Res LIII: Масовата приматизация

Ивайло Цветков 01 декември 2018 в 10:15 12615 0

Физиката, според Аристотел, е наука за онова, което древните гърци наричат “фюзис” (или “физис”, на новогръцки) – нещо като “природа” в общия смисъл, но не съвсем, поне според нашите съвременни термини като “природознание”. “Фюзис”, според нашия вечен учител от Стагира, е нещо телеологическо: природата е даденост, но същността й е по-скоро във формата, отколкото в самата материя; нещото е повече нещо само по себе си, отколкото в своето осъществяване. Ръсел ни предлага следното чудесно тълкувание: аристотеловата “фюзис” е майката на биологията, т.е. жълъдът е “потенциален” дъб.

***
Аристотел отхвърля категорично по-късната идея за “вакуума” – т.е. че в света има празно пространство, любима на Левкип и Демокрит. Което ни запраща директно в нашето съвременно битие, което отрича левкиповата възможност за подобно празно пространство: ние (чрез социалните мрежи, тази отрова) го свеждаме до контраполюс на всеки реално съществуващ обект, а това е аристотеловото “несъществуване”- т.е. небитието, състоянието “Господ”, недоказаното.

***
Там е и целият културен froideur между нас и властта: ние не вярваме, че тя съществува легитимно, макар да сме я избрали, а тя, на свой ред, не вярва, че ни дължи по-добро битие, и съществува само за да се пресъздава в своя полза. Това е “русоистка” схизма.

***
Ако властта у нас е небитие, състояние на “Бог”, а “Бог” е ненаказуем (чрез протести или else), значи той съществува априори. Ерго, ние не можем да се бунтуваме. Но дори и да можем, най-неприятното е, че това е вид контролирана раздяла, която всеки път препотвърждаваме.

***
За да излезем от този цуг-цванг, се изисква вид образователен и икономически стандарт, какъвто априори властта – врагът – няма как да позволи; ние сме привързани към ужаса на неовластяването (демокрация, anyone?), за нас той е необходим като солта. Живеем под заплахата на властта, но живеем и за нейна сметка.

***
Накратко, и по Хюм, живеем винаги “под” властта, а не “над” нея, сякаш вертикални азери, а не, да речем, хоризонтални словенци. Както казва Фаулз, цената на осигуряването на течаща вода във всеки дом е фактът, че вече никой не цени водата.

***
Тъкмо заради това съществуват не само ГЕРБ-жени и ГЕРБ-младежи, но и ГЕРБ-котараци. И масовата “приматизация” – овластени глупаци, особено по места – ни залюлява пак в ботевата “робска люлка”.

***
Бързам да напомня, че ГЕРБ, БСП и ДПС (плюс “патридиотите”) са един и същ вид роден детерминизъм, родЕн от masters of puppets от ДС.

***
“Патридиотите” е чудесен термин, помислете.

***
Да напомня: “детерминизъм” е философска концепция, която признава обективната закономерност и причинно-следствената обусловеност между всички явления в природата, че и в обществото. Според тази иначе жалка концепция (ако не броим Спиноза), Вселената е напълно рационална, тъй като абсолютното познаване на дадена ситуация гарантира безпогрешното предсказване на бъдещото й развитие. Според детерминизма всичко, включително моралният избор, са изцяло преопределени от причини, заложени в миналото, които изключват свободната воля и самата възможност индивидът да действа по друг начин.

***
А може би всеки наш “свободен избор” е резултат от определени други условия, над които нямаме никаква власт? Пак помислете. Дори и да можехме да установим обратното, пак по Фаулз – пълна свобода на волята, - пак щяхме да сме ограничени по Хюм, тъй като за постигане на що-годе свобода ни е необходимо свободно поле за избор, както и самата свобода да избираме вътре в него. На практика, ние сме ограничени в рамките на възможните, осезаемите и осъществимите действия. Ерго, няма как да променим системата отдолу нагоре. Живеем във вид затворническа килия, и само в нея можем да се почувстваме относително свободни, само понякога. С глупашките си избори от 2001 насам стигнахме до това дъно, и никой не ни е виновен: “царят”-измамник, червените престъпници, дуракът-мафиотски крадец Борисов. Съответно, вместо да сме Чехия или Словения, ние сме нищо.

***
Може би съществуват ситуации, при които Евклидовата геометрия не е валидна; но е напълно достатъчно тя да изглежда вярна за обичайните цели на сегашната власт. И за нейните пермутации.

***
Код “кафяво”, пълно насиране на гербаджийската власт: не знаят нищо за нищо, освен как да крадат. Тоталното дъно на анакюклозата – смес между тирания и олигархия.

***
Ето и нещо забавно: Борисов и кликата му трябва да се молят на всички богове (особено на Ариман, ако знаят кой е) някой като Богомил Бонев да не стане служебен вътрешен министър в едно евентуално правителство на Радев (както се говори по “високите етажи”).

***
Не е карнавал без малко смърт, както се казва в един чуден еквадорски филм.

***
И още по-забавно: имат да връщат на Путин за проваления “Южен поток” – така че сега няма да си правят устата за “предплата” за хъб “Балкан”; и ако сега не си оправят сметките чрез “Тюркакъм”, ще си изпуснат сапунчето в руската баня.

***
Кои са “Те”? Много ясно – конгломератът “Буци-Шиши-Цацата-Златев” и присъдружни, как кои.

***
Трансът на самонаблюдението: там е ключът.

***
А ето и най-забавното: Еднокнижния (или вече “Безкнижния”, ако реферираме към интервюто му с Хекимян) току-що изпусна да вземе bTV чрез “разградския” Кирчо, който, милият, не успял да отговори на compliance-условията – и това е част от залеза на въпросния Безкнижен. Сега му остава само да рекетира Келнер за Нова, поне до евроизборите.

***
Докато всъщност върши чисто мутренските си дела заедно с Шиши и Цацата – да “държат” Каракачанов заради паспортите, както държат Марешки за данъчни престъпления etc.

***
Междувременно, архимилиционерчето Цветанов, във връзка с лобистката си дейност, отново е включил “цецомобилите” – този път с цел бизнес-шпионаж. “Слуша” конкретни фирми, напасва оферти, наглася поръчки (най-вече онези, свързани с МВР и некви негови немци). Накратко, once мутромилиционер, always мутромилиционер.

***
Те – те! - имат само една свръхзадача: да назначат нова цаца, за да оцелеят.

***
А в същото време ДПС (Пееф и Доган) щавят (да не кажа “одират жив” Безкнижния): един по един рубежите падат (т.е. превземат министерство след министерство), и го принуждават да сдава ключови гербаджийски хранилки на “турците”, само и само да се задържи на власт. Накрая, ако позволите тази шега, ще остане само с Ангелкова и Цецка, след като дори Влади се сгоди с Шиши.

***
И като казахме Влади: много интересен екземпляр. “Кръстникът” му Сариев урежда всички поръчки в IT-сектора (за десетки милиони; само едни към 15 милиона в засекретени поръчки за ДАНС), и всъщност “шета” чрез съпругата си. Междувременно, подпомага “социално” ГЕРБ, и най-вече Влади, щот те няма къде да живеят – след близо 10 години чудовищни кражби. Въпросният съвсем случайно е пуснал Владко в апартхауса на Кирчо, и всичко е точно.

***
Владко недоразбира, че е мюре – и че накрая ще го “изяде” от своите, мутроченгетатамасони.

***
Цацаров също трябва да трепери – видимо няма да стане конституционен съдия, и двамата му “авери” ще го хвърлят на лъвовете. Съответно, за да оцелее моделът, ще намерят нова “цаца”. Защото, ако дойде истински главен прокурор, както се случи в Румъния, ще им се ебе майчицата мутренска, както е казал учителят Дънов.

***
Но най-долното на най-долното е БСП на Корнелия – тия ченгеджийски съглашатели с ГЕРБ, тия мръсни копелета, които никога не се извиниха за едни от най-големите престъпления в българската история.

***
Но хайде и още по-сериозно: голямата трагедия на всички тези е, че не могат да си харчат парите, както искат, да живеят the jet-set life. Това вече веднъж е описано от Хайдегер, но да пробвам и аз: най-лошото в “богатия” живот е остойностяването на удоволствието, неспособността да си го представим по друг начин освен като неразривно свързано с придобиване и харчене. И тук е мястото да ви кажа нещо умно, без Хайдегер: притежателят е този, който винаги се оказва притежаван.

***
Отиват си хората на духа и творците, доколкото ги е имало. Системата се храни от евтини и повърхностни удоволствия, както и чрез липсата на критична мисъл.

***
Слави: неговите обеди с Орлин в “Къщата с часовника” се оказаха доста рентабилни, което си пролича в “интервютата” с важни фигури, и особено с Безкнижния. Кеворкян вече справедливо направи Слави на дреб; аз само ще добавя, че дано “непитането” да си е струвало.

***
Пожарникарската власт дефенестрира и последната надежда за свободата на словото.

***
Свободата да не питаш.

***
Чърчил (или някой) бил казал: "Онези, които избраха демокрацията вместо хляба, днес ядат 300 вида хляб, а тези, които избраха хляба вместо демокрацията, днес нямат нито демокрация, нито хляб. Вие избирате от кои да бъдете".

***
Se non è vero, è ben trovato.

(PS: Ето още нещо наистина умно. Когато Перикъл остарява, опонентите му започват кампания срещу него. Обвиняват гения Фидий, че е откраднал част от златото в статуите, които е изваял, и прокарват закон срещу неговия приятел Анаксагор – нещо от сорта, че вместо нормалната религия, проповядвал нещо друго. По този закон те го обвиняват (човекът, който пръв е донесъл философията на атиняните!) в несъща проповед – че Слънцето било нажежен до бяло камък и че Луната била от пръст. И това към философа, който ни е дал отношението към ума (nous). Сами разбирате, че още в V-ти в. пр. Хр. е имало неуспели “медийни” плъхове.)

Oще на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov
NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови