Res XXXIX: Halbmensch

Ивайло Цветков 07 септември 2017 в 08:19 9545 0

Да опитаме заедно: простият Тупанбаши каза в прав текст, че нарочно е загубил президентските избори. Това означава, че той не само суспендира разделението и взаимоконтрола на властите, но и се чувства толкова безнаказан, че му е абсолютно през шкембето за разделението и взаимоконтрола на властите. Все едно президент на футболен клуб да си признае, че е залагал срещу себе си във важен елиминационен мач; с “оправданието”, че за клуба е хубаво да не печели всички мачове. Това е всичко друго, но не и демокрация. Нещо повече – това е обикновена борисовска свинщина.

***

Изявлението на Тупана не е просто немислимо – то подсказва, че вече съвсем не знае какво говори (и че говоренето “квот му дойде” рано или късно ще го провали, заради пълната липса на компетентност по всички въпроси, плюс натиска на ЕС). Номерът обаче е, че вече има все повече гражданска чувствителност към подобна вербална свинщина, дори на фона на пълната липса на институционална култура.

***
Това нашето вече опасно започва да прилича на някакъв annex of reality. И народняшка гербаджийска енигма, сравнима единствено с онази на Каспар Хаузер.

***

Не, още по-лошо: в други сравнително нови демокрации, например Словакия или Литва, подобен безсрамен Nihil като нашия дебелак би бил свален моментално, без камъни, само с граждански натиск върху властта. Ако приемем за удобство, че априори такъв halbmensch – получовек, полуполитик, полунищо - би се добрал изобщо до нея.

***

Вие сте прости и той е прост, и затова се ИЗбирате.

***

Опасявам се обаче, че никой у нас не разбира колко скандално е подобно признание за ненаказуемо политическо “черно тото”. То означава, че договорът, който сключвате с властта, гласувайки, вече съвсем официално не действа; и че властта окончателно и вертикално ви е превзела. За вас “онези във властта” са некви, които могат да си говорят и да си правят, каквото си искат; и вие не само нямате контрол над свинщините им, но и внимавате да не ги обидите, щот иначе няма как да преживеете. Честито на носталгиците: това е точният живковски модел, “метафизиран” в бойковия. (E, има и “добра” новина: още не е съвсем путински модел, при който по-гласовитите несъгласни ги сполетяват разни съвсем случайни нещастия, както вероятно, да не дава Господ, ще се случи и с Вирипаев.)

***

Чакайте малко, вижте видеото на простака с леко объркания Макрон. Това е цяла нова алековска глава – “Бай Ганьо посреща французкия президент”. От селянката със сандалките и дисагите, през извънмерното туловище и бръснатата тиква, до общото усещане за “прости били българите, а! Гиди чифути с чифути!”

***

Така гласувате, така и става.

***

Валери v Домусчиев: наглед битка, сякаш режисирана от покойния Ефрос в Театр на Таганке. А то е много по-просто, досущ като участниците: тази байганьовско-ахилово-хекторова разправия е заради една поръчка относно укрепителни дейности на бургаското пристанище. Валери играл с некви свои местни, но загубил срещу централните ГЕРБ, и сега е бесен.

***

Като казахме “Валери”, ето и една приказка. Значи, дошли едни евреи и казали, ще ви направим цялата ограда по границата, ама “интелигентна”, т.е. с всички електронни екстри, камери и т.н., за 60 млн. долара. Но наште казали “не, ние можем и сами”, след което – поради разни властови “съображения” – я дали на въпросния циклофренопатриот. И само дотук и само за телта (без електрониката) сте дали 120 млн. евро. Т.е. крадците от Реформаторския блок в предния Борисов мандат вече изглеждат като чавдарчета, на фона на размаха на Валери.

***

Пасито а пасито, ГЕРБ и “патриотите” все повече ще се хващат за гушите в подобни случаи. И, дай Боже, ще се съборят сами.

***

Междувременно, Свинята гледа да превземе и окрупни строителните фирми. Сега се е прицелил и в Агромах, които иначе трябваше да са в затвора – държавата им дава заем от ББР да строят новата отсечка “Струма”.

***

ББР, между нас казано, трябва да се прекръсти на ББРО – българска банка за развитие на олигархията. Не само финансира свинаря от Пловдив, но и Свинята иска да превземе “Дунарит” чрез нея. Става така, че КОЙто държи ББР, той ще закусва.

***

Хайде пак към Валери Тарасконски: той просто иска да прогони софийските мутри от морето, за да настани там своите бургаски и да “захлеби”. (Особено в полза на един, когото свързваме с кожно заболяване.) Това поставя ГЕРБ в неловка ситуация – те, чрез Ангелкова и роднини, вече са събрали рушветите от концесионерите, и сега – проблем. А част от същия проблем е, че ГЕРБ не познава реквизита “връщане на пари”, така че може да стане феерично.

***

Така е в единствената европейска държава, в която всичко е раздадено от властта на квотен олигархичен принцип. (Сърбия и Русия са другите, но те не са в ЕС.)

***

Европредседателството: нарочно изчакаха до последно за усвояване на кинтите за него, за да няма технологично време за жалби. И сега казват, ми няма никво време, националната сигурност, представянето ни пред ЕС, затова – ударно усвояване и крадене на пряко договаряне, без търгове и глупости. Галчев и подобни приятели на Цветанов “харесват това”.

***

Но сме на прага и на major shift: Свинята постепенно изземва властта от Тупанбаши, икономически; и започва той да раздава порциите. Въпрос на време е да стигнем до поредната серия от неразкриваеми убийства.

***

Как да не се краде? Няма как, освен ЕС да ни праща еврофондове в натура (суджуци и т.н.), както примерно Швейцария праща помощи на Третия свят. И да, май не се шегувам.

***

Пак между нас: никой никъде не обелва и дума (кои са другите свободни медии, pray?), че започнаха корекциите по неправилно усвоените европари и нарушенията. Вeче говорим за стотици милиони, например в земеделието, които ще ни бъдат удържани от следващи траншове. А междувременно, каквото има за довършване по “наказаните” проекти, ще се довърши с ваши пари, т.е. от бюджета, т.е. от заемите, т.е. от “големия фискален резерв” на Бай Онзи.

***

Резервът на Тупана, с който той се гордее: все едно да вземеш едни кинти от лихвари и да си ги държиш вкъщи, “за всеки случай”. Еманация на глуповатата крадливост.

***

Но: Валери “заяква” и в един момент може сам да предизвика предсрочни избори, за да си вдигне резултата докъм 10-12%. Разбира се, ако продължава да “скача” твърде много, КОИ имат и план Б – без Валери, щот точно сега Краси и Волен не искат да си развалят далаверката (а ДПС винаги е налице за недостигащи депутати, въпрос на договаряне за цената).

***

Meanwhile: за пореден път поръчката за електронните билети в ЦГМ не може да тръгне, щот там ГЕРБ искат напред поне 20%, и засега няма кой да “инвестира”. Предлагам бързо решение: ББР да даде банкова гаранция за този рушвет, за да стане.

***

Добрата новина: все пак, понякога, българският съд се държи като независима институция. Т.е. не позволи за издигнат втори “индийски” хотел до Японския. Разбира се, едни “много сериозни хора” са много кисели от тоя факт, така че да не избързваме с похвалите.

***

В някакъв смисъл покойният Ефрос е прав – “люди, к сожалению, слабее чем Время.”

***

Напомням: винаги започвайте с въпроса cui prodest, cui bono. (“Кому выгодно”, за по-възрастните.) Извън проликситетния наратив на властта. Тупанът бръжди за некви “успехи” – но тук сякаш трябва да напомним онзи идиотски “трактат” на Сталин, “Головокружение от усп
ехов”, която е гол дихидромоноксид.
***

А любимата гербаджийско-посткомунистическа маса – ГЕРБСП - ни поставя в ситуацията “brawn over brain”. Цялото това нищо, избирано от добитък, наближава своята точка на бифуркация.

***

И тогава и Lügenpresse няма да помогнат, без значение кого сочат под диктовка за Volksverräter.

***

Предлагам най-нов нов антикорупционен орган, който да следи и да се бори с докежашните антикорупцонни органи.

***

Напомням Кант: имате два вида императиви. Хипотетичен, който сякаш ви казва “трябва да направиш еди-кво си, за да постигнеш еди-ква си цел”, и категоричен, който постановява, че определен вид ваши действия са обективно необходими, без някаква конкретна цел.

***

Категоричният императив е синтетичен и априорен. Преведен, звучи така: доколкото той съдържа извън закона необходимостта макксимата да е в съответствие с този закон, а законът не съдържа условие, посредством което да е ограничаван, не остава нищо отвъдосвен всеобщността на един –единствен закон изобщо, който представя императива като необходим.

***

И още по-преведен, като за плебса, по Кантианскому: постъпвай така, сякаш максимата на действието ти предстои да стане , посредством твоята воля, всеобщ закон или кодекс на правила за действие. Това е и моето единствено послание към бъдещото “дясно-демократично” обединение. (Кант привежда като пример за действието на категоричния императив порочността на вземането на пари на заем, тъй като, ако всички се опитаме да го направим, няма да останат пари за заемане. Само казвам.)

***

Разбира се, Кант дава само необходимия, но не и достатъчния критерий за добродетел. Останалото се очаква от вас; в случая, как събаряме просташката власт на Борисов и другите шкембета. И тук попфолк-въпросът “има ли луди” (те да са живи, добавям по вазовски) се превръща в ключов.

***

А аз, като един вид съвременен Дидро (щот нали сички парлевуфрансе), казвам: c’est l’ennui, c’est le dégoût de la société.

***

И добавям: de la vie peut-être.

Още на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov

NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови