Поемете дълбоко дъх и кажете две думички: „Президент Тръмп“

Владимир Каролев 13 май 2016 в 13:32 68840 38

Владимир Каролев

Снимка Александър Михайлов/Булфото

Владимир Каролев

През януари написах, че само съдбата може да спре Доналд Тръмп от това да спечели първичните избори на Републиканската партия и да бъде един от двамата кандидати за президент на САЩ през ноември. Е, съдбата не успя да го спре и Тръмп вече официално е първият кандидат.

Сега е време да напиша, че само съдбата може да спре Доналд Тръмп от това да спечели изборите през ноември и да стане следващият президент на САЩ.

Доналд Тръмп е маркетингов гений

Колкото и странно да звучи, това е истината. Всичките обиди, абсурдни изцепки, детински прякори и ексцентрично поведение от Доналд Тръмп наистина изглеждат като присъщи по-скоро на клоун, а не на кандидат за президент на САЩ. Но това е само на повърхността. Отдолу се крият изчисленията на един гениален специалист по убеждаване и маркетингов талант*.

Тръмп е толкова добър, че дори най-бедните американци казват за него: „Той е същият човек като нас, затова му вярваме“. Тоест, безработният бивш фермер от Мисисипи възприема мултимилиардера Тръмп, живеещ в буквално златен апартамент до Сентрал Парк в сърцето на Ню Йорк, като човек, с който може да си изпие бирата довечера.

Доналд Тръмп е с най-доброто послание

Тръмп успя да разчете перфектно, че преобладаващата част от американското общество е гневно и недоволно от цялото политическо и партийно статукво. Много американски работници не усещат възстановяването на икономиката, не разбират защо се изливат десетки милиарди долари за войни в Близкия Изток, не са съгласни с огромната незаконна имиграция от Мексико, не могат да видят ясно кои са реалните ползи от търговски споразумения като НАФТА и обвиняват за всичко това и двете партии, чиито лидери са се сраснали с корпоративните донори.

Тръмп усети този гняв, яхна тези емоционално-натоварени теми, насочи критика към лидерите и на двете партии и се брандира като аутсайдер, смело говорещ това, което мисли, имащ достатъчно пари, за да бъде независим от бизнес интересите и способен да разтърси вашингтонското политическо статукво до основи. Посланието му е просто:

Америка губи във всичко, без значение коя партия е на власт. Тръмп винаги печели. Изберете Тръмп за президент, за да печели и Америка, за да спечелите и вие.

Доналд Тръмп е медийна суперзвезда

Да не отразиш позиция или събитие на Тръмп е самоубийство за всеки редактор на медия. Това му осигурява огромна публичност, а както самият той пише в своята книга „Изкуството на сделката“, дори лошата публичност твърде често е за предпочитане пред никаква публичност. Разбира се, самият Тръмп има неподражаеми умения да управлява медиите. Неговите изказвания и медийни „бомби“ са толкова добре премерени, че на всеки няколко дни взривяват и превземат целия медиен пейзаж. Тръмп практически засенчва своите опоненти и не им оставя прозорец за изява. Така те са принудени да го имитират (Тръмп печели), да се защитават постоянно (Тръмп печели) или просто да потънат в забвение (Тръмп печели).

Доналд Тръмп ще спечели значима част от гласовете на Бърни Сандърс

Хилъри Клинтън все още се бори на първичните избори в нейната собствена партия (Демократите) срещу самоопределилия се за социалист Бърни Сандърс. Всъщност, Сандърс е доста далече от социалист, но подобно на Тръмп успя да се брандира като аутсайдер, който се бори срещу политическото статукво, обещава легална марихуана и безплатни неща за всички хора, а има и завиден ораторски талант.

С това сенаторът от Върмонт спечели огромен брой млади избиратели и нажежава до червено ентусиазма на последователите си. Разбира се, партийното статукво на Демократите няма да му позволи да победи Клинтън.

След като Сандърс бъде елиминиран с целия натиск на корпоративните донори и партийни машинации, избирателите на „социалиста“ ще се почувстват лично обидени и ще искат отмъщение. Някои от тях няма да гласуват, други ще гласуват „с отвращение” за Хилъри Клинтън, но и значима част ще гласуват за Тръмп само и само за да си го върнат на Клинтън.

Доналд Тръмп ще атакува Клинтън отляво

Тръмп не само разбира настроенията на избирателите на Сандърс, но и вече активно се позиционира, за да ги привлече. Милиардерът непрекъснато повтаря, че „корумпираната Хилъри“ ще победи с измама „Бърни“ и той не заслужава такова лошо отношение. Тръмп поставя специален акцент върху позициите, които са общи за него и Сандърс – скептицизма към търговските споразумения като НАФТА, изтеглянето от Близкия Изток и влиянието на корпоративните пари върху политиката в САЩ. Дори променя леко някои от собствените си аргументи, за да бъде припознат по-лесно от левите т.н. „прогресивни” избиратели зад Сандърс.

Доналд Тръмп е кандидат-кошмар за Клинтън

Хилъри Клинтън беше спрягана за абсолютен фаворит, поради простата причина, че републиканците нямаше какво да извадят срещу нея. Да, тя е гласувала за войната в Ирак, провали се е в работата си на външен министър като създаде хаос в Близкия Изток, взимала е пари от Уолстрийт и големи индустриални корпорации през целия си политически живот. Но всички кандидати на републиканците (без Тръмп) са правили същото. Хилъри просто разчиташе да смаже републиканците с пари, етнически малцинства и държавна власт.

И тук дойде Тръмп. Неговите силни страни са идеално позиционирани срещу слабите страни на Клинтън, а слабостите му са де факто неуязвими за нейните атаки. Клинтън е създала хаос в Близкия Изток - Тръмп никога не е участвал в партийните завери за Ирак, Либия и Сирия. Клинтън взима пари и работи за Уолстрийт и големи корпорации като Боинг – Тръмп е милиардер и Уолстрийт работи за него. Клинтън има подкрепата на действащия президент – Тръмп е аутсайдер и бълва огън и жупел срещу политическото статукво – точно както и 75% от американските избиратели. Клинтън е жена и може би много жени с различни политически възгледи са склонни да я предпочетат, за да има САЩ първата жена президент – Тръмп я изкарва слаб кандидат, чийто единствен аргумент е полът ѝ. Проучванията засега показват, че Клинтън има предимства сред малцинствата – Тръмп я свързва с незаконната имиграция и допълнително мобилизира своята подкрепа, в това число особено сред имигрантите, които легално са влезли в САЩ чрез т.н. зелена карта или бракове с американски граждани.

Повратният момент е близо

Шансът на Клинтън е да задържи солидна преднина от около 7-10% през следващите 4 месеца, като така обезсили имиджа на Тръмп, че той „винаги побеждава“. След това тя може лесно да спечели изборите с подкрепата си сред малцинствата, парите на Уолстрийт, големи индустриални корпорации (само Боинг за последните 5 години е дал близо 4 милиона долара на фондацията на семейство Клинтън) и по-добрата изборна машина на своята партия. Проблемът с нейната стратегия е, че щом обратното се случи – т.е. ако Тръмп поведе в социологията – играта свършва. А това вече е на път да се случи - преднината на Клинтън се топи през последните седмици като буца масло на горещ тиган и към момента е между 1% и 3%. (според проучване на "Ройтерс").

Ако Тръмп поведе, тогава той просто ще премине като булдозер през цялата държава с внушението, че победата над Клинтън е не просто възможна, а почти неизбежна. И за да бъде постигната се изисква само хората да застанат зад него и да пуснат една бюлетина.

А както всички знаем, мнозинството избиратели предпочита да бъде на страната на победителя.

Тоест, само съдбата може да спре Доналд Тръмп да стане президент на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

67

Лопе де Вега

20.11 2016 в 09:48

@44 "Profumo di donna" - Dino Risi e Vitorio Gassman!

Без да подценявам изключителния Ал Пачино, това, което направи Виторио Гасман в ОРИГИНАЛА беше съвършен образ. Велик артист във велик филм.

Благодаря, Полковник!

Поздрав!

77927

65

El Commandante

10.11 2016 в 10:51

ЕВАЛА Каролев!!!