Топ 10 на най-големите простотии през 2022-ра в клета Майка България

Венци Мицов 30 декември 2022 в 13:25 40126 16

Венци Мицов

Снимка Венци Мицов

Венци Мицов

Здравейте, малки, големи и още по-големи момичета, момчета и каквито там още се определяте, че да не робуваме на джендър стереотипи...

В навечерието на новата 2023 година съм напълно наясно, че не ви е до четене на статии. Какви статии - сега е моментът да направим руската салата (която е френска и се нарича "Оливие", ама кой ги гледа тия работи), да подготвим пуйката, да сиропираме баклавата и да се подготвим за преяждане, препиване и в 12 часа - за гърмене на пиратки, щото, казват, ако имате еректилна дисфункция, колкото повече пиратки гръмнете на балкона на съседа, толкова по-добър ще сте след това в леглото...

Както и да е, мнозина вече са закупили и нелегално оръжие, защото само пиратките не са достатъчни, че да изглеждаме готино на балкона в "Гевгелийски" в 00:00 часа утре вечер.

Изпращаме една странна година. Година, която едва ли ще запомним с добро. Да, през тази година поне не гледахме често Мангърката и Мурафчийски по телевизора, но за сметка на тях гледахме 2 парламента и една война. И, като казвам "война", не се шегувам, макар че до ден днешен една част от нашето население все още нарича това нещо "специална военна операция".

През 2022 имаше от всичко по малко... Но това, което имахме в изобилие, беше простотията, която продължи да е водеща сила в обществото ни.

Имахме простотия в политиката.

Простотия в шоубизнеса.

Простотия в парламента, простотия в президентството, простотия в Министерския съвет и в кабинетите на министрите поотделно.

Затова днес, малко преди да нападна и аз руската салата (колко па да е руска), реших да се опитам да направя една класация за десетте простотии на 2022-ра.

И ще се опитам да ви накарам да се усмихнете, макар че помните какво казваше Бекет - няма нищо по-смешно от нещастието.

И така, турете пуйката у фурната, сипете си 50 грама (днес може, позволено е) и да започваме, че да свършваме, че да си одиме един вид...

10. Генерал Янев, специалните военни операции, Кенеди и некои други съображения

На 24 февруари 2022 година светът се събуди в нова ситуация. В ситуация на война. Русия нападна Украйна и обясни, че отива да "денацифицира", наричайки случващото се с термина "специална военна операция".

В този момент цивилизованият свят, както и ЕС, осъди нападението на Путин над Украйна. Но светът не бе познал коравата същност на Майка България.

По това време у нас на власт бе кабинетът "Петков" и министър на отбраната бе доскорошният служебен премиер генерал Янев. И генералът се изтъпани по телевизиите и започна да обяснява, че това не е война, а "специална военна операция", сякаш е не български, а руски министър. Това не се понрави на премиера Кирил Петков, който няколко дни след култовите изявления на Янев го освободи от тегобата да е министър.

"Никой министър в моя кабинет няма право на собствена политика" - каза Кирил Петков. Но сбърка сериозно, защото Янев взе начална скорост от този трамплин и превърна оставката си в "специална политическа операция", която го доведе до парламента няколко месеца по-късно.

"Защо тръбата е цяла? Защо газът тече?" - написа малко по-късно генералът, а след това, влизайки в парламента, позагуби проруската си ориентация и започна да цитира не Путин, а Кенеди...

А ние да оставим политиците да се развиват, и да продължим към деветото място, че ако се замотаме, ще загорим пуйката...

9. Министър Наско и чудната история на Министерството на културата

Като заговорихме за министрите в кабинета "Петков", няма как да не отбележим, че самият кабинет бе коалиционен, бе съставен от четири политически субекта, а самите политически субекти се надпреварваха да твърдят, че не са в коалиция помежду си, а са в коалиция само с ПП, демек ситуацията беше пълен качамак.

Но качамак за нас...За други вероятно гювеч, за трети - бисквитки, за четвърти - не знам и аз. Впрочем един от министрите в този кабинет се сдоби с култова слава по средата на краткия си мандат.

Министър Атанасов се появи в Министерството на културата внезапно и шашна всички наблюдатели на политическите процеси у нас. До този момент МК бе управлявано от корифеи като Вежди Рашидов и Банов, които ще запомним повече със скандалните им медийни изяви, отколкото с нещо смислено в областта на културата у нас.

Като цяло и двамата не се радваха на популярност в обществото в залеза на управлението на ГЕРБ и всички си мислехме, че МК сега ще се отърси от тоя 11-годишен сън и ще тръгне напред и нагоре.

И тогава се появи той! Наско! Казвам Наско, защото самият той така се нарече в първото си телевизионно интервю - "Аз съм просто Наско".

Впрочем първото интервю на Наско се позабави, защото неговият бекграунд се оказа повече от култов - играл тенис с Асен Василев, работил в пицерия и ремонтирал читалището в селото на дядо си. Което ясно показа, че коалицията има кадри за всичко друго, но не и за културата.

За няколкото месеца управление Наско даде 3 интервюта, отказа да подпише заповедта на Васил Василев за шеф на Народния театър, защото на конкурса имало пиян кандидат.

Но най-великото нещо, което Наско ни остави за поколенията, бе негово селфи клипче от кабинета му в Министерството на културата.

"Здравейте, приятели! Аз съм добре! Благодаря ви много! Ако знаете колко неща иомам да ви кажа"...

За съжаление Наско не ни каза нищо, макар че обеща да ни каже много неща. Малко след като се бе засилил да ни каже каквото и да е, кабинетът взе, че падна. А Наско явно не бе харесан за парламента, защото не влезе в 48-ото НС. Но да не бързаме, а да изчакаме 3 януари, когато вероятно ще видим коя е номинацията за министър на културата на ПП. Да не се окаже, че Наско се връща да довърши...незапочнатото.

ИНАЧЕ АЗ СЪМ ДОБРЕ, ПРИЯТЕЛИ!!! МНОГО Е ХУБАВО!!!

8. Народният театър "Иван Вазов" и неговите драми

Все пак май се нахвърлихме малко несправедливо на Наско. Факт е, че бившият министър отказа да подпише заповедта за назначение на Васил Василев за шеф на Народния театър "Иван Вазов". ЗАЩОТО НАСКО Е ЗНАЕЛ! ТОЙ Е ЗНАЕЛ КАКВО ЩЕ СТАНЕ!!!

И какво стана - стана тя каквато стана, както казват старите хора у нас. Василев започна ударно - върна прокудени от театъра драматурзи и режисьори. Вдигна заплатите. И всички си рекоха - браво, супер, машалла (машалла си казаха онези, които знаеха кой ще стане PR на театъра).

И тогава настана скандал. За PR на Народния театър "Иван Вазов" бе назначена Велислава Кръстева - бивш депутат от ДПС, бивш заместник-министър на културата в кабинета "Орешарски". Кръстева и Василев бяха заедно заместник-министри в кабинета на Стоянович.

В деня на последните парламентарни избори обаче Кръстева се появи в медиите като придружител на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. И в Народния театър "Иван Вазов" настана бунт. Бунт, в който главният режисьор на театъра Александър Морфов след представление на "Хъшове" нарисува вратата на Кръстева с надписи "ДПС", "Доган" и прочие...

Този скандал все още не е приключил. Той остави грозни сигнали, които ни карат все повече да мислим, че у нас всичко се случва така, както се случваше и при социализма - назначения по партийни квоти. Впрочем дали това е така или не - аз не се наемам да твърдя. Но е факт, че има голям проблем, след като скандалите се прехвърлят от политическата на културната арена. А от това вероятно ще страдаме всички ние като потребители на култура...

А като казах "култура", нека идем към следващите наши герои, които са част от 80-тарската поп култура (демек естрадната музика).

7. ...поради мижав интерес - Кичка vs Панайот

Вземате две естрадни звезди от времето на хепи соца. Слагате ги на едно място. И после само гледате какво се случва...

Тази формула работеше отлично в българските телевизионни риалитита. Всички все още тръпнем при спомена за епохалните сблъсъци на Рут Колева срещу Здравко от "Ритон". Или на две от звездите на "Тоника" в Биг Брадър.

Но никога не сме си и представяли, че в година на криза, на пост COVID ситуация, на война близо до нас ще живеем около половин месец под знака на скандала между Панайот Панайотов и Кичка Будурова.

На 11 юли 2022 г. Панайот трябва да участва в концерт на Кичка. Тя обаче отменя участието му. И тогава Панайот простичко обяснява ситуацията - "няма да участвам поради мижав интерес".

Сега... Тази история вероятно щеше да остане в графата "смешки между вехти звезди", ако не живеехме в годината на мижавия интерес. Тази фраза толкова добре обрисува желанието ни да сме политически активни, да упражняваме гражданския си контрол, да гласуваме на избори, че чак се учудвам защо не вземем да я вкараме като член Първи в Конституцията си:

"България е страна, която е водена от мижав интерес". Яко, а? Колко да е яко, при положение, че още не сме преполовили класацията, а вече изпитвам желание да си сипя още едно...

6. ПП "Има такъв народ" - от първа политическа сила до партия с мижав електорален интерес

2022-ра беляза упадъка на ПП "Има такъв народ", която само преди година спечели изборите и за кратко бе първа политическа сила у нас.

Това се случи през 2021-ва. Но през 2022-ра ИТН постепенно пое по път, който да смени името и от "Има такъв народ" към "Няма такъв електорат", макар че лидерите на тази партия често употребяват термина "суверен".

Впрочем хвърковатата чета на антиваксърския Че Гевара Тошко Йорданов пое на революция именно в лето 2022-ро, когато лидерът Слави Трифонов се появи в ефира на собствената си телевизия и заяви, че "слага край на агонията". Демек, че напуска коалицията и така на практика приключва с кабинета "Петков".

Тук веднага се сещам за "Агонио сладка" на Константин Павлов, но да оставим поезията на поетите (макар, че в ИТН имаше няколко поети в ръководството на партията) и да се върнем в реалността.

А тя беше сурова за ИТН. От незаобиколим политически фактор партията се срина и падна под бариерата от 4 процента, което я остави извън парламента, но в орбитата на презрените партийни сОПсидиЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ.

Животът е ироничен. Първо скачаш срещу държавния ДОТАЦИЙЙЙ, а после...

Но да оставим ИТН да събират сила за следващия парламент и да продължим нагоре по стълбата, която води надолу...

5. Арестът на Бойко Борисов

Премиер на топло? И това се случи през отиващата си 2022-ра. на 18 март Бойко Борисов бе арестуван и това доведе до разнопосочни реакции обществото ни.

От всенародна радост и заря до протести и събирания на активисти на партия ГЕРБ в тъмните часове на мартенската вечер.

Както всяка публична акция и тази се оказа не особено успешна - Борисов бе освободен, после нищо не произтече, но за нас остана зрелището да гледаме как арестуват политик.

Все още продължаваме да очакваме някое доведено до край дело срещу такъв, но иначе аз съм добре, вие как сте? Ще си идем от тоя свят всички, а няма да дочакаме да имаме работеща съдебна система явно...

Но като стигнахме до Борисов, няма как да не му обърнем внимание в следващото място в нашата класация.

4. Тате носи, Бойко Меси

Прескачаме леко напред във времето, когато Борисов отдавна не е в ареста, обвинението срещу него нещо не се е получило и той е лидер на ГЕРБ, която отново е първа политическа сила, но не може да направи нищо, щото е в тотална изолация.

Та... Малко преди да започне световното в Катар нашият батко Борисов излезе на пресконференция и заяви, че само той може да спаси Майка България и...сравни себе си с Меси.

А после Меси стана световен шампион, а ГЕРБ не можа да направи правителство. SLO4AENOS? NEMISLA!!!

Честита титла, о, Бойко, генерале наш!!! Ти може да си Меси, но последните дузпи все ти ги хващат вратарите...

А сега да оставим Меси, Мбапе и който още се сетите, че стана много футболно в тоя обзор и да продължим напред към дъното.

3. Радомир Чолаков, който стенеше за хартиената бюлетина

48-ото Народно събрание се очертава като поредното мъртвородено наше политическо отроче. Но едно нещо не може да се оспори - във всяко Народно събрание има по някоя легенда. По някой корифей, който, когато видим, изпитваме желание моментално да си резнем вените по диагонал и за всеки случай да се обесим.

В 48-ото НС лично аз връчвам специалната награда на легендата, острието, фамозния трибун на ГЕРБ Радомир Чолаков.

Давам му наградата за цялостно творчество заради изречението, което той произнесе в опита си да се аргументира защо им е на ГЕРБ, БСП и ДПС хартиената бюлетина и с какво тя е по-важна от предстоящата не особено весела зима например.

Та вижте какво каза Чолаков:

"НАРОДЪТ СТЕНЕ ЗА ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА"

И е прав Чолаков. Стенем често. Особено когато той говори по телевизията...

Впрочем, извън смешките политиците от статуквото ясно показаха, че са менте. И че желаят да върнат изборите в орбитата на стотиците хиляди недействителни бюлетини - удобен и изпитан метод за увеличаване на депутатите...

2. Мутрите, които продължават да се размотават безнаказано

Бих могъл да пиша много по темата. Но няма да го направя. Това са двама души. Млади, формирани от турбофолка, но със сериозни протекции зад гърба си.

Единият - с приятели в полицията (Семерджиев).

Другият - с баща-прокурор (Михайлов).

Семерджиев уби две млади момичета, а после ченгета му помогнаха да избяга и да заличи следите си. Михайлов биеше хора в Перник и се държеше арогантно с всички опити на държавата да го озапти.

Запомнете тези двамата. Защото те са типаж. Това е каймакът на поп фолк поколението, формирано от текстове като "Води ме в някоя квартална кръчма".

И си пазете децата. Наоколо е пълно с подобни хора, а често за тях правосъдие няма...

1. И победител е... МАЙКА РАССИЯ

И дойде моментът, в който обявяваме победителят в нашата класация на простотиите от 2022-ра!

И това безспорно е Матушка Русь, която обяви българския разследващ журналист Христо Грозев за издирване.

Вината на Грозев - човекът разследва неща, които очевидно са неприятни за Кремъл, и хоп - да го издирим, да го поканим на чай с новичок, белким види какви сме гостоприемни! Ей, ухнем!!!

Сега... тука се налага да кажем, че нашата държава се опита да реагира адекватно и привика посланик Митрофанова на обяснение, каква, аджеба, е тая съветска простотия от висше измерение.

И Митрофанова, в типичния й нагъл стил каза - ама той само у нас го издирваме, тука нека си живее човекът...

Какво да кажа още. Нищо. Ще кажа, че герданчето много отваря Митрофанова. И че винаги може да е по-зле - бившата космонавтка Валентина Терешкова тия дни бе заявила, че ще говори с патриарха, който да обяви Зеленски за антихрист...

Вместо финал

С това моята класация приключва. И, да, знам, че тя вероятно силно се различава от вашата, но така видях аз 2022-ра, така написах.

А вие си налейте още едно. Сипете си малко фъстъчки. И поне за миг забравете, че живеете във време, в което наоколо ни е пълно с идиоти, а свестните бягат навън...

...от срам...

Честита да ви е новата 2023-та. И да си пожелаем никога повече да не ни се налага да четем подобни класации.

Ваш чичо Венци

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

16

Читателка

02.01 2023 в 11:39

Терешкова за пореден път изтрещява, тя самата предложи Путлер да има посмъртен президентски мандат в Думата и бе посрещната с бурни и продължителни ръкопляскания. Това й гарантира и на нея самата посмъртно депутатстване!!

865

15

Constanza

01.01 2023 в 22:50

Благодаря на автора за тази чудесна класация. Не знаех за умотворенията на Валентина Терешкова. Посмях се от сърце.

Но руската салата се нарича така и във Франция (въпреки че другото ѝ име наистина е салата "Оливие").

800

14

Batze

31.12 2022 в 19:43

Българският Меси скоро може да бъде засечен да търчи гол по банкянските улици, крещейки: "Сторете път на негово величество Наполеон!" Нелекуваните психопатологии се обострят с времето, а неговите са много тежки.

-795

13

Дедо МразИ

31.12 2022 в 18:24

А това че Лъжеца е завършил хардвард с момите парапетка и Асена направи изхардвардването нарицателно за лъжи, кражби и само продаване за постове :-)

-795

12

Дедо МразИ

31.12 2022 в 18:19

Не бе Лъжеца е би :-) спомняме си един са плот от телефона му дето се виждаше че си части в сайт ползван от виден един наш евро депутатка

14469

11

случайно прочетох

31.12 2022 в 14:25

Поздравления за автора и спорна 2023 година!

2000

10

janakiev

31.12 2022 в 12:31

Ако не беше видеото с парапета щяхте да твърдите, че Петков е гей, нали? И е прост, пък има диплома от Харвард, а те нашите университети са мноого добри. Дедо МразИ да си ходи в Сибир. Ние си имаме Дядо Коледа от Лапландия.

924

9

Diogen

30.12 2022 в 23:28

Тершкова е заприличала на зомби. Трябва да е от космическата радиация. Или просто седенето в руската дума, където има предимно идиоти, и се е отразило зле. Оркската болест е заразна.

-795

7

Дедо МразИ

30.12 2022 в 19:40

Слънце прав си такъв срам с хардварските шарлатани Лъжеца и Крадеца и момата с парапета рядко сме брали