Представете си

Юрий Йорданов 11 юли 2014 в 14:43 8923 5

Започвам с уговорка - леко се потрудете. Дето се казва - да се напънем малко. Да си представяме взе да става трудно вече. Но нека пробваме.

Представете си, Вие сте инвеститор, който се е замислил къде да инвестира. Седите на дебелия стол, подпрени на дебелата си пачка, стиснат сте, защото сте си спечелили парите със зор и в конкуренция на световния пазар. Търсите печалба и въртите глобуса. И хоп, пръстчето ви (не е златното, златното е московско) попадате на една прекрасна страна на розите и киселото мляко. И хоп - гледате на монитора на компютъра си новина на вашия роден език. Там пише в България една банка е успяла в условия на Валутен борд да открадне повече от 2.5 милиарда евро.

Какво си мислите, че си помисли инвеститорът?

Представете си, Вие сте голяма световна компания, бордът е успял да намери съветници и консултанти. Те са открили списък от страни, които са подходящи за инвестиции. В тях била страната на розите и киселото мляко и народът бил с "традиционна любов към труда". И точно в този момент на един от хората в борда му звъни телефона и един от съветниците на борда казва:

Шефе, голям късмет. Току що съобщиха, че в България едни хора отнесли някъде 2.5 милиарда евро. На парите им се губят следите.

И какво си казва информираният - голям късмет, отпадна най-големият риск дето не го подозирахме, защото четохме само докладите. Късмет за неслучилия се инвеститор, за България да си е мислила, като са я крали.

Какво ще посъветват тези неслучили се инвеститори своите колеги за в бъдеще, когато ще коментират България?

Представете си, Вие сте "дебел" турист, разбирате от новини и най-вече от икономически. Ще отидете ли в страна, в която в новините от тази прекрасна може да има новина "Откраднаха повече от 2.5 милиарда евро от българска банка". Националната банка е учудена! Вие не се чудите - избягвате тази страна.

Представете си - вие сте пенсионер, заможен, вероятно грамотен. Ако чуете новина - най-евтината дестинация е България, но пък там крадат милиарди евро и местните хора са учудени. Отивате, двоумите се или Вие си казвате - късмет, че чух новината. Там крадат по-добре от Бразилците, не че Дилма Русев не с български корен, ама тея, откъдето е Дилма, са по-добри. И не стъпвате, и съветвате приятели какво ги чака.

Представете си - Вие сте съветски турист. Не Ви се ходи в Крим, не че не трябва (иска го и президентът Путин). Но сте пионер, не сте от Единна Русия. Къде отивате, прочитайки новината за откраднати от българска банка 2.5 милиарда евро? Изсмивате се - тези са любители, ние тук крадем с милиарди, и идвате в слънчева България, която Ви е близка, дори по-близка след това любителско крадене.

Представете си, Вие сте българин, който живее в чужбина. Чувате новината за краденето и учудените медии. Какво правите - обиквате повече България, става Ви по-близка или обиквате повече новата си дестинация още повече. И се замисляте как да помагате повече на Вашите роднини дето са оживели и се чудите как да не ползвате банки.

Представете си, че сте българин, който живее в България. Вероятно не Ви е трудно. Не Ви ли идва малко в повече, че да крадеш в България днес не значи да си взел назаем милиони, а днес са се покачили стандартите, които са на ниво 2.5 милиарда евро. Не си посягайте, не се щипете. България си е същата и май трябва да се замислим, докато сме живи.

Представете си и, че това е държава, ако можете, разбира се. А Вие сте гражданин от гражданско общество на страна, която незнайно защо била член на Европейския съюз, а цар можело да е министър-председател. И още много чудеса, които вече не ви учудват.

Представете си, че се учудвате. Май вече трябва да се учудим!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови