Res XLIV: Ботйов и Измирлиев

Ивайло Цветков 25 януари 2018 в 08:41 9992 0

Това, за начало, ще ви хареса. Тома Измирлиев през 30-те, във в. “Весело утро”: Ала защо да се нервираме,/да викаме и протестираме?/Ний трябва да благодарим,/щастливо че ще си умираме/от днес нататък федерирани/

във тази Паневропа ний...

***

Измирлиев е брат на великолепния поет-класик Христо Смирненски, и ако живееше днес, допускам, че би говорил като мен – за мета-коалицията ГЕРБ-БСП-ДПС-патриотчета, която формира политическия ни картел. И че би се натъжил от опита за баланс между олигархични котерии, които всъщност – заедно – са усъвършенствана машина за държавни и евро-кражби.

***

Да продължим с допускането: Тома би бил отчаян по един стоически начин, и би оценил онова на Жиродо, че само посредствените са винаги в отлична форма.

***

Би говорил за сегашното правителство на бъдещите дългови кризи – начело с премиеринът-еднокнижен помпиер. Ма вие си го избрахте, да заимстваме фраза от онова другото, Кокинов.

***

Правителството на невежите, самоманифестиращи се като пазители на “стабилността”, и нито дума за развитие. И които не съзнават, че участват в продромите на една бъдеща българска трагедия. Подкрепени от Paidtriots.

***

Спорът за бъдещето ни изглежда нерешим - досущ като пост-структурална задочна разправия между Бурдийо и Дерида. Но едно е сигурно: ядат бъдеще. И техните journalopes, включително вече и в обществените медии, налагат избирателната истина.

***

Разбира се, всичко казано е производно от имплицитното допускане, че все още имаме сили и ресурс за морален интегритет/компас/кантиански императив и каквото се сетите. Може би и за нов протест.

***

Ето и нещо за размисъл: ами ако целта на “Прехода” никога не е била преход към социолиберална демокрация, а просто русоподобен преход към олигархичен тоталитаризъм, какъвто наблюдаваме днес при Путин? С раздаването на ГЕРБ-порциите (по Доган) към Пеевски и котараците? Защо изначално трябва да вярваме, че “преходът” ни тика към западен тип демокрация, а не към превземане на държавата и всички “демократични” механизми?

***

И в този смисъл: хрумвало ли ви е, че ЕС толерира най-простия от простите като “ЕНП” и “десен”, за да не може Еднокнижния да се люшне съвсем към и без това превзетата България от Русия? И че така на селския хитрец “сичко му е шес”?

***

Eто ви “снимка” на Борисовата държава: дал е “OK” само на една от четири фирми, вносители на месо (съответно и как да се трият данни от митниците), и затва се стрелят; отново тип “разпределение на порциите”, както в цялата държава. (Включително #Кой да трие данни от митниците и кой – не.)

***

България 2018, “европредседател”: поправката “КТБ”, внесена от обирджиите й (където има нещо недоразпределено, да го гепят); бизнесът изнемогва, освен държавно “санкционирания”; дупки запушват всякакви, на парче, както с милиционерските милиони (провал в “сигурността”, но никой не търси сметка на Еднокнижния); почти окончателно превзета държава и публичност (пеефската атака срещу чудесен журналист като Светльо Иванов).

***

Как се превземат медии от конгломерата Цветанов-Пеефски? Лесно: довеждат се до ръба на фалита, а Цветанов разпорежда на, да речем, топ-санираща фирма, да дотира умиращо издание.

***

И, като цяло, новото за дядо Йоцо е старо за големия свят.

***

Сега ще ви изненадам: Пееф не прави нищо в медиите без “санкцията” на Цветанов, този Суслов на стабилно застоялото блато, каквото е днешна България. Thank God, дет се вика, че сървърите на OffNews са в Германия.

***

Единственият начин да се справим с ГЕРБ-БСП-ДПС: terminate with extreme prejudice. Вече трябва да се съгласим, че от тиквена семка няма как да покара красиво цвете, затова е време да стъпкаме тиквената семка.

***

Най-грозното е, че ЕС официално толерират престъпната групировка ГЕРБ като “дясна”, и подкрепят тази по същество олигополия. Това напомня онзи стар руски израз “пошло все в жопу”.

***

За финал: не културата трябва да се доближи към хората, а хората да се доближат за културата.

***

И последно от Ботйов, казал го е прекрасно: “Преди сичко трябва да сме човеци, после вече българи и патриоти”.

***

И те така те.

Още на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov

NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!