Тома Биков и Вежди избираха позитивен филм

Венци Мицов | 29 октомври 2018 в 19:19 | 3678 |3

Музикантът, писател и общински съветник от Глас Народен в СОС Венци Мицов коментира идеята на депутата от ГЕРБ Тома Биков държавата да финансира само позитивни филми. В текста на Мицов се казва:

Тома Биков и Вежди Рашидов седяха в залата на НДК и очакваха проектите за нови български филми, кандидатстващи за държавен ДОТАЦИЙЙ.

- Оф, Тома, вчера гледах някакъв много негативен филм. Едни хора вдигаха въстание, па ги избиха, па стана мазало – рече Вежди Рашидов и дръппна от Коибата си.

- Да, това е по Вазов, знам го – рече Тома Биков – отново негативизъм, отново възстания, отново драми. И за какво са тия драми? Къде в тая народняшко – сиромахомилска история е дясната консервативна българска ценност?

- Прав си, не бива да допускаме подобни неща – рече Рашидов – ето, вчера Банов е дал 100 000 лева, за да се снима филмче за ремонта на ремонта на контрола на контрола на предните два реда плочки пред Седмочисленици. Двама млади влюбени се включват безвъзмездно в бригада, която сама, с голи ръце пренарежда 14 пъти плочките, докато преминаващите наоколо софиянци плачат от радост! Ето това е изкуство! Ето това е пример!

В този момент на вратата се почука.

- Господа, кандидат за финансиране е дошъл с проект за филм – рече секретарят на комисията.

- Да заповяда – рекоха двамата журиращи.

В залата влезе момък с дръзновен поглед и артистични одежди.

- Почитаеми господа, пред вас представям своят проект за пълнометражен филм. Филмът се казва „Недовършена симфония” и разказва за беден музикант на име Ставри, който пише гениална творба, но не може да я реализира. За да финансира изпълнението на творбата, Ставри работи като строител, но претърпява злополука и остава инвалид. Губи апартамента си, съпругата му го изоставя. И когато той умира, под моста, където прекарва последните дни от живота си един случайно слязъл да пикае диригент намира партитурата на творбата му. Взема я и я изпълнява със Софийска филхармония.

Творбата става световноизвестна.

Двамата оценяващи сбръчкаха чела.

- Чакай, чакай малко – рече Тома Биков – пак тоя негативизъм. Пак това всемирно страдание. Пак тоя социализъм и сиромахомилство. Това ли ще е лентата, която да представи Родината ни навън?

- Младежо, Вие наистина ли такива неща измисляте – рече Вежди Рашидов – няма ли за Вас някакви други сюжети? Например – композиторът пише симфонията, изпълнява я и лично премиерът Борисов идва на премиерата с кошница цветя и дребни сладки? Как па по времето на Орешарски и Виденов не измисляхте такива филми, бе?

- Ама господа, то филмът ми е по действителен случай! – понечи да се извини младият режисьор.

- И какво като е по действителен случай? Това първо не е дясно, после не е консервативно, после не е позитивно и най-вече – не е добра реклама за страната ни и за нейните успехи – рече Тома Биков и за по-убедително повдигна молива (HB, с твърд графит) и почти издирижира първият такт на недовършената симфония от филма на клетия млад режисьор.

А малко след като кандидатстващият си тръгна посърнал, Тома Биков и Вежди Рашидов се спогледнаха тъжно.

- И тая година няма да се появи читав проект – рече Вежди Рашидов.

- Няма, я. В тая страна единствените, които стават за финансиране не могат да правят филми. Те, като се замисля и ремонти не могат да правят, ама това не го казвай на ръководството на партията – рече Тома Биков и изнервено прибра моливът, с който вече беше написал НЕ на няколко проекта за фими:

„Ботев” – трагичен финал и призив за бунт към властта.

„Яворов” – заради къщата, която общината още не е придобила.

„Магистралата” – филм с много каскади, отхвърлен заради идеята за снимки на магистрала „Хемус” в частта след Ябланица.

Weißbrot

Рейтинг : 1010

01.11 2018 в 10:48 3
+ 0
- 0
тома биков е също толнова умен колкото боеко и цветанов взети заедно!
ордер

Рейтинг : 11250

31.10 2018 в 17:03 2
+ 7
- 0
Какъв филм става - ПРЕДИ ДА ОБЪРНЕ РЕЗБАТА.........

Опороченият живот на един министър-председател
http://www.glasove.com/oporocheniyat-zhivot-na-edin-ministurpredsedatel-13470


....... ТОМА БИКОВ: ОБЕЩАВАМ, ЧЕ ЩЕ НАПРАВЯ КАКВОТО ЗАВИСИ ОТ МЕН БОЙКО БОРИСОВ, НИКОГА ПОВЕЧЕ ДА НЕ СЕДНЕ В КРЕСЛОТО НА МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛЯ!

http://afera.bg/%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%89%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D 0%BC-%D1%87%D0%B5-%D1%89%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2.html

++++++++
ордер

Рейтинг : 11250

31.10 2018 в 16:55 1
+ 7
- 0
Тома Биков обсъждал с Ленин филм за Цецо Цветанов, а ние...
https://frognews.bg/novini/toma-bikov-obsajdal-lenin-film-tsetso-tsvetanov-nie.html