Res XLVIII: ГЕРБСДПС

Ивайло Цветков 20 юли 2018 в 09:12 18557 0

Заглавието всъщност трябваше да бъде “ГЕРБСДПС и малкият слон от Странджа, който порасна до истински слон от ДПС”, но ми се видя дълго - щеше да прилича на “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” от онзи надценен Йонасон. Но можем да намерим и метасмисъл, и да модифицираме на воля – да речем, “Дебелите, които скочиха през прозореца на демокрацията и я изчезнаха”.

***

Затова – Джойс, да си пооправим вкуса в устата. Той ви предлага следното в една своя поема, написана в Триест през 1915: “And long and loud,/To night’s nave upsoaring,/A starknell tolls/As the bleak incense surges, cloud on cloud/Voidwardfrom the adoring/Waste of souls”.

***

“Waste of souls” сякаш описва, без да иска (и с три думи), нашия “преход”.

***

Вижте и това заглавие от забравих кой сайт: “Цветан Цветанов отива в САЩ на конференция за мозъчните тръстове”. Не звучи ли като най-краткия виц евър?

***

Буци не дава Нова ТВ, за да не му се нарушат “стабилността” и “успехите”. Без да иска, той се превръща в нещо като банкянски кантианец – щот, нали, аналитично и най-вече реалистично е онова, чийто предикат е част от субекта. Намигвам тук, но и ми се плаче, защото няма критична маса и гражданска възбуда, която да събори тая свинска власто-“опозиция”.

***

ЧЕЗ: толкова е просто. Отсвирват Гинка заради пиара, но нека да се обзаложим – съвсем скоро отнякъде ще изскочи “лихтенщайнска” или друга офшорна “Гинка”. Щот мачът вече е свирен и тайното споразумение с чехите ще намери своя Нестор Питана.

***

“Патриотите”? Путриоти.

***

Правителство, изцяло доминирано от корпоративните интереси и от “порциите” (вижте как Валери подсказва строго на Домусчиев, че трябва да си плати). Но може и да им загорчи, след като ЕК ще разследват онова изказване на Лозан Панов.

***

И най-забавното: Буци вече съвсем официално предупреди путриотите, че ако продължават да му клатят стабилността, ще им вземе армейските поръчки. И те, киселинните вулви, си затварят малките срамни устни.

***

Дедуктивен анализ: “ГЕРБСДПС са прости и крадливи, следователно затриват страната и бъдещето ѝ”. Индуктивен: “ГЕРБСДПС са прости и крадливи, но конкретно чрез поредните Пеефски закони, раковите си разсейки по места, неустрашимия стремеж към неоживковска регулаторска държава и “процентиране” от всяка частна инициатива, затриват страната и бъдещето ѝ”.

***

Да преподам нещо. Дедукция: разсъждение, което произтича от познат принцип и води до логическо заключение. Индукция: достигане до общо заключение чрез разглеждане на определени, често random факти.

***

Свинщината с бездимните продукти: вече не се и крият, няма грам стеснение - бездимните нарушават финансовия интерес на Пееф и ДПС. Д-р Коста Костов от ВМА: “Ако политиците мислят икономически, няма да допуснат това, защото здравните разходи ще бъдат значителни, а те са некомпенсируеми от хуманна гледна точка”.

***

Буци все по-често чувства във врата си топлото дихание на Пеефски, натежало от “държавна” нега – чрез ББР, чрез лобистките закони и чрез вледеняващия страх от САЩ. Американците – чрез “Магнитски” или не – рано или късно ще постъпят като Майкъл Корлеоне, и ще пратят някой истински дебел като Клеменца, за да приключи наште дебели, които в момента се облизват и за руските кинти.

***

Според българската аретeология (да си представим, че има такава), критерият за добро се клати; единствените му устои като че са тип “добро е единствено това, което е добро за мен (и непосредствения кръг близки, в по-“щедрия” вариант). Нещо като много зъл Аристип, поникнал във въображението на Стивън Кинг.
***

Разликата е, че Стивън Кинг е непоправим хуманист.

***

Ето ви и простичко културно обяснение за днешните проблеми – прекариатът внезапно получи достъп до медия чрез технологиите, помисли се за равен с образованите и някак мимоходом реши, че няма нужда да работи - т.е. научи се да си затваря страхливата воняща уста, както казват в индианските романи, за да запази поне своя мизерен, гербаджийски минимум.

***

ГЕРБСДПС: невежеството е първи братовчед на глупостта.

***

Европредседателството на Буци може да се оцени лаконично като "нищо, но от сърце”.

***

Цялата ни съдба от Сакскобурготски насам е просто mala leche.

***

Св. Тома от Аквино разсъждава и върху политическата природа на човека. Неговият “човек” се подчинява на triplex ordo – т.е. на Божествения закон, разума и самата власт. Ако човек живееше сам (нелогична хипотеза), то неговият разум и откровеният закон биха били достатъчни. Но човек все пак е аристотелов “дзоон политикон”, т.е. “обществено създание” – и тогава се намесва добрият Тома. Ако човек иска да постигне подобаващата си цел и висшите форми на живот и добродетел, той трябва да притежава virtutes politicae. С други думи, да не се отказва от политическата си активност, мислейки.

***

Да перифразираме Айнщайн, крайно време е: да гласуваш всеки път за ГЕРБСДПС и да очакваш различен резултат не е лудост, а обикновена, смазваща българска тъпота. Обричат ни поне на още две поколения емиграция.

***

Един важен caveat тук: всеки умен трябва да отчита ролята на субективността. Защото всеки от нас има вътрешен демон, който се е настанил в олтара на “аз”-а – това е онова присъствие на абсолюта в личността, чрез което субективните мотиви се преценяват спрямо общото (тук с Епиктет бихме се сбили, но настоявам). За истински умния човек има само един избор – да изучава субективния свят, за да може да го проумее обективно. И, разбира се, да тренира мислене, поне четири пъти седмично.

***

Буци сам отгледа “малкия слон от Странджа планина”, който, разбира се, противно на прасето на покойния великан Тодор Колев, стана голям. И не разбира, че Коледа неумолимо наближава.

***

Аз, вечно съмняващият се, чрез чийто глас шепнат гиганти. Бремето на проницателността; но и крайно изтощение от българската действителност, непропорционално на упоритостта.

***

Йонеско (хубаво е да не го бъркаме с ЮНЕСКО): хората, които не четат, са говеда. Буци и цялата ни политическа класа, anyone?

***

Безсмъртната душа не е в главата, а в гърдите. Великолепна платонова идея, без която – по моему – по-късно нямаше да има християнство.

***

Съвременна България: природно красива, но мъртва като замръзналата къща в “Д-р Живаго”.

***

Буци: крайно време е той да ни се махне от главата.

***

Удоволствието да те управляват прости, но за сметка на това корумпирани мутри, накрая излиза трагично скъпо.

***

Огнянов към Кандовчето: “Колкото за принципите на социализма, с които ни угощавате, те не са за нашия стомах, българският здрав смисъл ги отхвърля, и те нито сега, нито кога да е, не могат да намерят почва в България”. Помислете, въпреки различните контексти.

***

Да припомня: започва разчистването на свидетелите на разпределението на обществените поръчки с парите от еврофондовете. А след 2020 ще стане феерично – пак ще сте гласували за ГЕРБСДПС, но тогава ще ядете истинската хурка от тия простаци, извинете ме за старогръцкия израз. Щото ви мързи да протестирате и да отвоювате държавата.

***

ГЕРБСДПС, без да знаят (щот общо са прочели към осем книги, и то от “Библиотека за ученика”, само Доган видимо е прелистил набързо “Кратка история на философията”), действат по стохастичния Марков модел, но в “сляп” обратен вариант – полагат едно след друго несполучливи идеи/събития, от всяка/всяко от което следва по-лоша/лошо. В техния случай стохастичният осцилатор би бил в състояние да предвижда, че всичко все повече си ебава майката, извинете пак.

***

Ако приемем шеговито, че добруващите нации приличат на онзи съвършен квинтет от гласове в моцартовата “Дон Жуан” (а те не приличат), то ние сме нещо като вечен шьонбергов дисонанс, който нещо там си бръжди грозно в долния десен ъгъл на Европа и никой не го чува.

***

Тук масово смятаме, че културата е неква глезотия, присъща само на богати нации; щот, нали, то за ракия не стигат, еле па за култура; съответно, нямаме и пет човека, които правят разлика между например “суфизъм” и “софизъм”. Но повярвайте - всичко започва и завършва с културата. Не високата, а обикновената грижа и “обработване” на душата.
***

БСП и ДПС, подпорите на отровния модел, мълчат оглушително по темата “неефективна прокуратура”, познайте защо.

***

Токвил: "Свободата не може да оцелее без морал, а моралът не може да оцелее без вяра".
***
Мнение от форум (за съжаление загубих кой го е казал, but kudos): “Контрол може да съществува само когато има кой да осъществява тоя контрол. В България такива институции просто няма - като се почне от МВР, прокуратура, съдии и се стигне до НПО-та и прочие; символът на контрола - съдебната система - е символ на безкрайна алчност, корупция, търгашество и безподобна наглост; оттам нататък започва едно благородно състезание кой ще нагребе повече от общата каца и - съответно - кой да се представи за най-пламенния народен защитник; а най-смешното в случая е, че всички идеи за контрол в която и да е област, без кюртаж на скапаната съдебна система и оттам на всички други, е като да гълташ аналгин с шепи при гнил зъб”.

***

ГЕРБСДПС: “Мы не утописты” и т.н. Но ето че вие се оказахте утописти – и вашата готвачка се оказа пожарник. Или имате когнитивни проблеми?

***

Невежеството се самоманифестира чрез малоумната повеля “да си нормален”. И чрез привидността на телевизията.

***

Да перифразираме и Георги Константинов – “ако не беше Тяхното присъствие, щях да повярвам, че съм в Рая”. Добавям: българският живот не е лош per se – управлението го прави лош.

***

Да бъдем неоаристотелианци и да се доверим на Прокофиев: в един оркестър първата цигулка е по-важна от фагота, въпреки че и двата инструмента са нужни за завършеността на цялото. Пак помислете.

***

Всичко това, биен сюр, е моята традиционна lèse-majesté – но колцина от вас са готови да излязат пред парламента и да съборят това отровно, тройно съглашение, което буквално изяжда бъдещето на децата ви?

***

Хайде и нещо от живия гений Годар: “La solitude n'est pas l'isolement. On est toujours deux en un. Il y a les autres en soi.”

***

“Что писатели-дворяне брали у природы даром, то разночинцы покупают ценою молодости. Напишите-ка рассказ о том, как молодой человек, сын крепостного, бывший лавочник, гимназист и студент, воспитанный на чинопочитании, целовании поповских рук, поклонении чужим мыслям... Выдавливает из себя по каплям раба и как он, проснувшись в одно прекрасное утро, чувствует, что в его жилах течет уже не рабская кровь, а настоящая человеческая”.

***

Леви, десни, либерали, консерватори и други “квази-нещо-си-там” (напълно десемантизирани в нашия балкански контекст), I absolve you; и ви предлагам великолепен denouement от Далчев. "Един писател личи и по това, което той не си позволява да пише."

***

Ако някой слепец като Борхес (“слепец”?) стои с гръб към морето, гледа с невиждащи очи, слуша го и ни нашепва нещо, ние тук крещим налудно, без смисъл и без резултат. Помислете и върху това.

***

Време е да скочим и да пометем цялото ГЕРБСДПС, което – досущ като онази библиотекарка-чудовище на Стивън Кинг – впива смукалото си в самия български живот и се храни с него. И с настоящето, и с бъдещето. Или, както казва нашето вечно революционно сърце Ботев, “смучат го наши и чужди гости”.

Още на facebook.com/ивайло noisy цветков

NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!