Res LVII: Ave, Баце, furanturi

Ивайло Цветков 05 април 2019 в 08:05 17149 0

Към малцината, които внимават в детайлите и имат памет on alert: в Res още преди няколко месеца казахме, че Цветанов е глътнал поредния апартамент, и то мегалуксозен, по изнудвачески път спрямо определена фирма-строител (не уцелихме квартала, признавам – инфото беше за Лозенец, а то се оказА “Латинка”, каква посткомунистическа ирония само). Тогава спестихме и слуха, че не само го е глътнал, но и че към въпросната сграда седмици наред е бил прикрепен цял кран, който да доставя скъпа покъщнина директно на последния етаж – с всичките му там “платинени” бидета, “позлатени” италиански дивани и т.н. Изразихме и предположението, че българската гербаджийска олигокрация (добре, де, какистокрация, да сме по-точни) няма как да бъде разклатена.

***

Но ето че не познахме. На много нива. Например, че Цветанов е получил чист подарък - нула лева, нула стотинки - срещу лека “уегисуативна” услуга, но характерното посткомунистическо властово чувство за безнаказаност го е подтикнало да обяви този имот далеч под стойност, щот не му се плащат некви си там големи данъци. Подчертавам – върху вероятно подарен имот.

***

Проблемът тук не е чисто български, разбира се, далеч не – представям си как действат подобни “съветски” милиционери в, да речем, Киргизстан. Вероятно подобни примери могат да се намерят и в Европа, сещам се за нещо подобно в Литва. Но в “Европа” това не е НОРМА. В Европа шефът на немската футболна федерация подава оставка заради един (кирлив) часовник, тип “нерегламентиран подарък”. Дори извън Европа, например в Бразилия, бившият президент Лула днес гние в затвора за апартамент, почти досущ като казуса с Цветанов.

***

Цветанов, сътворен от digitus paternae dexterae на Борисов. От рядка кал, примесена с гюбре.

***

Ние в случая сме нещо като “no Macchiavellian late change of horse here”. Т.е. ако Лидер-ГЕРБ, Жени-ГЕРБ, Братовчедки-ГЕРБ, Педераси-ГЕРБ и другите там торпидни дебили решат, че милиционерският “Макиавели” с очевидно двуцифрено IQ трябва да остане, той остава.

***

Огромна грешка на Главатаря на ОПГ-то. Той трябваше да махне главата на Цветанов до кръста, веднъж и завинаги. Но е страхлив, и сега му даде възможност, с всичката му прословута “информация”, да подпали вътрешна “гражданска” война в ГЕРБ, пардоне моа – ГЕПП.

***

Говедарчето Борисов, уви, не чете, както предписва дядо Вазов на говедарчетата. И сляпото, вече десетилетие, не прави окато.

***

Политически говедарчета.

***

Ако говедарчето четеше (например за чиновнишкия стабилитет по Тома Измирлиев, или пък Платон, или пък Фуше, да, и аз се смея), нямаше да бъде с недоразвити когнитивни функции. И това щеше да му позволи да схване, че става заложник, макар и лидер; и че простите ще го изоставят първи. И първи ще скачат върху едрия му политически труп.

***

QED.

***

Да перифразираме руската рокгрупа ДДТ (онова за Путин): Борисов едет по стране, а мы по прежнему в говне.

***

Обединената престъпна група ГЕПП, БСП И ДПС (плюс по-малки съглашатели): така става, когато не четеш книжки без картинки – последни и най-бедни в ЕС.

***

Тереза Мей била говорила с Безкнижния по телефона, даже тя му се била обадила – както обикновено, несръчен гербайджийски spin. На какъв език, питам? Does Mrs. May speak fluent Bankian?!

***

Културологично погледнато, Цветанов е съвършеният потиснат провинциалист – той е формиран в среда, в която парите се влагат в недвижими имоти, всички други финансови инструменти са байганьовски “бошлаф”. В онази късно-комунистическа среда (I’m being told) софийското жителство е сред висшите “кантиански” (хе-хе) ценности, досущ както, да речем, чисто новата “Лада”.

***

В този смисъл Борисов е по-умен от това, което имаме като негов сайдкик (и ако позволите тази парабола): той е в пъти по-голям приобретател (за малко да кажа “крадец”, добре, че не го казах), но авоарите му се управляват от “Фирмата”.

***

Изненадани сте, че Борисов е част от “Фирмата”? Хайде пак. Той е неин прокурист във властта – пратен на принципа “работете, за да има и за мене, и за шефовете”.

***

Ако Цветанов има 19 апартамента в София (да речем), Буци има 190. Далеч не всички са “негови”, може част да са през подставени лица, но борисовата бизнес-еманципация е явна. Той - за разлика от Цветанов, който по милиционерски няма доверие никому, - прехвърля. Същото правят и по-умните от борисовите съглашатели БСП и ДПС. Особено Доган.

***

Цветанов е оказа най-простата и уверена в абсолютната си власт въшка, която се наяде и излезе на челото.

***

Но това наистина отваря вътрешен фронт в ГЕПП: там все пак има хора като Томислав, Руми Бъчварова и дори Горанов, на които им е писнало от “чудомировата” простотия на наш Пондьо, пардоне моа пак - Цветанов.

***

Вътрешният фронт сега е много прост, като всичко в ГЕПП: Цецко заплашва с милиционерско инфо тип “държа ви, бе, еееей”, а “мислителите”, които искат да запазят властта след неговото космическо насиране (но не с лиофилизирана храна, далеч не), викат за главата му. Истината е, че всички опортюнисти на ГЕПП по места са отвратени вече от Цветанов, и чакат “новата” (горанова) власт да им сведе какво. А Цветанов все още отказва да признае, че беше “нареден” от своите.

***

Скандалът “Артекс” има, най-общо, три измерения: неутрализация на Цветанов, продължаваща чистка на негови хора по места (убийството на Пепи Млякото, неговата търновска и въобще североизточна дясна ръка все още повдига въпроси) и опит на властта да погълне въпросните “Артекс”, които – казват запознати - наистина строят качествено. Как да бъдат погълнати ли? Например – защо не? - чрез любимата “Хидрострой”, която по шишевско-буцевски придобива каквото си иска. Така се ГЕПП-ват бизнеси от вече десетилетие насам.

***

Помнете гения Стратиев във “Всяка неделя”: “Сега някои ми казват, ти говореше на езопов език. Добре, а вие на какъв език мълчахте?!”

***

Бдете, пак. Цветанов, най-неприятното зомби изобщо, каквото и Джордж Ромеро не би могъл да си представи, ще се завърне от “мъртвите” триумфално още на местните избори наесен. Просто защото Борисов изпусна момента веднъж и завинаги да му забие ясенов кол в гърдите.

***

Междувременно, след най-новото роене, пак се питаме какво е дясно. Не е толкова сложно: почва от убеждението, че успехът и щастието на предприемчивия индивид водят до успеха на общността, ерго, свободата и предприечивостта на отделния човек не бива да бъдат ограничавани с твърде много държавни регулации. И, не на последно място, въпросният предприемчив човек решава по-добре от държавата как и за какво да харчи парите си. Минава и през персонализма, който е brainchild на християндемокрацията, която... Но за това – друг път и по-подробно.

***

Свидетели сме на началото на края на ГЕРБ – те се самоизяждат, защото вече не могат да поделят “баницата”. Тук някъде е и личната битка на третия дебел Цацаров – да се спаси евентуално като конституционен съдия. Въпрос на сделка. Но в последните си издихания Цацаров ще се обърне срещу своите демиурзи. И вече го прави, впрочем – разпореди проверка (that’s such a non-issue, ма не ми се почва) на оная шишевска да не казвам какво, “конпир”-а; те го гласяха за нов главен прокурор, но той успя да издъни жестоко цялата завера откъм покрива й. Така да се каже.

***

Тук има и още нещо наистина важно – кой ще купува циганския вот, без който ГЕРБ не могат? Това е отделна “гражданска война” в това подобие на партия - тя се разгаря между заключените олигарси, които досега го правеха (съвсем например Миню Стайков), и държавните олигарси, които засега са на свобода.

***

Ето ви вид brave new world, или пък по Замятин: простаците в ГЕРБ отстъпват на “истинските десни” – и се възцарява идеалната несвобода. Ще видите тогава истинското “детевъдство”.

***

А на чисто теоретично ниво се говорят страховити глупости, включително и от полуобразовани “колеги”: всичко в родния политически дискурс се е свело до противопоставянето “консервативно-либерално”, сякаш сме се върнали във времената на Драган Цанков. Помислете набързо: либерал може да се противопоставя само и единствено на етатист (съответно, етатист-интервенционалист), но не и на консерватор. Обратното на консерватор е прогресист, щот либералът по своему – особено сега, след Фукуяма и Хънтингтън – също е “консерватор” в русоистки смисъл; той иска “диктат” на определени ценности, например груповите права да предхождат индивидуалнитe etc. Плебсът инстинктивно надушва това несъответсвие (да не кажа “абоминация”), макар там анти-европейската/проазиатска пропаганда да свежда нещата до “некви европейски джендъри искат да ни отнемат православните ценности”.

***

Което ме подсеща за бсп (обещах и настоявам, че организацията на тeзи идейни наследници на серийни национални престъпници трябва да се изписва с малки букви). За бсп принципът на говорене трябва да е “или лошо, или нищо”. Ad infernum.


***

Ave, Баце, furanturi te salutant. Ще ми простите тази девиация на латинския. Fures в Римската република са крадците, които се наказвали с бичуване. В този смисъл, цветановците трябва да бъдат бичувани; уви, древните нямат понятие за “крупен крадец на обществени средства”, по ред културологични причини.

***

“Furor” е латински “страдателен” глагол, който на банкянски значи “язе краднeм еврофондове, па и от бюджето”. Да не го бъркаме със съществителното “furor, furoris”, което, мноо ясно, значи “ярост, бяс, изстъпление”- и оттам “фурор” в днешно време.

***

Има нещо строго картезианско в отношението на “народа” към споменатите обединени гепаджии. “Народът” се възпалява от дребни глупости (например, че нестеснителен ворюга като Цветанов - за разлика от Альхен, застенчивый ворюга и голубой воришка - е завъртЕл некви далаверки с апартаменти), но никога не се вдига срещу огромните им кражби. Само бюджетът на София е 1,8 милиарда лева, да не почвам за концесии, общите далавери с БСП и особено ДПС, източване на ДДС и т.н.

***

Как да преминем от едноизмерните хора, които управляват или позират като опозиция, към sustainable growth, което е нашият единствен шанс, щот не можем бързо? Това е въпросът.

***

И то в културна среда, която трагично бърка личното мнение с фактите?

***

Всъщност за едно съм съгласен с Цветанов – “столицата е огледало за състоянието в цялата страна”. Аз СЪМ София, но сега я наричам “Фандъковата кочина”. И свинщината, и кражбите се наблюдават на всеки ъгъл.

***

Как да приложим “Das Wesen des Christentums” и да преминем към християндемокрация от нов тип, която обича и свободния пазар, и “консервативните” ценности, които нямат нищо общо с бизнес-патриотчетата? Answers on a postcard.

***

А то всичко “свети”, ако питате Цветанов. Досущ като в съвършеното тоталитарно общество на дистопията “Ние” на споменатия Замятин, където през повечето време грее слънце, ослепително, всичко звънти от слънце.

***

Замятин, впрочем, е една причините да ненавиждам лятото още от дете. Аз съм rain, wash away my sorrow, take away my pain etc.

***

А всъщност е тъжно. Цветанов е част от родната мегалотюмия – нереален илитерат, който обаче дърпа конците на всичко политическо. И ще продължава, оставете всички илюзии. Без да иска, прилага девиативно ницшеанското Leidenschaft. Инепт, символ на какистократичния ни Zeitgeist, избран от несъзнато волунтаристични fellow-инепти.

***

А Борисов кога?


Oще на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov


NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови