Санким разбойниците и крадците спазват човешките права, като убиват и крадат!

Тихомир Илчев
23 август 2017 в 18:16 | 5425 |7

Съвременна Европа е под обсада. Изглежда никой не може да я спаси от превземане. Изглежда, че старата крепост на цивилизацията, културата, християнските ценности и демокрацията ще падне.

Или по-точно ще се предаде.

Поне такова чувство внушават ежедневните вече терористични атентати, сеещи безсмислена смърт, насилие и болка по знакови булеварди и площади на европейските столици (и не само).
Но дали тази ситуация е нещо ново? И дали за нея няма лек?
Може би трябва да обърнем поглед назад и да ''издирим'' лека в историята на същите тези държави, които управляват Европа, които я вкарват в безсмислени войни и чието население сега изкупува с кръвта си алчността и грандоманията на своите политици, които само е избрало. Така както българите си плащат вече близо 30 години, че възпроизвеждат политически паразити, на държавна хранилка, които смучат кръвта и жизнените му сокове. И така до следващите избори…

Но да се върнем към историята.

Нима тя и този път няма да спаси Стария континент, както го е правела многократно със своите мъдри примери и поуки?!
Разбира се, но трябва да попътуваме малко повече назад във времето, надолу по Дунав, чак до ''пристанището'' на българските канове, на Дунавска България.

До онзи (неназован в никой европейски учебник по история) кан Тервел, който през 718 г. спаси Византия, християнската цивилизация и Европа от нашествието на арабските орди. До онзи ''варварски'' владетел, който след победата е посрещнат от Юстиниан II с почести в Константинопол и императорът публично го намята с царска мантия, провъзгласявайки го за кесар – най-високата титла във Византия след тази на императора. Някои от историците твърдят, че владетелите от рода Дуло, включително и Тервел, са били християни.

Но християнин или не кан Тервел не посрещна завоевателите с прегръдка, транспарант със сърчица или химн за любовта.

Как Византия - най-великата и единствена по рода си християнска империя, символ на културата и духовността, успя да се вслуша в инстинкта си за самосъхранение и да отблъсне нашествениците, а днешна ''потребителска'' Европа изпада в свещен ''възмУт'' от потъпкването на човешки права?! Да, потъпкни права има, но те са на жертвите, а не на палачите.
От Светия престол често чуваме гласа на римския понтифик, който резонно с християнските ценности и заветите на св. Франциск винаги призовава човекът да е приоритет на институциите, пред законите. И (привидно) всички се вслушват в думите му.

Аз пък си мисля, че осакатените от атентати деца в Европа и Близкия изток са единствения ''приоритет'', но и жестока (само)оценка за всяко общество, което претендира да е цивилизовано и християнско. Защото екзекутираните, закланите, изгорените живи и осакатените деца в териториите, които ''Ислямска държава'' владееше доскоро имат същите права като малкия Гюнтер или като малката Жаклин, да речем. Но за тях никой не изнася прочувствени речи, не издига плакати с розови сърчица, не прави концерти с разни ''шавлилви'' поп-изпълнителки и не им раздава лицемерни прегръдки.

Защото мъртвите деца нямат нужда от прегръдки.

Защото, ако европейските правителства и лидери си вършеха разботата по-читаво и кадърно и не изпращаха войски в Близкия Изток, които да всяват хаос, да ''поливат'' лакмуса за възникването на терористични групировки и да ''произвеждат'' деца-инвалиди, техните майки и бащи нямаше да бягат към Германия и Франция, невинни хора нямаше да умират по улиците на Париж и Лондон, а тероризмът щеше да е преследван и наказван своевременно още там, на място в страните, в които се е зародил и възникнал.

Някой знае ли с какво се е занимавал Ибрахим Али ал Бадри, преди да се преименува на Абу Бакр ал Багдади, да сътвори идеологията и да оглави най-мракобесната терористична групировка на нашето време?

Бил е невзрачен университетски преподавател в Ирак, с докторска степен по ислямски изследвания. Баща на 5 деца от два брака… Идилична, дори скучна картинка.

А сега преценете кога се разхождахте по-спокойно по улиците на Европа – когато ал Багдади беше кроткият ''фемили гай'' Ибрахим и преподаваше в държавата на Саддам или сега, когато оглавява ДАЕШ?

Защото макар и много различен от повелите на Христос истинският ислям не призовава към тероризъм.

И, ако г-жа Меркел (която няма деца) мисли, че с приютяването на бягащи от войните (в които и Германия участва) бежанци, между които се прикриват и много терористи, ще изчисти срама от лагерите на Хитлер или каквото там цели, с подобна политика, жестоко се лъже.

Първо – срамът от Холокоста остава завинаги. И не само за Германия, но и за цяла тогавaшна, отново ''цивилизована'' Европа, която го допусна да се случва пред очите й. А и поколението на ''Хитлерюгенд'' няма нищо общо с поколението фенове от ''армията'' на Майкъл Джексън в Германия, да речем. И второ - не може да поправиш една грешна политика с друга. Реално погледнато политиката на безконтролно(/безотговорно) пропускане и приемане на потоци бежанци, впоследствие доведе до огромен брой жертви, поради свободно навлизащите с тях в Европа терористи.

И говорейки за мъдри и ефикасни политически решения в борбата с обещественото зло ''неволно'' се сещам за монолога на Стефан Стамболов от пиесата на Стефан Цанев ''Духът на поета'':

''Бил съм диктатор - е, да. Че как да не бъда? … Държавата се напълни с крадци и разбойници. … Гражданите се заключват сами отвътре, а навън разбойниците си ходят на свобода. Тъй ли? Не познавате вий Стамболова! Вдигнах армията и полицията - няма съд, до девето коляно под ножа! Ама били нарушени човешките права, ауу, баба Европа била възмутена! Санким разбойниците и крадците спазват човешките права, като убиват и крадат! Сега в държавата владее ли спокойствие и сигурност? Смее ли вече някой престъпник да надигне глава?”

Препоръчани материали
Ogi1

Рейтинг : 3828

21.09 2017 в 14:43 7
+ 0
- 0
Санким крадците и разбойниците спазват човешките права като убиват и крадат .Това значили ,че и ния трябва да имаме тяхната ценностна система ?!!
Ал Кин

Рейтинг : -1148

27.08 2017 в 23:19 6
+ 0
- 0
Къде Тервел, къде миткопалаузовщината от седем реки вода носи, ама защо не знае. Младо е момчето, не е живяло в диктатура, как да знае. Та и то твърда ръка засънувало.
Абе що всичките меркалии за борби и пищоли не се изселят някъде далече на безлюдни сибирски места, па да се пушкат , завземат един друг, преследват и тепат. Мир при нас поне ще има.
+ 0
- 2
True, true...
Hissarion

Рейтинг : 7671

24.08 2017 в 10:06 4
+ 6
- 12
Илче, има една част от текста, която се казва теза. В нея се описва какво искаш да кажеш систематизирано, за да ти е ясно и на тебе, че и на нас читателите. Ясно, че си далеч от постмодернизма, така че бъди така добър, включвай я тази част с тезата. Ще е полезно и ще можеш да си подредиш мислите.
helleborus

Рейтинг : 2113

24.08 2017 в 09:55 3
+ 1
- 4
Когато говоря за кръгове, нямам предвид, че на всяка цена те са на етнически принцип или географски, но че на ниво ценности има непробиваема стена между добро и зло. Добрият кръг е винаги с един ангел на вратата, образно казано, който не допуска вмешателство, има такива духовни пространства, които са недостъпни за всеки, обитаваме ги по вертикалата. Този кръг може да се състои от много малки и разпръснати общности, т.е., простира се там, където се намерят достойни хора. Може да се разширява или да се свива, но никога не се смесва. Когато обществата някъде масово възприемат ценностите, кръгът може да бъде разширен до нацията и континента, както е станало с християнска Европа. Разбиването на това пространство е като да вкараш вода в олио, пак не се смесват, но олиото се разбива на малки сфери. Похотта на рушещите тези сфери стига до там, че да се опитват да забранят самото им съществуване, чрез институционален монопол в образованието, културата, науката, политиката, ценностите!
helleborus

Рейтинг : 2113

23.08 2017 в 21:16 2
+ 2
- 5
Християнството се споменава, че изглежда твърде различно преди и днес. Но по-вярното е ранния вариант. Защото Бог работи с кръгове със строг достъп, казвам го по най-примитивния начин. Вечният живот не е просто физическо място, той е кръвообръщение, взаимодействие между същества с една духовна биология. Затова оставаш отвън, ако си несъвместим, затова и Адам и Ева бяха изпъдени в по-външно място. Има милост, но тя е ресурса да се трансформираш в нещо по-добро. Иначе човек може да обитава само онова пространство и достъп, който си е заслужил. Като в старите книги за рицари поклонници, където те преодоляват препятствия и се удостояват да се отвори вратата към по-висш свят. Т.е., Бог пази тези кръгове от недостойно вредно присъствие, а на желаещите дава трансформация. Не съществува друг начин да се опази доброто. Христос също отдели своите, дори апостолите имаха различен достъп. Падането на границите значи нахлуване в свещени пространства и разрушаването им.
поп Дръвчо

Рейтинг : 12262

23.08 2017 в 19:37 1
+ 16
- 12
QED.

Тероризмът няма нищо общо с исляма или варварите. Той е средство за смяна на обществения модел.

Сравнението с времената на Тервел е неуместно - врагът е бил ясно определен. Тук не е - обещавам ви, че ако изтрепем всичкия милиард рязани карабини по света ще получим тероризъм от друг вид. Но задължително ще го получим.