Res XXXVIII: Тупанбаши Борисов

Ивайло Цветков 25 юли 2017 в 14:24 18423 0

Тупанбаши е прав в своя инстинктивен, плашещ асофизъм, съчетан с обикновена безкнижна простотия: “Ми те хората си пишат. Има бели книги за това, бели книги за онова... Можем да философстваме, има писмовни хора много, един вектор оттук, един вектор оттам, до септември ще имаме много вектори.”

***

Да, ние си пишем, ние си искаме евроразвитието обратно (и парите), философстваме (поне аз). Но – ако позволите подобна “писмовна” парабола – картините на Джаксън Полък все така се смятат за неразбираеми грозни мацаници, онези на Мунк също. Последното определя общия интелектуален климат, а той се отразява директно и на самата просташка власт на “големите” партии.

***

Спомнете си Бердяев. Създаването на личност, още в семейството, би трябвало да е създаване на образован човек, който не допуска да се слее с безличната среда, вътрешно независим и свободен, възхождащ към по-високо качествено съдържание на живота и низхождащ към унизителния български свят. В училището, освен на Вапцаров и Ботев, трябва да го научат на жертвеност и великодушие.

***

Истинският български свободен човек, тип “консерватист”, се прекланя пред миналото, пред традициите и обичаите. Той притежава личен “аристократизъм” – свободен е в оценките и движенията си, независим е от социалната среда. Ние нямаме родово дворянство, но можем да го “заемем” от по-големите нации; наша основна задача обаче е да се обединяваме по интелектуален и духовен признак, за да говорим на прекариата и да се целим в критична маса, нещо като “аристократизъм” на социалната група. Във всеки български град има подобна; без йерархичност, само чрез автодетерминацията.

***

Ако не успеем да торпилираме и разсечем сегашната мафиотска структура на дебелите, имаме само два излаза: или да станем исихасти, или да склоним да бъдем част от нея. Но аз – киникът, парменидовият киселяк - все още вярвам, че има трети начин, чрез гражданственост и протест.

***

Къде сте?!?

***

Третият мандат на Тупанбаши действително ще е един “вектор” оттук-оттам, напред-назад, горе-долу. Вземете случая “Боршош” – човекът не на шега наподобява онзи “голубой воришка” на Илф и Петров. Мирослав, този иначе интелигентен и без съмнение изкушен от “културата” човек, беше част от най-ранните “котараци”, заедно със Сталийски и пернишките “титани”, но понеже никой у нас не помни дори кво е ял вчера, не помни и този забавен факт.

***

Боршош е лично назначение на Тупанбаши с цел да източат НДК по най-културния възможен начин. На няколко пъти Томислав Дончев “би камбаната”, писа некви официални писма за промяна на процедурите, щот не са коректни, но познайте – Тупанбаши ги хвърли в кошчето. Междувременно, Боршош установи топла връзка с Галчев (инженеринг, бахти лукративния инженеринг), т.е. с Цветанов и Пеевски (за озвучителите даже не ми се говори, също фирма, свързвана с Най-дебелия; справка – БНТ etc.). Та нашият Альхен майстори фактурки и се отчита на Борисов, ползвайки за параван “културата” (и всички викат, ебати, най-сетне някой да направи нещо за “културата”). По-късно Боршош, този голям гальовник, омагьосва и рубенсовата Деница Златева (по един или друг начин), но БСП почват да се нервират от цялата схема при служебното правителство на Радев, и почват и те да си искат. Тупанбаши, на свой ред, почва да се светва кво става и че отчетите към него нещо не отговарят на подарените държавни кинти – и става “писмовен”: чертае нова схема. Праща Лили Бароковата (която, ти да видиш, пълнее вече чрез Пеевски) да изтръска Боршош, но не предвижда медийния отзвук. След което връща нашия културен приятел. Но понеже схемата Лили-лошото и аз-доброто ченге внезапно не сработва, го кара да си подаде оставката. И някак старозаветно се отрича от своя блуден НДК-”син”. Сик транзит глория Боршоши, с извинение за тромавата фраза. Всичко това обаче поражда вид досократически въпрос: замесените интелектуалци в цялата тази отвратително балканска схема какво да правят? Да се възмутят от това класическо гербаджийство и да върнат парите? Въпрос на civitas?

***

Получи се нещо като къс разказ, но той не спира дотук. Голямата цел е поне половината от парите за европредседателството да бъдат гепени, и за тази цел всичко е оставено умишлено за последния момент, тип “форсмажор” – вече няма време за жалене дори чрез онази вратичка в ЗОП. Накратко, няма да има търгове, а всичко ще бъде раздадено – и разграбено – чрез свои борисовски фирми. Т.е. говорим за умишлено забавяне с цел да се плати двойно за всичко, и поне половината пари ще заминат в касата на ГЕРБ. Отсега можем да се обзаложим, че в медиите наесен всичко ще свети, а Тупанбаши ще е “спасил” европредседателството.

***

Защо? Много просто – онзи умен лекоатлет е полудял да попълни касата на ГЕРБ след бясното купуване на гласове в края на март. Чрез а) европредседателството и б) чрез парите за охрана на границата.

***

Да опитаме да обясним цялата тази наша свинщина чрез платоновата космогония: неизменното е схващано чрез мисълта и разсъдъка, а изменяемото – чрез “докса”, “мнение”, т.е. убедеността в нашия общ възглед за света. “Докса” е и най-протодумата за “вяра”. (Явно Плагоновият Бог , за разлика от нашия, не е сътворил света от нищото, а просто е преподредил вече съществуващия ред и материя).

***

И още: съществува нещо като платонова “идея”. Той ни казва така: ние сякаш виждаме “идеята” насън. И твърдим, че всяко съществуващо се намира на някакво място и – забележете – заема някакво пространство, в което търси безсмътната душа. А ако перифразираме Тимей, додекаедърът на ГЕРБ няма и никога няма да има дванайсет страни.

***

BG reality is overrated, right?

***

Обаче вие, които вероятно гласувате за ГЕРБ, щот са “десни” и член на ЕНП, не подозирате следното: има стотици милиони евро, които ЕС не признава и ще бъдат “прихванати” чрез бюджета и престъпното взимане на държавни заеми от любимия прост-и-вие-сте-прости – и разликите трябва да бъдат покрити от вас, чрез вашите пари. Т.е., грубо казано, 20 лева от вашите 100 за топлоподаване (да речем) ще отидат за покриване на кражбите на вашия любим Тупанбаши. И това е една от най-добре пазените тайни в държавата. Няма да чуете за това по телевизията, която впрочем обема вашия свят като официален тип медиа, колкото и да сте активни в социалните мрежи.

***

Затова аз питам публично моите любими съратници вдясно - Кънев, Христо, Москов, Митов, Атанасов, Малинов, Трайков, Мартин, Пепи, Караджов, Прошков: защо мълчите за свинщините на ГЕРБ, които са вечни съглашатели с ДПС на Доган и Пеевски, и то още от 2006-та насам? Защо се фиксираме в изморения антикомунистически дискурс, докато уж “наште” в ЕНП, тази псевдодясна борисовска чума, източват пост-комунистически бъдещето на тази държава? (Answers on a postcard, дет викат англичаните.)

***

И още два въпроса, и те риторични: къде е стратегията за излаз от това корупционно статукво? Къде е и тактиката, в която лично отиваме при съдържателката на фризьорски салон в, примерно, Ямбол, за да обясним кво е дясно, защо то фаворизира малкия и среден бизнес и как ще го отърве от държавния рекет? Къде, уважаеми, е протестът?

***

Междувременно, Тупанбаши “действа” – дрънка нещо там за Западните Балкани, но всъщност е “инструментален” в целта си да станем разпределителен хъб на на кражбите от еврофондове (т.е. тук да се правят процедурите). Толкова по въпроса за международните му совалки – в епоха, в която формата мачка и обезсмисля съдържанието.

***

Искате ли да се обзаложим, че Борисов не знае какво е кохезия?

***

Боб Дилън, за когото ще ви разкажа подробно следващия път, сякаш ”коментира” този наш платонов “не-излаз” – “I just want you to know, I can see through your masks”.

***

Марешки? Ще бъде разкостен, докато не си връчи бизнеса на конгломерата Борисов-Пеевски. Прилича донякъде на онзи Елиът Роузуотър на Вонегът, бог да го поживи – запътил се е към залеза поради фатално грешна самопреценка. И цялата му политическа експертиза прилича на английския на Мария Габриел.

***

Да предложа и парменидов чудесен сценарий: Валери не си пие транквилантите и – парадоксално или не – той е моята истинска надежда, че рано или късно ще торпилира тази нова крадлива сглобка, наречена “Борисов 3” (а всъщност “Пеевски 2”). Това е единственият истински изгладнял, който клати лодката (докато “концесията” на Волен върви swimmingly, а Краси отдавна си е решил проблема по ченгеджийска линия) - поради простия факт, че бесният му рекет тип “сега ми е паднало” не сработва. Случаят с Домусчиев е показателен – на валериевото “дай” се отговаря с “ма нещо не сте се разбрали с Борисов”.

***

Приближаваме the point of no return на пленената държавност – pasito a pasito, suave suavecito.

***

Pobrecitos.

***

Но ехидството настрана, както казваше покойният Кристиян Таков, светлина по пътя на душата му. Липсва ни нещо, което наричам “a rousing sense of shared purpose”. За начало: да отстраним всички Акакий Акакиевич-и от държавна служба.

***

Hope springs eternal. Despite our Bulgarian standards of dramatic incompetence.

Още на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov


NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови