Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Res LXIV: Борисов и Моргън Фриймън

Ивайло Цветков 25 октомври 2019 в 12:31 16449 0

Ивайло Цветков

Хайде този път по-накратко – и още по-тъжно, for a change. ГЕРБ и г-н Борисов имат огромен проблем – и той не е селската амбициозна да-не-казвам-какво г-жа Манолова, а „врагът с партиен билет“ г-н Цветанов. Който, ако беше чел нещо за нещо, би се отъждествил с Троцки. Ако продължим този отвратителен смешноват паралел (и алегория, в известна степен), г-н Цветанов иска да съобщи на доскорошния свой Ленин, че групово, цели общински съвети по места из България са негови.

***

Голямата „бронщайнска“ цел на г-н Цветанов (не че подозира какво е това, нулакнижният той) е приблизително следната: когато обяви своя самостоен политически проект (догодина), да разцепи ГЕРБ, и инстинктивно да дава страшен зор за „перманентна революция“ в българската политика . В това се състои неговото отмъщение. Щот, ако помислим по платоновски, г-н Борисов – ще прощавате за тази фриволна трактовка на „Тимей“ – си изтри гъза с г-н Цветанов, най-вече поради „бизнес“-разправии. И последният няма да прости, няма.

***

Г-н Цветанов изглежда убеден, че ГЕРБ по места не може да спечели никакви избори без него, и вероятно има някакво основание. Въпросът е доколко и докъде.

***

Междувременно, недоразбирам протестите срещу избора на Гешев – Цацаров добре ли беше? Защо не протестирахте тогава? Ква е разликата?

***

И още, този път относно г-н архитекта на промяната Игнатов: не е ли слабоумно да блокираш София като вид апотеоз на тази кампания три дни преди кметските избори?! Поздравления за „политинженерите“ му – това е като за награда „Дарвин“.

***

Обаче: цялата работа, mind you, е следната. „Лошите“ трябва да сложат Гешев, щот им е суперважно кой ще разследва след края на еврофондовите кражби в следващите 7 години. Моето лично опасение е, че разликата между Цацаров и Гешев е като между Джамел Зидан и Зинедин Зидан – новият е далеч, далеч по-„талантлив“ и нахъсан от своеобразния си чичо, и тепърва всички ще страдат от евентуален прокурорски произвол.

***

Крайният резултат, пак да простите за футболната метафора, ще е нещо като хикс – властовият картел се окопава. И, парадоксално, само г-н Борисов може да го разцепи – стига да бъде обещано, че самият той никога не би бил разследван.

***

Пак междувременно, ББР върви към втора КТБ, помнете къде сте го чули първо (усмихнато човече). По-нервните от мен биха казали, че това е вид частна банка на ДПС, ама с държавни пари.

***

ДПС, впрочем – които скришом поддържат властта – са гениално изобретение. Това всъщност е добре организиран бизнес-проект (мимикрирайки като партия), който има нещо като поне 300 000 „служители“ (така, както римският император Тиберий има „служители“, да речем), които се активират на избори. И с вид интелектуален поклон трябва да признаем, че само личното политическо IQ на г-н Цонев, например, надвишава средното в ГЕРБ и БСП, да не говорим за ДБ.

***

Гешев и неговите демиурзи, без да искат, ползват много успешен метатеатрален похват – падането на „четвъртата стена“, при който се обръщат към публиката извън хиперреалността на пиесата, с въпроса „ама защо да съм лош“. И така успешно обезсмислят усилията на некадърните ПР-инженерчета срещу него, които не съзнават, че този вечен overload с „проблемите при съдебната реформа“ вече досади и на провинциалните първокурсници в СУ.

***

Не го усещате, щот се „информирате“ предимно от „медиите“ (за простолюдния Фейсбук даже не ми се почва), но ДПС вече поглъща ГЕРБ. Уж има битка в уж смесените райони – а всъщност двата най-големи полит-левиатана вече се надцакват при цената за глас (това включва и ромите, забележете). В момента е към 150 лева, а в неделя може да стигне и 200. Answers on a postcard.

***

Инфлацията си е инфлация, но кебапчетата са с пари, дет вика учителят Дънов.

***

ГЕРБ трябва да се оттеглят от всякакви себеобяснения, за да запазят властта - и някой трябва да го съобщи на г-н Борисов. То е като с расизма – самото раздухване на темата влошава нещата. Да цитираме великия и черен като черната „Металика“ Моргън Фриймън – „как да се борим с расизма“, и той – „като спрете да говорите за това“.

***

Гласувате или не, вече някак всички сме подсъзнателна жертва на кулрофобията, уплахът от клоуни.

***

Още по-междувременно, има и светъл лъч – дебелите вероятно няма да направят своя „голям шлем“ в медиите. Петр Келнер, който е поне 30-plus пъти „по-дебел“ от нашия най-дебел, е на път да купи bTV. И, доколкото се чува в задкулисието, няма вариант да си я „делне“. Честит „преход“ – стигнахме дотам, че това да е вид добра новина.

***

Няма да минат и десетина години, и ние ще минем в онази класация за свободата на словото от 111-то място на минимум 110-то, катурвайки Етиопия, а защо не и Ангола.

***

А администрацията по места вече се ослушва как да се преориентира, усещайки, че след дефенестрацията на г-н Цветанов ГЕРБ отслабват и сякаш вървят към полуразпад. Тъкмо затова г-н Борисов, in his infinite wisdom, обикаля с джипката, за да се запознае с клиентелата по места.

***

Г-н Цветанов, ако позволите паралел с Чехов, се беше превърнал като една Анна на шията за Борисов. В техния, де факто, малък мещански, недоразвит животец в политиката. И сега г-н Цветанов сякаш е като следното: Анна всё терпит, боится противоречить, чтобы не впасть в прежнюю бедность. Приглашение на бал от начальника. На балу она производит фурор. Важный человек влюбляется в неё, делает любовницей (она обеспечена и теперь). Когда она увидела, что начальство у неё заискивает, что мужу она нужна, то уже говорит дома мужу с презрением: - Подите вы прочь, болван!» Само че с малко помощ от едни масончета в САЩ.


***

Борисов и г-жа Фандъкова имаха един-единствен нечовешки ход, който щеше решително да им спечели и тези избори, но нямаше кой да ги посъветва – да не дрънкат за „проблемите на града“ и как „се работи“ (всички видяхме как се работи и как се гепи), а да говорят само за едно-единствено нещо – Топлофикация.

***

А не г-жа Фандъкова да е като тъжния седящ демон на Врубель, ако позволите.

***

Можеха, например, да кажат, че махат собствените си орлиновци, които източват Топлофикация и генерират дългове, и да обещаят, че ще я приватизират (да, обещаването не е като даването, но това щеше да отекне например в люлинската душа).

***

Но не, съветниците им също са центристко-народняшко-имбецилни. А ГЕРБ трябваше да позират като истински десни, които приоритизират развойния бизнес пред държавната кражба. Anyways.

***

Важи, впрочем, и за БДЖ, и за какво ли не.

***

Големият въпрос е дали г-н Борисов, ленинът и най-вече сталинът на ГЕРБ, има политическия потенциал да отстрани своя Бронщайн (който дори живее под носа му в община „Изгрев“, а не в Мексико, и не се налага да му праща некъв Рамон Меркадер).

***

Ако ГЕРБ искат да се спасят, не бива да разчитат единствено на прословутата „харизма“ на лидера. Добре е да си припомнят, че [кражбите от] еврофондовете не произвеждат продукт, а само личностно обогатяване – чрез стадиончета, водни цикли и т.н. И че това вече става нетърпимо и сред простолюдието.

***

И да схванат, че дори да викаме на клепалото „семантрон“, то си остава клепало.

***

Манолова, ако имаше капчица кюстендилско „хуге“, трябваше отдавна да ни е лишила от присъствието си в публичното пространство. Но не - разчитаме на прословутата къса памет, според която „Костинброд“ и „Пеефски“ не са се случили.

***

Да не говорим, че и лидери на ЕНП са вътре в далаверката. Пардоне моа, схемата. И половинчатото евро-“отпадане“ на мониторинга засега не значи нищо.

***

Впрочем, като казахме “медии“: БНР единствени се държаха достойно, протестирайки. Това някак даде надежда, че все още в тази ситуация има някаква здрава тъкан. И назначението на Антон Митов, доказан демократ и altogether good guy, е обнадеждаващо.

***

Расизъм?!?!? „Thеre is almost no kind of outrage,” George Orwell wrote in his Notes on Nationalism, “which does not change its moral colour when it is committed by ‘our’ side.”

***

Последен съвет за когото и да било, от учителя Йода, особено за Негово Високоогнеборство: do, or do not, there’s no try.

***

Next month – по-философско, както обикновено. И винаги само с обич, без омерзение. Thank you for reading.

Oще: на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov

NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!