Стремеше ли се всъщност Крим да стане руски?

Дмитрий Чупраков за OFFNews 02 декември 2022 в 08:05 15198 8

Война Украйна

Снимка GettyImages

Война Украйна

През ноември 2022 г. руската армия напусна Херсон, който Владимир Путин беше обявил за свой, и разговорите, че в обозримо бъдеще същата руска армия може да избяга и от Крим зазвучаха с нова сила.

Крим е основният трофей на Путин. Мнозина вярваха - дори не само привърженици на руския президент, че той винаги е принадлежал по право на Русия и е искал да се присъедини към нея. Аргументите на руската страна звучат убедително, ако се вярва сляпо, а не се проверяват фактите под повърхността. Темата за Крим в контекста на войната е изключително важна, защото именно оттам израстват корените на днешните военни действия в Украйна.

След разпадането на СССР през 1991 г. възникват независими държави, сред които Руската федерация и Украйна. Украйна напусна СССР с полуостров Крим в състава си. Вероятно на база сегашната риторика на Кремъл може да се смята, че веднага са възникнали претенции за принадлежността на Крим към Украйна от Русия, но не е така.

До 2014 г. руските власти никога не са твърдели, че Крим е неразделна част от Русия и че има историческа несправедливост, която трябва да бъде коригирана, дори е обратното. На 31 май 1997 г. Русия и Украйна подписват Договор за приятелство, сътрудничество и партньорство между Руската федерация и Украйна. Една от точките в него е взаимно признаване на неприкосновеността на съществуващите по това време граници. През януари 2003 г. Путин подписва споразумение с украинския президент Леонид Кучма за руско-украинската граница. То гарантира собствеността на Крим от Украйна, ратифицирано е от парламентите на двете страни и влиза в сила през април 2004 г.

„Крим не е никаква спорна територия. Нямаше етнически конфликт, за разлика от конфликта между Южна Осетия и Грузия. А Русия отдавна е признала границите на днешна Украйна" - така Путин отговаря на въпрос на германски телевизионен канал през 2008 г., когато журналист изразява загрижеността на френския външен министър, че след конфликта в Грузия Русия може да отприщи конфликт на територията на Украйна, по-специално - в Крим.

Впрочем, ето страница от договора за руско-украинската държавна граница на сайта на Кремъл:

Случайно прекарах няколко месеца в Крим през 2013 г. Там наистина живееше предимно рускоговорящо население, мнозина гледаха предимно руска телевизия, но никога не се говореше, че техният полуостров е Русия и някой ден трябва да се „върнат в родното си пристанище“. („Върнете се в родното си пристанище“ е лозунг, използван от руската пропаганда във връзка с т. нар. референдум в Крим през 2014 г.), а кримчаните, с които имах късмета да разговарям тогава, се самоопределяха напълно като граждани на Украйна.

Моите лични наблюдения се подкрепят от последните избори в Крим, които се проведоха там преди събитията от 2014 г. През 2010 г. "Руско единство" - партия, която се застъпваше за сближаването на Крим с Русия под ръководството на Сергей Аксенов (сегашен ръководител на Крим, назначен от Путин), спечели само малко повече от 4% от гласовете на кримчаните в местни избори за Върховния съвет на Крим, което със сигурност не показва сериозна подкрепа сред жителите на Крим за курс към сближаване с Русия.

Резултати от изборите за Върховен съвет на автономната република, Крим 2010 година

През ноември 2013 г. на среща в МХАТ един от най-ревностните привърженици на войната днес, едно от най-важните и агресивни лица на руската пропаганда, любимецът на Путин Владимир Соловьов определя като глупост дори мисълта за "връщане" на Крим в състава на Русия.

„Защо ви е нужен Крим? И защо Крим? Защо не Финландия? Защо не Полша? Защо не централноазиатските републики Грузия и Армения? Да съберем Руската империя като цяло, в границите от 1905 г.! От кой момент в историята можем да разглеждаме кое е възможно и кое - не? Кой момент установяваме? Защо Хрушчов, защо не други? Хрушчов даде абсолютно законно, имаше законодателни актове, той го направи на базата на документи. Ако искате да вземете Крим, това е война. Искате ли да се биете с Украйна?" – пита Соловьов от сцената.

Така че Крим винаги ли е бил руски в новата история?

Дори и самият Путин да твърди, че за Крим не може да има спорове, тъй като Русия отдавна е признала реалните граници на Украйна по това време? Дори ако самият Путин собственоръчно подписва споразумения за признаването на границите на Украйна с Крим като част от нея?

Отговорът е очевиден.

Винаги ли е искал Крим да е част от Русия?

Ако жителите на полуострова са дали само 4 процента за най-проруската партия в Крим, която се застъпва за сближаването на полуострова с Русия, отговорът е очевиден.

Толкова ли беше остър въпросът за принадлежността на Крим към Русия?

Ако главният пропагандист на информационната машина на Путин само шест месеца преди събитията в Крим твърди, че полуостровът е станал част от Украйна при Хрушчов напълно законно, то всякакви приказки за „връщането“ му в Русия са глупости.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

8

Valioka

26.01 2023 в 23:30

беловеждов, ти не че си много далече, но с пълна сила сила си съперничиш с дедомрАзи, кой от вас да оре дъното... Засега той леекинко те води, но ако продължаваш в същия стил, ще го задминеш. пешо ви диша във врата с пълна сила... Той да си помни...

318

7

Valioka

26.01 2023 в 23:25

Питай кримските тататри, говедо рязано пернишко (според мен всеки подкрепящ Кадировците е рязан, ако не в патката, то в акъла...) и ще разбереш Крим чий е... А чий е Крим ще се разбере тепърва, но не знам дали на тебе ти отърва... Нацистката хунта вирее в свои води след нацистка Германия единствено и само в рассия. Това са хора националсоциалисти, в чиито глави покълва и се отглежда някаква си велика идея за някаква си "велика рассия". Също както в хитлеровата глава навремето се е мътила идеята за "велика Германия". Германия е велика, да, и го е доказала, но не и пред целия свят. Това е грешна стратегия. И идеята за "велка рассия" е грешна и тепърва ще се разбере. То не че някой вярва в това, но с цената на много кръв и сълзи русняците накрая ще разберат, че не са единствени под слънцето. Нещо повече, ще разберат че са някъде на дъното и ще им трябва мноого дълго време за да изпълзят оттам. И говеда като тебе и косатдинов ще си лижат раните (да не казвам рязаните патки, кадировки...)

-5840

6

Да нямаше и да има конфликт за Крим, руснаци с руснаци се разбират. Проблема стана когато дойде нацистката Хунта чрез преврат финансиран от САЩ.

12078

4

edin slep

04.12 2022 в 23:46

Писателят с псевдоним Виктор Суворов, в книга са "Аквариумът" разказва, че в ГРУ са го учили да не обръща внимание на това кой какво казва (в политиката), а кой какво отрича.

Жалко че в Украйна не са обърнали внимание на това яростно отричане от страна на Русия, особено след Грузия от 2008 година. То и бандитите и политиците се правят на будали - кой бе, аз ли съм откраднал, че то аз съм слаб в ръцете, не мога да нося това откраднатото, не ми трябва, а и съм алергичен към пари.

345

3

Джендо Джедев

02.12 2022 в 11:13

Нормално, на фурнаджийски лопати като рашняците НИКОГА не трябва да се вярва. Бисмарк добре го е казал навремето.

-529

2

6екеr4о

02.12 2022 в 10:23

Уважаеми г-н Матеев,
за огромно съжаление ние не участваме в прекършването на тоз гръбнак, нито държавата, като такава, нито българите, като народонаселение. Пак за съжаление имаме правителство, ръководено от дипломиран комунист, което се чуди какво да измисли, та да продължим да се подгъзваме на путлеровия режим, отвратително!

2099

1

Mateevk

02.12 2022 в 08:17

Абсолютно вярно! Още едно доказателство, че лудостта е обхванала напълно Русия на Путин и нищо добро не ни чака, докато не прекършим гръбнака на това чудовище, родено в умовете на обезумели хора с пещерно мислене.