Res XXVI: Цецка и провалът

Ивайло Цветков 10 октомври 2016 в 07:44 33534 2

Res XXVI: Цецка и провалът

Да започнем с най-простото. Големият въпрос на тези избори не е за кого ще гласувате, а от кого точно ще загуби трагичната Цецка Цачева.

***

Нейната кандидатура не е просто невнятна и дори някак абсурдна, сякаш по Камю – тя обижда дори ниското ниво избиратели на ГЕРБ, при това, забележете, в страната на лошия вкус. И колкото и Цветанов да разполага с “редовни платени войници и разлютена милиция” (ако си послужим с израз на Гео Милев), този път всичко прилича на предизвестен крах. Включително на “мета-ниво” – за първи път вътре в самата партия цари гневна суматоха, разединение, възмущение. Самият Борисов е бесен от тази кандидатура – и, ако спазваме мафиотския “кодекс”, Цветанов ще трябва да отговаря.

***

Това е глупашка грешка от страна на ГЕРБ, с тази нищо и никаква “партай геносе” – и дори главният илитерат в този форум на илитератите, Борисов, започва да си дава сметка за това. Защото дори “железните” цветанови структури по места са крайно разколебани, да не кажем възмутени.


***

Онзи от “Форбс”, впрочем, сякаш го закова и потвърди серия от мои наблюдения тук – Борисов е dull-witted. Можеше и по-щадящо – dim-witted, но това вече е въпрос на нюанси в английския.

***

Няма да се уморя да подсказвам за тавана на некомпетентност на премиера, достигнат още по “мутренски времена” през 90-те. Все едно сервитьор да кара самолет. Но самолет не се управлява само с интуиция. Очаквайте нови Кристалини, нови бели, нови измерения на това предизвестено фиаско.

***

Стабилност?! WTF? Не – просто застой.

***

Най-много ме забавляват “анализаторите” от соц-КДС – които, досущ като Кристалина, дори не знаят как да попитат къде е тоалетната на чужд език (освен, може би, руски, но и това не е вярно, щот руският е с шест падежа като латинския и не е лесна работа). Но смело анализират всичко, и най-вече “международното положение”. И които – ще ме извините за изказа – въртят вдъхновени свирки на Еднокнижния с повече slurp и от онази в “24 часа”.

***

Ако БСП са крадливото минало, а ГЕРБ – още по-крадливото настояще, спешно имаме нужда от “бъдеще”. И то започва на тези избори. Нещо като линеарната перспектива на древните, изгубена през тъмните векове. Трябва поне един Брунелески, който да ги преоткрие.

***

Което ме подсеща, че трябва заедно – и хуманистите, и онези с природните науки. [Специално на колегите “хуманисти” искам да припомня, че самата дума (Humanismus) е немска, от началото на XIX-и в. Но и че всъщност може да бъде проследена до XV-и в. като “студентска” за studia humanitatis. А пък според древните римляни това обозначава пет учебни предмета: граматика, поезия, реторика, история и етика. Т.е. (според древния ум) това са науките, които отличават човека от животното – чрез езика и способността да различава добро (bonum) от лошо/погрешно (malum; “quo malum perterriti”, както казва Цезар в “За гражданската война”).] И сега се обръщам към истинските колеги-хуманисти – да разпалваме душите, да не спираме по въпроса за свободата. Това е нашата “свръхзадача”. Ученият – с умът.

***

Не, Цецка, ще умра от смях: неин е лафът “Българан е ТАЛАНТ”. Проста женица, изтикана от обстоятелствата; не е прочела и не знае нищо за нищо, типичната БКП-долна класа. Вместо да затваря зимнина, тя се впуска в надпреварата за президент. Представете си я как се изказва, да речем, за аншлуса на Крим.

***

Напомня ми онова на Евтушенко: “Дай бог всего, но лишь того,/за что потом не станет стыдно.” А отзад Бафомет умира от смях.

***

Представете си и всичко това в контекста на конфликта Волтер-Русо – първият твърди, че новооткритият разум е всичко, а вторият – че ако разумът е противопоставен на религията, по дяволите с разума. Без да заемаме страна, да напомним, че пръв Русо казва как гласоподавателите, т.е. вие, носите отговорност за избраните.

***

И че “суверен” (20 и няколко века след атинската демокрация) не е правителството, а общността – в нейното колективно, и оттам – законодателно качество. Но и още по-важното, когато по инерция говорим за обединение – суверенът не се нуждае от поръчителство пред своите поданици (по Ръсел), защото, доколкото е образуван от индивидите, които го съставляват, той не може да има интерес, противоположен на техния. Помислете върху това.

***

Назад и надолу към нашата реалност. Белене: прословутите “те” (ГЕРБ-ДПС-части от БСП) искат да фалират НЕК; така ВЕЦ-овете евентуално ще се приватизират и ще ги “гепят”. Затова и настояват да платят онзи милиард и двеста на руснаците; да разчистят терена. Това е тяхната, отвратителна версия на pièce de résistance.

***

Еднокнижния е изправен пред сериозен проблем: как да изхранва олигархията (с която е сключил бизнес-договор), но и как да изхранва гербаджийската прослойка на местно ниво, която ще го предаде още на тези избори, ако не си получи “договореното”. В държавен план: ГЕРБ не може да печата пари (ако изобщо знаят за какво става въпрос), щот сме в борд – и ако останат на власт, ще трябва да преосмислят плоския данък. А и не могат да разчитат до безкрайност на гербаджийските службогонци и “държавен бизнес”. Т.е. – закономерен край на “дясното позиране”.

***

Но, забележете, започват големите плащания с ваши пари: заради силовите свинщини на Цветанов спрямо енергийните дружества при първия кабинет “Борисов”, тези дружества в момента съдят България по най-различни причини – от проблеми с инвестиционната среда до нарушение на приватизационни договори. Да направим проста кръчмарска сметка, като за фенове на ГЕРБ: 2 млрд. от изгубени дела с ЕРП-ата, милиард и 200 към руснаците, милиард към единия ТЕЦ на американците – общо към близо 5 млрд. дължими. Такива пари в държавата на Борисов и Горанов няма – само с отчасти невъзстановено ДДС и неразплатени (забавени) европроекти не става. Hence, “дългова спирала”. Гарантирано от ГЕРБ.

***

Забележете скоростните усвоявания, например в ЖП-транспорта – защото се опасяват от предсрочни избори. Бързат да сключат договори до края на периода – 2020, но големи западни инвеститори пак няма да участват, щот договорите се правят за определени “наши” фирми (или строителни консорциуми от власт и близък до властта частен бизнес). Междувременно, тече и “братски” процес – Горанов прехвърли ББР към Министерство на икономиката, и фирмите на Пеевски никога няма да си върнат кредитите там. (Има цяла конспиративна теория, че нарочно ги прехвърлят към Лукарски.)

Следва на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови