Скритата втора „сметка“ за ток, която плащаме през зимата

Владимир Каролев | 22 февруари 2017 в 09:012754414

Да плащаш електроенергия с една сметка е по-скоро изключение в Европейска държава, отколкото правило. В повечето развити държави от ЕС потребителят прави някаква прогноза за своето средно месечно потребление за годината и използва нея през следващите 12 месеца, без той или компанията-доставчик да се занимава с проверки на електромери, фактури, дебнене за измами и т.н. Плащанията обикновено протичат автоматизирано през разплащателни сметки по банков път и хората дори не се сещат за сметките си за електроенергия. В края на годината, доставчикът на електроенергията измерва реалното потребление спрямо прогнозното и внася съответните корекции – били те нагоре или надолу. Разминаванията идват във втора сметка, която най-често отразява пиковото потребление на ток в някакви много студени зими или много горещи лета – т.е. за отопление и охлаждане.

Втората сметка съществува и в България, но е де факто скрита в първата. У нас се плаща реалното потребление всеки месец, което означава, че в пиковите моменти имаме в сметката си както средностатистическото ни и очаквано нормално потребление, така и разходите за отопление и охлаждане. За съжаление, това не е разграфено и повечето потребители не го осъзнават ясно, което създава и огромно напрежение в сектора.

Напрежението пък идва от истинския проблем – българите, макар че заедно с румънците сме с най-ниските доходи в Европейския съюз, се отопляваме през зимата много често по най-скъпия начин – на ток. Докато в развития свят се преминава масово към централизирано отопление и дори централизирано охлаждане (чрез топлофикации) и/или към отопление/охлаждане на газ, с цел максимална ефективност и опазване на природата, българите сме в тотално противоположната посока – индивидуално отопление на ток (скъпо и неефективно) или индивидуално отопление на твърдо гориво (неекологично).

Това положение в България е следствие на държавните политики по отношение на топлоснабдяването и социалната енергийна политика. Общинската Топлофикация-София е слонът в стаята – от поне десет години е на прага на фалит, от който се спасява само чрез забавяне на плащането за газ към Булгаргаз и заеми от БЕХ. В останалите градове топлофикациите също не са в много по-цветущо състояние с няколко малки изключения като управляваната от австрийската EVN Топлофикация Пловдив и управляваната от френската "Веолиа Енерджи" Топлофикация-Варна.

Оставени без централно евтино отопление, най-бедните домакинства са принудени да се топлят на крайно неефективни електрически печки и климатици (т.е. хем им е студено, хем им е скъпо) или пък да преминат на твърдо гориво. Както видяхме през последните месеци, последното е сред основните замърсители на въздуха с фини прахови частици, причиняващи рак на белия дроб и други заболявания.

Чисто политически, „скритата“ сметка за отопление с електроуреди е благодатна почва за популизъм, социалистическа пропаганда и влизане в парламента на гърба на чешките и австрийски и френските „колонизатори”, дошли „да ограбят KLETAMAJKABALGARIQ”. Истината е, че цената на тока за бита в България е най-ниската в Европейския съюз и то с много. Държавната ни държавна политика засега е също в тази посока – българските политици традиционно застъпват идеята, че бизнес и индустриалните потребители трябва да плащат една от най-скъпите цени за енергия в ЕС, за да може битовите да плащат най-евтината.

В допълнение, ЕРП-то и търговецът на ток са просто хората, на които вие плащате сметката си – далеч не всички пари остават при тях. Актуалното положение в София е следното:

Накратко казано, българският потребител на електроенергия не разбира прекалено много основни неща за своето потребление и сметка, което периодично води до вълна от политическо напрежение и лъжи.

За начало, трябва повече хора да разберат, че през зимата и лятото плащат две „сметки“ за ток – едната за нормалното си потребление и втора за отопление или охлаждане. И тъй като отоплението на електроенергия е най-неефективното и най-скъпото, то тази втора „сметка“ е както много висока, така и много истинска. Единственият начин да бъдат намалени тези разходи в средносрочен и дългосрочен план е българската държава да последва европейския пример и да проведе политики за привличане на водещи световни и европейски инвеститори, които да разширят обхвата на централното топлофициране и газифициране.

Stilyan Petrov

Рейтинг : 1007

24.02 2017 в 16:53 14
+ 2
- 0
Отоплението/охлаждането с газ ще е ефективно и наистина евтино когато доставчика на газ престане да е монополист (98%). Слона в стаята е Булгаргаз и доставчика батюшка.
Oggie Petkov

Рейтинг : 1048

24.02 2017 в 12:27 13
+ 1
- 0
Въпреки че отоплението с газ уж е най-евтино, в нашия вход ( гр. Варна)от 30 само 3 са на газ, въпреки че тръбите са прокарани до всеки етаж . Причините са няколко: 1) От газовата компания не пожелаха или не знаеха колко е цената за домакинство на 1000 куб м и колко кубика на година приблизително ще харчи един апартамент; 2) Изисква се доста голямо начално капиталовложение-около 5-7000 лв.3) Никой не желае да си разбива апартамента. 4) Цените на газа зависят от Газпром и Овергаз, все монополисти. В крайна сметка се оказа, че за година се плаща около 1000 лв(ап 100 кв. м.), плюс ток около 30 лв на месец, излиза колкото само на ток с климатици.
borislavus1

Рейтинг : 929

23.02 2017 в 19:52 12
+ 0
- 0
Според мен Каролев не е специалист по тази тема. Нещата са доста по-различни.
ds

Рейтинг : 1120

23.02 2017 в 11:42 11
+ 11
- 1
каролев забрави да спомене само, че хората от развитите европейски страни не се интересуват от сметките си за ток, защото не им е проблем да ги плащат. така че, не ни е скъп тока, ниски са ни доходите.
karviola

Рейтинг : 1506

22.02 2017 в 22:29 10
+ 0
- 4
Пък отоплението със нагрята вода от въглища и т.н. е най-гениалната идея на човечеството - в кола например, тя се използва най-вече за охлаждане и чак след това за евентуално затопляне - защо!?
ognian123

Рейтинг : 1021

22.02 2017 в 17:06 9
+ 2
- 10
Уважаеми професор балкански вашета субективна оценка не почива на никакви реални резултати.
Професор Балкански

Рейтинг : 88698

22.02 2017 в 11:31 8
+ 12
- 2
Не е точно така. Веднага давам пример за 100 кв. м: парно - 200 лв.; газ - 150 лв.; ток - 100 лв. При поддържане на една и съща температура и един и същи тип изолация. Който е ползвал и трите вида отопление, го знае. Пиша от личен опит.

Има много допълнителни фактори, които влияят върху сметките, примерно топлата вода. Ако държиш непрекъснато включен бойлер, сметката скача двойно. Много зависи от типа радиатори, и от типа ел. уреди. При газ, едно е да сменяш котле от 1500 лв. друго - от 5 000. И т.н.

Мога да се обоснова подробно, обаче трябва да напиша статия, два пъти по-дълга от тази на Каролев. В крайна сметка, най-важното е интелигентното планиране на отоплението, откъдето идват по-ниските сметки. Парадоксално, но бедните имат по-високи сметки от богатите (поради липса на качествена изолация и енергоефективни отоплителни тела).

Изобщо не ми се спори обаче, защото просто е така, както съм го написал: парно - сравнително скъпо, газ - средно, ток - сравнително евтино. Мога дори да пусна до Йончев в редакцията фактурите за платени сметки, и той да потвърди.

Но вие се считайте за прави, ако така ви е по-леко де.
КОЙ

Рейтинг : 3095

22.02 2017 в 11:07 7
+ 12
- 1
Добре защитихме ЕРптата. Не е в крайна сметка тяхна вината за кашата която забъркаха милите ни родни политици в енергетиката. А кашата и сметката са такива защото от енергетиката най сладко и много се краде и продължава да се прави. Защо обаче не поговорим за циничните цени на енергита от ВЕИ и защо години наред нищо не се случва по въпроса ? Защо бедният българин трябваше да плаща за това един обръч да богатеее за негова сметка (и това продължава) ? Дали не е защото този обръч е съставен предимно от политици и техните скъпи приятели ?
Big Smile

Рейтинг : 760

22.02 2017 в 10:40 6
+ 3
- 10
Тоя трол е много заможен, след като се отоплява и с газ....
Big Smile

Рейтинг : 760

22.02 2017 в 10:38 5
+ 8
- 0
Нещата с тока са много простички - потребителите в Бг. плащат в микса си скъпия ток, а евтиния от АЕЦа - наши фирми посредници го изнасят. Това е схема от десетилетия (спомнете си Тодор Живковото дискотечно време), която се възпроизвежда и до сега.
 
2490