От ''Маймунарника'' с почит към Небесния бенд

Емил Братанов 01 юни 2022 в 08:17 4514 0

И не само във времето на COVID - а, доста наши рокаджии смениха сцената: в посока към небесния „Бенд”, но постлаха спомени, послания и наследство към всички нас, групите и публиката, които още сме оставени да се наслаждаваме на страстта си, че рокът е живот.

Някои състави никога повече няма да бъдат същите.

Някои парчета никога вече не могат да бъдат изсвирени и изпети, както преди.
Духът на някои от напусналите ни е запечатан в плочи и записи, но други ги няма даже там. И всеки истински БГ рок фен носи в сърцето си (може би и по касетки или дискове) присъствието на този-или-онзи от всяко БГ рок поколение – който го е карал да куфее от радост и съпреживяване, или да плаче от умиление при блусовете и спомените.

Тъй е в живота: едни преминават „отвъд”, останалите ги чакат на „другия бряг”. Излишно е да изброявам отделни хора, разбира се, ще пропусна. Затова в бекстейджа и на сцената на задаващия се Big Rock Tribute Live и участващите, и публиката ще споменава наум своите си безплътни кумири, герои, приятели, колеги.

Инициативата не само е чудесна и роКолюбива, но отново ще ни даде възможност да се съберем след две години слушане на рок по домовете. А концертът в памет на незабравимите имена в българския рок трябва да издигне емоции и добра енергия нагоре към безплътната, но нетленна история на БГ рока.

Заслугите за лайва в памет на незабравимите имена в българския рок са (най-вече) на Митко и група „Атлантик”, на Пейо Пеев, на групите Steel, The River of Blues, Storm и на Bad Rock Radio, съвместно с „Маймунарника” (какво по-легендарно място от това!) и няколко доблестни медийни партньори. Тази събота, 4 юни, от 16 часа.

Ще свирят:

1. Sublimation - Димитровград
2. Perfect Hurricane - София (нова формация от стари музиканти)
3. Storm - София
4. Black Rose - Благоевград
5. The River of Blues - Пловдив
6. Атлантик - София
7. Kramer - Ниш, Сърбия
8. Спринт - София
9. Steel - Белград, Сърбия

Тони Чембъра има ангажимент и отпадна, но изненади вероятно ще има и спонтанно родени формации или неочаквани „размествания” в други биха били рок-бонус за всички под сцената. Да речем, Илия Ангелов (от „Диана Експрес”), Димитър Кърнев („Д2”), Весо „Кокала” Тодоров („Фактор”) или Славчо (от „Б.Т.Р.”) току-виж хванали инструментите.

Има и гости:

Старите пушки от Kramer (местни динозаври от края на 80-те с реюниън от 2014-а;
касетен албум U Mojim Mislima от 1995 и албум Hiljadu Pitanja от 2017-а) се сприятеляват и са свирили заедно с нашите от „Атлантик” (първо гостуване у нас: март 2018 г. в Костинброд и Пловдив).

„Стоманените белградчани” (хард рок; осн. 2012, рестарт 2015; първи албум Deo sna – юни 2016-а) вече са анонсирали участието си на своята страница.

Хубаво е, че Гошо Минчев има паметник в Каварна (и цяло, неувяхващо „цвете за Гошо” ежегодишно в Южния парк), че съвсем наскоро именуваха алея в този парк тук – на името на Митко Воев…

А вирусът – без да пита – „зачисли” съм небесната група музиканти, които имаха какво още да ни изпеят долу на земята; и българската рок сцена обедня с още мъничко без време.

Но безприсъствията са като сенки – когато искаш да видиш в тях любимо лице, нищо не може да попречи. Мир на праха им. А рокендролът нека да продължава да се лее в душите на всички ни. Заповядайте! Ще се видим в събота там.

Б.Р. Big Rock Tribute Live е 7 часов концерт в памет на българските рок музиканти, които вече не са сред нас. Той ще се състои в събота, 04.06 и ще започне в 16.00 часа в "Маймунарника". Входът е свободен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови