Примката около Путин се затяга

Момчил Даскалов 31 март 2022 в 07:30 19785 14

Момчил Даскалов

Месец след началото на инвазията в Украйна генерал-полковник Сергей Рудской, първи заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия, представи пълния провал на блиц крига и огромните загуби на жива сила и техника от страна на руската армия като “успешно” приключване на първата фаза на "военната операция на Русия в Украйна".

Онзи ден изчезналият за известен период от време министър на отбраната на Русия Сергей Шойгу лично и пред камерите потвърди кремълската теза: “Като цяло, основните задачи на първия етап от операцията са изпълнени. Съществено е понижен боевият потенциал на украинските въоръжени сили, което позволява да се насочи основното внимание и основните усилия към постигане на главната цел – освобождение на Донбас”.

Нито дума за демилитаризация и денацификация на Украйна. Последваха данни за оттегляне на руски войски от районите на Киев и Чернигов.

След откровено заплашително заявление преди дни, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отчетливо отстъпи назад, като обясни, че никой в Москва не се заиграва с идеята за ядрено оръжие. То би се ползвало само при “заплаха срещу съществуването на Русия”, а “операцията” в Украйна нямала връзка с това.

В тези условия завърши и поредният кръг на преговори между делегациите на Украйна и Русия, приет от доста анализатори със скептичен оптимизъм и като по-различна стъпка от досегашните етапи.

Украйна предлага въпросът за Крим да се реши без военни средства и в срок от 15 години.

Допълнително да се разгледа и въпросът за Донбас.

Страната се съгласява на военен неутралитет, без разполагане на чужди бази и контингенти на нейна територия, което регистрира и неядрения ѝ статут.

За сметка на горното, представителите на Зеленски предлагат механизъм за гаранции чрез международен договор. Гарантиращите страни няма да се намесват по нерешените въпроси за Донбас и Крим, но ще съдействат за членството на страната в ЕС.

Не се повдига въпросът за репарации.

Всичко до тук - след прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски.

Дали украинците не са се пречупили - ще попита някой

Съществува една заблуда, че ако кърлеж се забие в човешкото тяло, трябва да се намаже/ полее с олио, след това да се хване с пинсета и с въртеливо движение да се извади от пациента.

Защо е заблуда обясняват специалистите. Ако кърлежът се намаже с олио, той всъщност се задушава, а това го принуждава да “изплюе” цялата си отрова в тялото на рецепиента и рискът от зараза се увеличава неимоверно.

Украинците и западните им съюзници отлично знаят, че на Путин му е необходим т.нар. Златен мост на Сун Дзъ, по който да се оттегли един вид достойно, с възможността да “продаде” на руското общество някаква победа. Формално предлагат това, което официално бе причина за нахлуването на руските войски, но без да се решава окончателно.

Основната цел на Зеленски и екипа му на тези преговори е да се прекратят боевете, да спре обстрелът по градовете и мирното население, а руските войски да се изтеглят поне до границите от 23.02.2022 г.

Тогава преговорите могат да продължат с разработването на детайлите. За което пък трябва време, а това не е в полза на Путин.

Неслучайно украинската страна предлага неутралитетът да се гарантира от редица държави като Обединеното кралство, Канада, Турция, Китай, Франция, Италия, Полша, Израел. И то без да е получено съгласие от всички тях. Подобни договорености, освен бавно постигнати, следва да се ратифицират от различни органи на националната власт, което би отнело месеци.

Зеленски говори за тежки решения, които следва да вземе целият украински народ, вкл. и чрез референдум. Само по себе си сериозно предизвикателство в чисто технически план, но и достатъчно солиден аргумент за разтегливи времеви и договорни рамки.

Украинците, както и целият свят вече, отлично знаят, че каквото и споразумение да се подпише с руснаците, то не струва нищо, ако не бъде подплатено с реална сила, способна да се противопостави на нова агресия, особено при сегашната конструкция на московската власт.

Историята ясно сочи, че всеки един комунистически, фашистки, нацистки и въобще всеки авторитарен режим без изключение задължително е обвързан с война и военни действия. Насаждането на страх от често химерна външна опасност е удобен инструмент за покоряване на обществото, ограничаване на свободи и въвеждане на цензура. Външните конфликти са добро прикритие за вътрешни икономически проблеми, а често и добър начин за замитане на следите от тежки корупционни практики. Разширяването на територии, възраждането на стари имперски граници, достъпът до допълнителни ресурси и природни богатства пък са онази идеологическа инжекция, която може да облекчи или осмисли иначе несретния живот на средния гражданин/поданик.

Този исторически урок формулира ясно и основната цел на днешния ден – не просто спиране на инвазията на Русия, а окончателно разбиване на кремълския режим отвътре и отвън.

Ако Путин остане на власт, никога няма да се спре. Катастрофата, в която сам въвлече цялата страна, ще остане като болезнена рана на отстъплението пред Украйна и още по-страшно - пред Запада и особено САЩ. Изолацията, обединението на останалия свят, резервираните действия дори на Китай, Индия и други обичайни съюзници той приема като предателство, вероломство срещу самия него и неизбежно ще го трансформира в изострен стимул, възбуждащ наркотик за последващи и то скорошни действия на възмездие и реванш.

Поради това Зеленски отваря преговорите към Златния мост, но паралелно с тях протичат и редица процеси, които да дадат известен времеви буфер на украинските власти, ако се договори и осъществи спиране на огъня.

При борбата с кърлежите най-важната цел на операцията за обезпаризитяване е да не остане откъснатата глава на паразита в тялото на пациента, защото това може да доведе до тежки последици на лаймската болест, дори смърт.

Преди дни във Варшава развълнуваният американски президент изрече няколко думи, изненадали световната общественост.

“Путин не трябва да остава на власт” – открито заяви Байдън.

Последва не точно опровергаване, но омекотяване на думите му от страна на държавния секретар на Белия дом Антъни Блинкън и обяснение на контекст, емоции и среда.

Неволна грешка ли бяха думите на президента? Според редица анализатори и запознати с делата във Вашингтон, Байдън неволно изпусна изречението, но то описва една напълно осъзната и поставена цел – премахването на режима на Путин, като гаранция за мира в целия свят, включително и като по-добра перспектива за развитие на самата Русия и народа ѝ.

И примката около Путин се затяга

На първо място не спира и не бива да спира интензивното допълнително въоръжаване на украинската армия, както и доставката на достатъчно боеприпаси. Победите на бойното поле са най-сериозният удар срещу кремълския режим.

Санкциите се надграждат все повече и повече, като се затварят нови канали за финансиране на режима. Ефектът е безпощаден към обкръжението на Путин и назначените му олигарси, започва и чувствително да се проявява в икономиката на Русия и в живота на обикновения руснак.

От различни американски служби е формирана междуведомствена комисия, която на място в Украйна събира доказателства за военни престъпления. Мисии на Международния съд и Международния наказателен съд в Хага също са на терен, докато се извършват зверствата. Според информация на Христо Грозев, един от лидерите на британската независима мрежа за разследваща журналистика Bellingcat, 95% от ресурсите им в момента са насочени към събиране, проверка и описване на случаи на военни престъпления - с прилагане на съответните доказателства. След трибунала в Нюрнберг, пред който бяха изправени нацистките веннопрестъпници и няколко процеса в Хага, светът е далеч по-подготвен за доказването им правно, а през последните десетилетия и технологично.

Целта е войната да бъде прекратена, след което да бъде разрушен режимът на Путин, а виновните да понесат своите справедливи наказания. Тогава модерният свят следва да изгради нов модел за международна сигурност с далеч по-надеждни гаранции, възпиращи механизми и изострени рефлекси за недопускане на подобна критична ситуация, поставила цялата планета пред опасността от трета, дори ядрена световна война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

14

alfakentavur

06.04 2022 в 07:47

Много е лошо да си американско мекере. Сигурно Расия има лотария Зелена карта и милиони всяка година със зъби и нокти се борят да емигрират там. Сигурно от цял свят артисти, спортисти, учени искат да живеят в Сочи, а не в Бевърли Хилс и т.н. Сигурно американските милионери имат собственост и къщи в Расия, а не обратното. Сигурно Расия, а не САЩ е с най-голямото БВП в света, ерго най-силната икономика.
Сигурно расийски, а не американски музика и филми се слушат от милиарди всеки ден. Сигурно расийски, а не американски автомобили и техника се купуват по целия свят всеки ден. И/или са мечта за милиарди хора.
Сигурно Расия изпраща помощ на САЩ в края на 19 век, за да измрат милиони от глад, а не обратното.
Сигурно Расия изпраща милиони тонове всякаква помощ през ВСВ на САЩ, а не обратното.
Мога да изброявам подобни неща до Великден 2023 година.

Сега ти ще ми кажеш за Ирак и Афганистан и това ще направи всичко описано горе точно така, а?

1000

13

dinamis

06.04 2022 в 05:17

Ей, и да си американско мекере не е лесно

75

11

230 млрд баксов

31.03 2022 в 11:19

Поздравявам всички ватенки с най-новия украински хит!
«Горіли танки палали»

https://www.youtube.com/watch?v=eQZOqkwTZgc

-60

9

офф бее

31.03 2022 в 10:23

Много неща не знаеш как да напишеш. А по морето обслужващ персонал с руски никой не търси

2550

8

alfakentavur

31.03 2022 в 10:22

От г*вноядци няма как да се засегна. Особено с инфантилните им лафчета.

2550

6

alfakentavur

31.03 2022 в 09:08

Сори, варварски езици не ме интересуват.