Песимистична теория за българския народ /в преход/

Паун Цонев 03 февруари 2016 в 07:19 14644 9

Паун Цонев
Паун Цонев

1. Българският преход – това е автобиографията на един луд. Саморазрушително, ирационално време, което в пълнота, вероятно, може да бъде обяснено само от психиатър.

2. Излъгаха нагло електората. Богопомазаният Преход трябваше да е от комунизъм към демокрация, а той се оказа от комунизъм към клептокрация.

3. Сега в България човек не е съвсем богат, ако не може да си купи директора на митниците. Затова е толкова свирепа битката за изпълнителната власт.

4. Американската мафия възникна, когато бе забранен алкохолът, а българската, когато бе забранен комунизма. След това най-големите комунисти станаха царе. И дори си доведоха истински цар за премиер, който обяви прехода за приключил.

5. Четвърт век наблюдаваме дискретния чар на червената буржоазия. Децата на ръководителите на строителството на социализма се преквалифицираха в ръководители на строителството на капитализма. Но,оказа се, че за разлика от социализма,капитализмът не може да бъде строен. Капитализмът сам се е строил с векове. Затова обреченото строителство на bgкапитализма се изроди в икономическа, социална и морална деградация, и един повсеместен, и невъобразим крах.

6. През 1990 г. съдиха диктатора Т. Живков защото натрупал външен дълг от 10,5 млрд. долара. За 25 г. демократичните му наследници, които го свалиха, с гордост натрупаха почти три пъти по-голям дълг. Но демократичен!

7. „Свободата не е демократична, а аристократична”, според руския философ Николай Бердяев. Какво прозрение! Днес виждаме, че свободата наистина не е интересна на широките електорални маси. И не им е нужна. Те не могат да понесат бремето на свободата. За това властват слободията, анархията и олигархията.

8. Откъде се наплодиха толкова арогантни и аморални типове в управлението? За политика на Прехода е по-добре да го считат за виновен, дори за бандит, отколкото за безпомощен.

9. През последния четвърт век в България наказателно неотговорни са децата, душевно болните и политиците.

10. Родният преход потвърди категорично тезата на Ленин: „Властта може да бъде взета относително лесно, да се задържи е много по-трудно.” Затова непрекъснато се занимаваме с предсрочни избори. Най-новите вече чукат на вратата.

11. Защо Англия е богата, а България бедна? Защото англичаните имат поговорка „Времето е пари”, а българите - „И утре е ден”. И още: ”От работа не се хубавее, а гърбавее”.” А, бе, работа ли е, не ми я хвали!”, „Не оставяй днешната работа за утре, като можеш да свършиш в други ден”. С такива поговорки, не в Европейския, ами и в Марсианския съюз да влезем, все ще сме най-бедната нация в Европа. Да не забравяме и забележката на банкера Буров, че един народ, който има 57 официални празника, на които само се яде и пие, не може да бъде наречен трудолюбив.

12. Освен на поговорките, вродената ни бедност, изглежда се дължи и на религията. Замислили ли сте, например, защо всички католически и протестантски държави в Европа са богати, а всички православни са бедни – България, Румъния, Македония, Молдова, Русия, Украйна, Беларус, а Кипър и Гърция дори и фалираха...Ще разберем когато се роди авторът на „Православната етика и духът на социализма”. Така както Макс Вебер написа „Протестантската етика и духът на капитализма”.

13. Преди прехода БСФС имаше 1 пиар и 20 олимпийски шампиони. Сега има 20 пиари и нито един олимпийски шампион.

14. По времето на зрелия социализъм в селата имаше 1 курва и 200 крави. Сега е обратното.

15. Преди 1989 г. у нас почти нямаше неграмотни. Днес вече почти няма грамотни. По този показател в ЕС държим първото място отзад напред. Но, кой знае защо, колкото по-неграмотен става народа, толкова повече професори произвеждат вузовете. Вече е трудно да видиш интервюиран по телевизията, който да не е професор по нещо или поне доцент. Както е тръгнало, нищо чудно скоро професорите да станат повече от студентите.

16. Една от големите трагедии на нашия малък, но героичен народ, е че ние никога не сме знаели какво всъщност искаме. Основополагащата идея в идеологията на най-великия българин Левски, например, е „чиста и свята република”. Но след Освобождението абсолютно всички я отхвърлят и искат монархия./ И в някаква европейска кръчма откриваме един от най-смотаните евромонарси, курдисваме го за цар и той не след дълго ни докарва две национални котастрофи/. Сега е същото - когато живееха при социализма мнозинството от българите мечтаеха за капитализма, днес когато живеят при капитализма, мнозинството носталгират по социализма. Датчаните казват, че е по-добре да седиш в кръчмата и да мислиш за църквата, отколкото да седиш в църквата и да мислиш за кръчмата. Българската социално-историческа шизофрения, обаче, е неразгадаема.

17. Във Франция „приятелите на нашите приятели са и наши приятели”, а в България – враговете на нашите врагове са наши приятели. Българската народопсихология не може да обедини нацията за съзидателни дела, а само за разруха, омраза и самоизяждане.

18. „Велик БЕ нашият войник” – така трябва да пеем вече армейския ни химн. Най-голямото унижение за България на Ньойският договор е забраната да имаме по-голяма войска от 33 хил. души. Забрана, която нито едно правителство, всъщност, никога не спази.Чак докато не влязохме в НАТО, когато сведохме българската войска до заветните 33 хил. щика. Плюс два Мига с амортизирани двигатели. А кой използа за пръв път самолета като бомбардировач в битката за Одрин преди 100 години? КОЙ?

19. България на три морета! Че защо? Добре, че Бяло море остана в Гърция, защото ако беше в България, щеше да е като Черно – мръсно, бетонирано и мутризирано.

20. Рекапитулация: през кървавите Първа и Втора световна войни България загуби общо половин милион души. По време на Мирния преход след 1989-а страната ни загуби 3 милиона души. Колкото се върнаха първите, толкова ще се върнат и вторите.

21. В самото навечерие на щурма на султан Мехмед Втори срещу Константинопол, византийските политици разпалено обсъждали въпроса за половата принадлежност на ангелите...Докато по думите на германския външен министър в момента 10 милионен мюсюлмански имигрантски корпус се насочил към гръцките, българските и македонските граници, нашите депутати разпалено обсъждат въпроса със селските казани за ракия. Дежа вю.

22. Според светото евангелие на Йоан по чудотворен начин Христос нахранил 5000 души с две риби. И нашата „политическа класа” по чудотворен начин, сал с едни еврофондове, иска да нахрани 7 млн. гладни българи. На всичко отгоре сме първи по корупция в ЕС, втори по усвояване на еврофондове, което означава, че сме първи по присвояване на еврофондове. Всяка година милиарди евро от Европа се усвояват в селското стопанство. Да сте забелязали в магазините да се е увеличило земеделското ни производство? Вносната продукция все е е около 90 на сто.

23. Не е изключено след време надписът на Народното събрание „Съединението прави силата” да бъде заменен с „Вкупом крадоха и вкупом непотребни станаха”.

24. Ако трябва да обобщим, преходът раздаде на малцина богатство, на мнозина бедност, на някои позор и на никого безсмъртие. Това е. Песимистична теория за българския народ в преход. Който може да напише оптимистична – да заповяда. От все сърце му желая успех!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!