Срещу какво и кого е войната?

Добрин Тодоров 12 ноември 2022 в 08:02 8482 7

Добрин Тодоров

Снимка Архив

Добрин Тодоров

С риск да досадя на интелигентния гражданин ще предложа банални отговори на зададения в заглавието на този текст въпрос. Макар да изглеждат очевидни за мислещите със собствените си глави сънародници, изглежда те все пак следва да бъдат изказани безвъпросно ясно. Виждам смисъла от подобно напомняне в опасностите, произтичащи от честите употреби в публичното пространство на вече превърнали се в клишета езикови изрази, безкритично използвани както от категорични рупори на путинската пропаганда относно войната на евразийския сатрап срещу Украйна, така и от техни противници, които не осъзнават, че като ги използват, я представят в превратна светлина.

На първо място става дума за словосъчетанието „евроатлантически ценности” - като мишена на пропутинските говорители. На тях те противопоставят „православни”, „руски” или „национални” ценности. Смятам за дълбоко погрешно подобно противопоставяне, тъй като изкривява действителния ценностен конфликт, който се води днес между агресора и неговите поддръжници, от една страна, а от друга – на жертвата и подкрепящите я приятели.

Определянето на набора от ценности, споделян от украинските граждани и техните помагачи зад граница като „евроатлантически”, пренасочва вниманието към географски и политически реалности, а не към духовната им природа. Нещо повече, премества се ударението от техния универсален характер към обвързаността им с локални човешки общности. Така се създават предпоставки с тях да се приравнят алтернативни ценностни системи с местно значение. Затова е правилно да се каже, че по същество ценностите на гражданите от „свободния свят” са общочовешки. Те стъпват върху доктрината на хуманизма, която има дълбоките си корени в гръко-християнската мисловна традиция, следваща прости максими: „Не лъжи”, „Не кради”, „Не убивай”. Изразява се накратко в утвърждаване и защита на няколко основни ценности: истина, добро, красота, справедливост, свобода и любов. Хуманистичният светоглед не разчита на емоции и внушения, а стъпва върху убеждението, че постигането на истината е възможно със силата на разума. Той брани честта и достойнството на всяка личност, като се противопоставя на принудата и насилието, отхвърля униженията и агресията спрямо нея. Хуманистично мислещият човек не признава никакви религиозни, национални, политически или други основания за атаки срещу здравето и живота на себеподобните. Негови опоненти са всички защитници на антихуманни възгледи, под каквито и благовидни плащове те да се крият. От тази позиция, за него е ясно, че водената от диктаторския режим на Путин война срещу украинския народ е и война срещу хуманизма като такъв.

Не по-малко погрешен е и натрапваният от путинистите отговор на втория въпрос, разглеждан тук – срещу кого се води войната. За да прикрият стремежа си да заграбят територията на една суверенна държава и покорят нейните граждани, те обявяват, че техен противник не е тази страна, а „колективният Запад”, който я подкрепя. И тук географското определение „запад” е подвеждащо и замъглява същината на идейната спойка между държавите, споделящи правото на самоопределение на народите и принципа за съхранение на суверенитета и териториалната цялост на всяка държава. От тази перспектива участниците в тази коалиция би следвало да се определят като членове на „свободния свят”, доколкото държат на спазването на правата и свободите на хората, независимо къде на нашата планета се намират те. В тази коалиция влизат страни от всички краища на света, чиито граждани и ръководители държат на зачитането на вече установения международен правов ред. Така битката за съхранение на Украйна всъщност е сражение и за запазване на този ред с неговия ценностен фундамент.

Днес „свободният свят” е изправен пред екзистенциална заплаха. Във войната срещу украинската държава и народ залогът е не просто тяхната успешна защита и оцеляване, а възможно най-важният за неговите граждани въпрос – съхранението на основата на тяхното съществуване: свободата и универсалните човешки права, чрез които тя се осъществява. Сега е особено важно всеки споделящ хуманистичните ценности гражданин да положи усилия за отстояване на собствените си убеждения, за защита на идейните си позиции, за отбрана на постиженията на нашата цивилизация. За целта е нужно да мобилизира всичките си духовните сили, като активно противостои на враговете на хуманизма, свободата и разума. Нека всеки съдейства за справедливо възмездяване на насилниците и окупаторите.

Добрин Тодоров, преподавател по философия

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3650

7

ImBlack

12.11 2022 в 11:55

Руснаци са издръжливи на мизерия, цялата им история е съществуване на едно стъпало над животните, но все някога фашисткият режим в Москва ще прекали и тогава бункерният плъх ще бъде извлечен и линчуван от тълпата.

3650

6

ImBlack

12.11 2022 в 11:51

Тази война е в резултат от тъпотията на руснаците, а причината е болните амбиции на джуджето психопат Путлер, жаждата му за повече власт, ресурси и от скука.
Ако на фашисткият режим в Москва изобщо му пукаше за хората, нямаше да праща на смърт стотици хиляди зле обучени и зле въоръжени мъже.
Колкото до Донбас и Луганск само скодоумци вярват, че откъсването им от Украйна е в резултат на някакъв вътрешен сепаратизъм, а не началото на руската агресия срещу Украйна, извършена целенасочено и по план от ФСБ.
Путлер го е гнус от руснаците, счита ги за недостойни за неговото величие и затова е готов да ги пожертва до последния крепостен селянин.

22547

5

dolivo

12.11 2022 в 11:01

екранно име Пешо отново ръси глупости и опорки

в Донбас "тормоза" никога не е бил над статистическото криминално ниво

А ако имаш активни и агресивни агенти като руските преоблечени и работещи срещу централното управление, няма думи

2550

4

alfakentavur

12.11 2022 в 10:58

Деца (изкл. вегетативното образувание Бай Пешо) - научете се че нацизъм не е дали имаш агитки, военни формирования или каквито и да е части и организации, които си татуират свастики и подобни символи и са с бръснати глави.

Фашизъм/нацизъм е преди всичко и основно тоталитарна форма на държавно управление. И в последните 20 години такава форма има в Европа в най-голяма степен в Путлерландия. Проявите на това са вече хиляди и продължават да се множат всеки ден.

Нацистка Германия не е нацистка държава, защото партията на чичо Адолф е имала милиони членове. Такава е защото той е управлявал по начин много подобен на Путлер сега.

345

3

Джендо Джедев

12.11 2022 в 10:41

В Русия хуманизмът НИКОГА не е бил ценност. Нещо повече, на него наистина се гледа като на смъртен враг. Основната причина за това е, че той наистина е враг на всяка диктатура, а в Русия досега друга форма на управление практически не е съществувала.

2099

2

Mateevk

12.11 2022 в 09:03

Тука някои пишат коментари без дори да са разбрали за какво иде реч. Какъв нацистки режим, каква Окрайна, какви 5 лева? Прояви на нацистка идеология могат да се намерят сигурно във всяка или повечето страни, вкл. Русия. Това дава ли основание те да бъдат обявявани за нацистки, нападани и унищожавани? Или просто е удобен параван за прикриване на съвсем други стремежи.? И продължавам да се чудя кой всъщност има право да определя дали човек, режим, партия, организация и т.н. са нацистки, фашистки и т.н. - Путин, Корнелия, Северна Македония или някой друг. По тази логика северомакедонците обявиха цар Борис Трети и Ванчо Михайлов за фашисти. Интересно тогава как така вторият доживя до дълбока старост в Рим, а не беше преследван като нацист до дупка. И понеже всеки сега явно се пробва да лепи етикети, аз пък смятам, че нацистки е именно режимът на Путин и трябва да бъде унищожен, за да бъде спасена Русия и света като цяло.

-5396

1

Бай Пешо от Перни 6

12.11 2022 в 08:51

Хуманистично мислещият човек не признава никакви религиозни, национални, политически или други основания за атаки срещу здравето и живота на себеподобните.

8 години не бяха хуманисти по отношение на хората в Донбас и Украйна, всички вестници пишеха за възкачване на нацистки режим в Окрайна, но днес станаха хуманисти. Двуличието е най- отвратителното качество на колективния Запад. Колективен е защото политиката е една - тази на САЩ, а другите са колонии, които само слушкат.