Res LXI: Плутопопулизмът и недомаслените

Ивайло Цветков 24 юли 2019 в 10:31 12234 0

Тва с НАПлийкс препотвърждава моите continuous тези тук – че в ГЕППбспДПС-държавата всички са некадърни. Не само т.нар. безкнижен „премиер“, но и другите му там руминанти и министри-пелтастчета.

***

„Недомаслени“, дет подмята тихият гений Чудомир в разказа „Консул на Голо Бърдо“.

***

Хакът е в главите.

***

Но т'ва „шудрите“, ако позволите, не могат да го схванат, и продължават да гласуват – принудени или не, - за същия Шебекбаши.

***

Ето ви две теории за случая с НАП, изберете си, щот' все така си общувам с “черни хакери“. 1) „Бръсначът“ на францисканския колега Гулиелмус от Окам (едно там селце в Съри) – никой не стои зад нищо, просто сръчен младеж се възползва от цялостната некадърност на сегашната власт, която – знаем - неглижира всичко (в случая - киберсигурността). Младежът тегли данни, докато си поръчва втора пица на промоция, щот примерно НАП не го кефят.

***

2) Властта прави този киберпробив в самата себе си с цел след това да се дадат целево едни извънредни стотици милиони от „излишъка“ за киберсигурност от бюджета, за да се присвоят. Щот тоя излишък трябва да се изпапа някак, не само чрез самолетчетата.

***

Има и „бонус“ към точка 2: след всичко това, ако някой спомене електронно гласуване, властта ще писне до възбог в стил “ма нали видяхте к'во стана с НАП“. Толкова, не е сложно.

***

Споменатият Шебекбаши ще скуъртне от радост, ако „Фолксваген“, нали, но явно няма да стане.

***

Защо? Защото немците прекрасно знаят за крадливата управленска прослойка, овладяла България. (Те, немците, в известен смисъл я създадоха.) То и в Словакия и дори Полша е донякъде така, но техните управленски крадци поне имат неква decency за пред избирателите. При нас няма такова нещо.

***

Наш'те не са държавници, а нещо като вариант на pthiri pubis. Паразитирайки в пубиса на самата държава, извинете за деепричастието.

***

И няма кой, има само КОЙ.

***

Както каза някой, държавният разход за изтребителите (преди това – за санирането и какво ли не) е нещо като данък „имбецил“ – всички го плащаме заради имбецилите, които гласуват за ГЕПП и бсп.

***

Et nihil humanum. Дреме му на шмайзера на средния български ретард за върховенството на закона и проевропеизма; той продължава да гласува за хора с дарвиново излъчване.

***

И ги събират в своеобразна point d’appui, и след това ви ги сервират – като франкенщайновия Гешев.

***

И няма кой да спретне на управлението дори обикновен спарагмОс, както онези диви вакханки на Орфей. Последната ми надежда е в Националната овцевъдна и козовъдна асоциация. (Да, има такава.)

***

Дали ви е хрумвало следното: българската държава съвсем умишлено не желае да наема „бели шапки“ (т.е. „бели хакери“, т.е. истински специалисти по киберсигурност, т.е. „хактивисти“), щот' те ще имат свободен достъп до разни неща като партийни черни каси, схеми за източване на еврофондове и т.н. Помислете.

***

Те биха влезли в сметките на всички наши управленски гужати.

***

Стигнахме до плутопопулизъм, честито. Не само ние, Тръмп и Путин са видни представители, но при нас, в този олигархат, изглежда необратимо, заради балканските специфики: властта безпроблемно се е сраснала с богатите и всеки опит за checks and balances си остава на „хартия“ (или за неколцината „мунчовци“, които се осмеляват да протестират).

***

Упс, току-що разказах и днешна Русия, без да искам – извън нечовешката ѝ културна вселенскост.

***

Как се противостои на това? Никак. Защото политическият оптимизъм е дете на интелекта и бунта, а ние сме жертви на “pessimism of the will”.

***

In re, Борисов Еднокнижния е следствие, а не причина. Но трескаво се опитва напоследък да се представи за причината. С неговия чист байганьовски Männlichkeit, който чудесно апелира към по-непретенциозната човешка биомаса. Прожектира образ, в който уж е in fine fettle, но всъщност това е отчаян PR-опит да се удържи властта.

***

А властта зависи изцяло от ДПС. Ще се изненадате, но само там, в лицето на Йордан Цонев и още неколцина, има „рацио империи“, тръгнало от Гай Марий в Републиката и стигнало до Адриан. Т.е. „разумната власт“ (макар и в различен контекст), която схваща, че властта не бива да източва всички публични средства в своя полза и да презира избирателите си, защото ще падне.

***

Дори аз, „Анакин“ на десните, against my better judgement, се замислям дали да не мина към другите най-умни от Тъмната страна, представете си.

***

ДПС наистина са чудо в българската политика. Те спазват, без да искат (щот техният гуру Доган е чисто никакъв философ) онова на Платон чрез Чоран – макар да предпочитаме себе си, ние се ненавиждаме много повече, отколкото предполагаме. Мъдрецът е толкова необичайно явление само защото изглежда ненакърнен от омразата, която, по подобие на всички хора, би трябвало да изпитва към себе си. Шестица cum laude.

***

Борисов разсмива мислещите в усилията си да избута мандата – прилича по нещо на великия герой от „Саут Парк“ Кептън Хайндсайт, чиято суперсила е да се сърди, че нещо не е станало със задна дата. И задачата му е да не генерира нищо в бъдеще.

***

Fuck the poor, както се казваше в онзи забавен филм на Мел Брукс. Т.е. ГЕПП са „десни“ само и единствено заради кражбите и членството в ЕНП, а не заради потенциално разумната социална политика. И ако „назначат“ Томислав за нов Цветанов, ще стигнат до прочутото “a-t-on des nouvelles de monsieur de Lapérouse”.

***

Гешев: това назначение казва, сякаш по детски, „нъцки, ние тук си правим каквото си искаме“. И няма капка гражданско възмущение. Сетих се за Чехов, този истински гений, който го е казал чрез Вершинин от „Три сестри“: „Что вы! Здесь такой здоровый, хороший, славянский климат. Лес, река... И здесь тоже березы... И никто не знает почему ето так“.

***

Не мога да разбера защо не се протестира по площадите и със стачки срещу тази „хамска“ власт, най-тъпата от началото на антропоцена насам. Защо не като гърците? Ако перифразираме Бонапарт, treize siecles vous contemplent. Да не кажа вече „quatorze“.

***

Какво доживяхме – бсп да ви плаши с Пеефски. След 2013 и всичко, което се случи.

***

Д-р Михайлов е прав, както обикновено – Борисов е параполитик. Аз бих добавил културологично – и постетичен, в своята душевна голотия. В краниума там нЕма никой. Честито.

***

Опитът не може да замени интелекта. Камо ли образованието.

***

Триумфът на отчайващото невежество е отделен въпрос.

***

Все повече се чувствам като в онази епиграма на големия Радой Ралин – ако изкукуригам, кого ще събудя?

***

А хелиотропите-„патрЕоти“ вече осигуриха и правнуците си. И са чудесни ladies of negotiable virtue на ГЕПП-бсп-ДПС.

***

Като казах “virtue” – помните ли онзи филм, The Unexpected Virtue Of Ignorance?

***

Властта у нас е петата грешка по Цицерон, този тъжен съвременник и на триумвиратите, и на Републиката като цяло: фактът, че хората не учат и не се стремят да четат и да се образоват, за да станат нещо повече от това, което са били. (Мога и на латински, но да не предозираме.)

***

Хайде пак Радой, for good measure: „Смениха си идеите и адресите/на служба са у интересите.“

***

ГЕПП-бсп властта у нас спазва – без да го знае, инстинктивно – френския принцип “mensonge par omission”. Т.е. лъжа заради премълчаване. Нещо, тръгнало от Ришельо, но в съвсем друг контекст. Но наш'те, милите, го спазват като закон.

***

То е, най-общо, отказ от етична регулация на съвместния ни живот, заради премълчаването, отказ от всякакъв обществен договор, отказ от собствената си нация в името на личното добруване. Не, това не е Ришельо.

***

Вид политически cosplay. Гадни (винаги невинни) копилета.

***

бсп: да се саморазпуснат и да изчезнат, заради чудовищни престъпления срещу българската нация. Начело с Румен Гечев, който добре знае как средната българска заплата се довежда до 7 долара. Съд и бич за тия мръсници.

***

Проблемът е в електората с по-ограничени когнитивни способности; но по-големият проблем е как да обясним на този електорат, че гласува против себе си.

***

С недомаслени като тия няма да стане.

Oще: на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov 

NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови