миряните си.

8025

8

Trabajo

16.03 2020 в 23:02

джовото по-доле ни светна, че когато негов близък е "в изпитание", "упование" е нужно на джовото. не на ближния.

ега. добре, че не съм му ближен на тоя абдал.

3000

7

Илайза

16.03 2020 в 21:49

Разказът "Напаст божия" от Елин Пелин е публикуван преди почти 120 години. И до днес църквата продължава да се грижи за разпространението на заразата и да обвинява паството, че "потънахте в грехове до шия, продадохте душите си на дявола, забравихте пост и пречест, пропихте се и разгневихте бога...", докато брои парите от постъпленията. Някои неща явно наистина никога не се променят.

4040

5

jovo

16.03 2020 в 12:24

Да се иска затваряне на храмовете от хора, които и без това няма да идат да потърсят там подкрепа за душите си е точно обратното на смисъла на християнството. Ако твой близък е в изпитание и искаш да намериш упование в храма в никакъв случай не трябва да го намираш затворен.

12621

4

TOR

16.03 2020 в 10:41

Rooster, едно Трънско село, вече го няма на картата. Та се замислям дали ако отида там, няма да оцелея от болести и глупости..

3000

3

Rooster

16.03 2020 в 10:30

TOR, тази дума "редушка" (или поне нещо много сходно по звучене и смисъл) не я бях чувал от десетилетия... От кой край е родом споменатата баба, просто от любопитство?

77927

2

El Commandante

16.03 2020 в 09:49

"Почвам да се чудя дали с поповете се молим на един и същ бог!"

Не. Тея немат нищо общо с Иисус.

12621

1

TOR

16.03 2020 в 08:41

Докторе, баба ми вместо епидемия изполваше думата "редушка". Така де, жалко за вярващите, ама и без друго са около рисковата група, а и бюджета товарят та...