Тест за човечност

Николай Фенерски 20 март 2017 в 10:14 9511 0

Някой от европейските лидери заяви, че Турция няма да бъде приета в ЕС не поради някакви други причини, а поради нейното отдалечаване от ценностите на Европа, за което свидетелство е поредното изказване на Ердоган в подкрепа на смъртното наказание. След референдума в Турция, когато се очаква Ердоган да стане самодържец и да циментира властта си, тази подкрепа ще се превърне и в закон. И държавата отново ще започне да убива престъпниците или тези, които сметне за такива.

Християнството доведе Европа до Хуманизма и Просвещението. Без него Европа щеше да си остане варварска. И тук щяха да си се колят на воля, както правят в някои южни и азиатски държави и днес. Тази така наречена „цивилизация“ е постигната след векове отмъщения, грабежи, пиратство, кръвопролития. До нея се е стигнало не след Просвещението, а след Новия завет на Христос хората да живеят в мир. Идеята някой пръв да прости на някого, да прояви милост и да спре убийствата, е довела света до днешната година и дата. Като по пътя си цивилизацията е преминала през най-различни етапи и е успяла да надмогне спънките на католицизма точно чрез такива явления като Ренесанса и всичко след него.

Ще ви кажа докъде водят и другите варианти за развитие на света. Без християнството Европа след Римската империя нямаше да има около какво да се обедини. Защото  се забравя, че интегрирането в Европа през 9 и 10 век е минало точно през приемането на християнството за официално вероизповедание в държавите. Европа е оцеляла благодарение на християнските идеи. В дъното на всичко са идеите. Идеите са по-силни от парите, от икономическите и стратегическите интереси на този и онзи.

Другите варианти за развитието на света не водят и до електрическия стол, инжекциите с отрова или бесилката, не, до друго място водят. Електрическите столове и „хуманните“ инжекции са също толкова голямо зло, колкото и това, за което ще ви споделя сега. Последният път, когато видях подобно нещо, беше 99 година, излъчиха го по телевизора в централната новинарска емисия, отговорността за излъчването му падна върху Милена Милотинова. Тъкмо с жена ми бяхме изкъпали бебето, то беше на няколко месеца и вечер в студентските общежития на Търново ние сгрявахме вода и го къпехме, то подскачаше от радост в коритото, голям купон беше. Днес, когато на това същото дете му предстои да стане на 18, видях подобен клип като онзи, само че не в телевизора, а във фейсбук.

Действието се развива в някакъв хангар, подобен на кланица за животни. В един ъгъл са сбутани да лежат по корем или на колене хора със завързани на гърба ръце, облечени в оранжеви гащеризони. Като овце са, навеждат глави надолу, треперят, всеки от това стадо се надява изборът този път да не падне върху него. Двама брадати мъже се грижат за шоуто. Единият държи маркуч с вода, за да мие. Другият е главно действащо лице. Хваща някой от оранжевото стадо за косата, завлича го настрана към канала за оттичане, обръща го на една страна, провира крак зад гърба му през ръцете му, натиска го с коляно, опъва главата му назад и реже. Прави го бързо и „професионално“. Действат сръчно, в синхрон, виждал съм на живо така да разфасоват теле. Тече много кръв, но онзи с маркуча бързо полива, смъртта настъпва за половин минута, закачват тялото на куки и го вдигат надолу с главата.

Тези хомо несапиенси, тези изроди в човешки облик просто изпълняват смъртно наказание. С ножа то не е толкова „хуманно“, колкото с електрическия стол или инжекцията, но крайният резултат е абсолютно същият. Осъзнавам, че те правят този клип, за да внушат респект и страх у Европа и цивилизацията. С мен стратегията им успява, трети ден не спирам да виждам картините пред очите си. Но въпреки този шок или точно благодарение на него ме връхлитат най-различни мисли.

Че всяко от човешките същества с оранжеви дрехи е било някога малко невинно бебе. Че майка му и татко му са го къпели и то се е радвало на водата. Че майка му го е кърмела, пеела му е песни, разказвала му е приказки. Че татко му го е учил да чете и да кара колело. Че ден след ден те са се тревожели за него, лекували са настинките му, купували са му нови по-големи обувки, защото расте бързо. Момчето е тръгнало на училище, имало е приятели, влюбвало се е, усмихвало се е, шегувало се е. Имал е планове и надежди. Животът му е протичал съвсем нормално до момента, в който е заловен от убийците. Те са му издали смъртна присъда.

Такава иска да върне в своята държава Ердоган. Твърде много са хората на планетата навярно и искат да намалят популацията? Смъртни присъди се изпълняват в много други страни. В интернет пише кои. В Европа обаче няма смъртни присъди. И всичко е тръгнало от идеята, че не можеш да отнемаш, нямаш право да отнемаш нещо, което не ти принадлежи и не е твое. Нещо, което ти не си дал. Бог дава живот и хората, които го отнемат, прекрачват волята Му. Това е просто за осъзнаване. Същата тази Европа, която вече е изгубила християнската си идентичност, която е на път да бъде погълната от новите варвари, някога е осъзнала тази елементарна идея – животът не е даден, за да бъде отнеман насилствено. Няма извинение и няма резервен вариант, не се прави компромис с тази аксиома, не се допуска преразглеждането й от други аспекти. И слава Богу, че тази християнска идея се е запазила все още в Европа.

Това е тестът за човечност и всички хора на тази земя, без оглед на националност, раса, вяра, могат да бъдат тествани с него – за смъртното наказание ли си или против. Ако си за – объркано е възпитанието ти, образованието ти, душата ти. Връщай се в първи клас. Ако си за – не си нищо повече от главорезите по арабските клипове. Ако си за, си в същата категория на гадовете. Защото си забравил, че някога и твоята майка ти е чела приказки, а татко ти те е учил да караш колело. А ако си нямал майка и татко, тогава знаеш какво е да ти липсват. Можеш поне ти да си бъдеш на мястото като човек.

Това, между другото, се отнася за всички.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови