Res LVI: Безпросветен абсолютизъм

Ивайло Цветков 07 март 2019 в 09:12 11441 0

Ивайло Цветков

If you really wanna hear about it, дет почва Селинджър: Цветанов, този Jaime Lannister на свободното слово, включил и думата “наратив”, макар да не я знае (и съвсем не на място)... Не мога да спра да се смея. Вие го избирате тоя “мойто IQ не е на сто процента”, не аз. Помислете.

***

Цветанов, този политик manqué, този милиционерски Робин, верен sidekick (и chouchou) на шефа на цялата простотия и нечовешките кражби - “Буцман”.

***

ГЕРБ: “Костенурски бяг”, както се казваше жената на Ягуарова лапа в “Апокалипто”. Тези две думи сякаш обобщават тяхното управление. И още: зеноновата апория, разгледана през ГЕРБ, удостоверява – обратно на зеноновата идея, - че Ахил е бил по-бърз.

***

Но да надградя и аз: гербаджийският Ахил тича заднешком. И това ще го разберат децата ви.

***

Да сме честни: дори местните феодали на ГЕРБ са някак изморени от ГЕРБ. Дори те усещат през дебелата си, байганьовска кожа, че нещата не вървят и почват да се ослушват и леко да “сондират” БСП. Защо ли? Защото единственият гербаджийски план за спасение е следният: да подготвят евентуален “експертен” кабинет, начело с Горанов или някоя друга високопрофилна калинка. Ако е Горанов, ще бъде решително подкрепен от държавната олигархия - и, разбира се, от Нова.

***

Щот патротчетата, с извинение, ще се насерат на евроизборите, и това ще даде чудесна възможност на Буци да плесне с ръце и да каже, “ами ето, сега имам спасителен план за България”.

***

А истината е следната: ГЕРБ и Буци усещат вече и с кожата си, че всички са уморени от тях, включително и най-вече хората по места. Затова България все повече заприличва на строително (ремонтна) площадка, а Буцката знае само как да разпределя порции. Hence – Кирчо, ти ще вземеш Нова.

***

Добре, че са американците, които забраниха сделката за bTV – въпреки усилията на постструктуралиста Цветанов. В противен случай мутро-милиционерската власт щеше да лапне и другата телевизия.

***

Иначе, за Кирчо: 185 млн. евро (ако изобщо това е вярна сума) не се избиват никак чрез телевизия, била тя и национална. Просто ГЕРБ усещат, че изпускат работата (и симпатиите на своя феодален електорат по места, който за броени минути ще се врътне към нова власт, щот от алчност им спряха кинтите, а това средният кюстендилец няма да го прости). Ерго, правим това, което можем – разпределяме “порции” към държавната олигархия. Ти зЕми Нова, ти строй “Хемус”, etc.

***

То вече не е въпрос на glitches при тези: то е системно рухване. И има спешна нужда от депатриотизация, ако ме разбирате.

***

ГЕРБ, милиционерските души, отдавна вече не са калинки, а скакалци – изяждат повсеместно самото бъдеще на тази нация.

***

И техният главен юридически полуръст – Данаил Кирилов, който е толкова, хм, intellectually challenged, че пише “незнам” слято, - е един от основните герои на този безпросветен абсолютизъм. И заради такива the fabric of our society is coming apart like a damp digestive biscuit.

***

Този Данаил ми напомня за Кренкбий, в днешната държавна репресивна и съдебна машина. Цацаров, разбира се, не е чел Анатол Франс.

***

Всъщност Безкнижния е добър само в едно, след поредния залп байганьовски простотии с Медведев, с които ни загробва – гушва малки партии, дава им малко парче от тортата, но никоя от тях досега не схваща, че говорим за боа констриктор. Така ще стане и с “обременените патриоти”. Вече почват да ги приключват – включително и чрез “изчисленията” на гербаджийските агенции.

***

Тук обаче има и нещо по-важно. Голяма част от електората на “патриотите” гласува в т. нар. “ляво”, т.е. за БСП. И аз, без да съм “шаман”, предвиждам отлив от русофилските гласове за “патриотите” към “неоконсервативната БСП”. Избягвам да я наричам “левица”, щот в нея няма нищичко ляво. Заради умората от ГЕРБ БСП “качва” – въпреки че Корнелия само аби кислорода.

***

По повод посещението на Медведев: всички шишковци, начело с Буци, забравят най-важното – че Русия е страна с непредсказуемо минало.

***

Да цитирам колегата Бакалов: “Чужди инвеститори се изнасят от България, преките чужди инвестиции през последните три години са спаднали катастрофално, българи продължават да емигрират поради ниски доходи у нас, голяма част от населението работи сезонна работа в други страни, за да се издържа”. И това на фона на бодрото ГЕРБ-соц-type рапортуване в повечето медии.

***

BTW, режимът на Борисов, макар и “хлабав” в сравнение с неговия мокър сън Орбан, наистина върви към “безпросветен абсолютизъм”, диктатура на тъпите копелета от низините. Нещо като успял милиционериат, да пази Господ.

***

Но всички ние, прозападните демократи, също сме виновни – всеки ден отстъпваме по малко “територия”. С равнодушие, с отвращение, с мълчание, с порив да се махаме от кочината, с “ами кво да се борим, то всичко е ясно”, с дежурни позиции за това или онова, които никой не чете.

***

Възможно ли е истинско ново дясно, което не се готви (пак) за патерица на милиционерите? Answers on a postcard.

***

Didactica magna. Трябва да спра, знам.

***

Но не мога. Все повече залитаме към орбанов едноличен режим. Сещам се за нещо наистина забавно, и според мен сме на броени месеци от това: някъде в края на 20-те Сталин, чудовището на чудовищата в историята, почва да подозира вдовицата на Ленин Надежда Крупская в съглашателство с “троцкистката група Зиновиев-Каменев”. И казва нещо chillingly забавно (не знаем дали не е виц, но е в категорията se non è vero etc.): “Другарко Крупская, да не се наложи да търсим нова вдовица на другаря Ленин, гагага?”

***

Бдете.

***

Разбира се, да ценим най-важното – че сме в изумителен дълъг период на световен мир, най-вече благодарение на ЕС, че никому не се налага да умира за идеите си; но и да си даваме сметка, че с помощта на хамската тукашна власт и дигиталното опростачаване вече никой не прави разлика между, да речем, културолог и проктолог.

***

Специално към “софиянци”: Фандъкова, която превърна този град в ултимативната гербаджийска крадлива кочина (вкуса й няма да коментирам, навсякъде само броени хора са дарени с добър вкус, плод на дълго визуалистко и всякакво обучение) нещо се е скарала със столичния “касиер” Орлинчо. Това всъщност е великолепен пример как качеството на живот на всички ви (включително в други градове) се влошава заради безобразните кражби. Толкова ли не можаха да се “посъветват” с архитектурния справочник на Нойферт?!!? И да поканят нов немски архитект, все едно нов Грюнангер?

***

Мда. Трябва да си дадем сметка за големите въпроси, а не как мутрата ще се спаси: че благодарение на ЕС тук тръгва някаква икономика, но буквално няма обучена работна ръка, щот повече или по-малко е избягала в ЕС. И това е голяма опасност – всичко извън София като плебс всъщност ще гласува за отвратителните “червени”, горди наследници на главорези.

***

Още нещо много важно: стотици хиляди наши емигранти на Запад не могат да гласуват – или не им се занимава. Те също са отвратени от ГЕРБ – щот няма не само машинно, но и електронно гласуване, а мутро-милиционерската държава, подвластна на безпростветния абсолютизъм, нарочно не тe улеснява. Щот не иска, не й е изгодно.

***

Но да си признаем: ако ГЕРБ и БСП (под вещото ръководство на ДПС) не съществуваха, някой трябваше да ги съчини. Se non ci fosse, bisognerebbe inventarlo.

***

И сега тази тройна коалиция в кражбите е безмилостна като СМЕРШ. Липсват само шарашките – домашните затвори-лаборатории за важни учени при Сталин.

***

ГЕРБ ли казах?! ГЕПП, more like.

***

Колегата Райчев обича да рисува безкнижния “трети” Борисов като “международник”, макар и с малко pinch of salt. Но истината е – не само заради незнаенето на език, което, само по себе си, е смазваща простотия, - че нашият милиционер, попаднал внезапно в международна среда, does sweet fuck-all, да не почвам за неговото продължаващо ананкастно разстройство. Борисов, да сме честни, е нещо като 130 кила неодухотворено месо, и това няма как да се промени.

***

А всъщност колко е просто: гласуваш за някоя от ГЕРБ, БСП или ДПС, но не си в състояние да навържеш нормалната аристотелова (а не по-сложната модална) логика: че гласът ти рано или късно те хлопва отзад по врата, и гласуваш против себе си. Ако изобщо гласуваш.

***

Няма среда, малкият и среден бизнес са оседлани с регулации и всякакви тъпотии, няма реални социални разходи (освен за циганите), няма работеща икономика, оставате си най-бедни в ЕС. Има само гигантски отхапвания като от мерлина в “Старецът и морето” – тук-там некво парче магистрала, тук-там некъв ремонт, тук-там всъщност нищо.

***

Мутренският ред.

***

Тук с удоволствие ще цитирам някакъв много умен, по моему, коментатор в социалните мрежи: мутренският ред не е устойчив и самоподдържащ се, той изразходва ресурс, който не е в състояние да създаде, а унищожава – социален, морален, културен, всякакъв ресурс. Мутрите не инвестират – те консумират. И резултатът е този срив на всички нива, в който живеем.

***

Хайде пак откровение: Борисов Безкнижния не разбира, че тъкмо държавните олигарси като Кирчо и Пеевски ще го приключат, това е основен принцип в мафията. В момента се опитва да се спаси, раздавайки парчета от баницата, но недоразбира, че всъщност държавата се управлява не от него, а от олигарсите и ДПС. И последните му грабежи чрез съответните посредници не му решават този дългосрочен проблем. А най-забавното е, че тъкмо той ги създаде, и сега - сякаш по гоголевски - ще им стане жертва.

***

Корифеят ще бъде смазан от уж приятелските му хореги, ако си послужим с термини от Древна Елада.

***

Но то, както бих го съветвал, всеки ден, на неговия език: требе да се чете, да се чете требе.

***

Всъщност: аре махай се, аре аре махай се. Някой по-лабилен би казал, fuck off and die, ти мутренско, крадливо и тъпо копеле, което буквално затри европейската ни мечта; вземи си БСП под мишница и се махай.

***

Без теб можеше да сме поне Словения.

***

И тъй, остават тия трите: вяра, надежда и любов, но най-голяма от тях е любовта (1 Коринтяни, 13:13).

***

П.П. С цялото ми уважение към Елена Йончева, изразът, че ГЕРБ са “банда с главатар” не е неин, а мой, още през есента на 2014 тук, в Offnews. Разбирам, че тя иска да позира като опозиция (докато тайно се съглашават с “главатаря”), но истината си е истина. Anyways.

Oще на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov

NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови