Убийци на мнозинства?

Димитър Аврамов 12 април 2021 в 19:43 17440 0

Шепотът в ушите на Слави Трифонов се чува на улицата. Той казва "Върни мандата, ще спечелиш предсрочните избори”! Лъжлив, коварен шепот! Връщането на мандата е акт на политически провал! Ако имаш мандат и не съставиш правителство по обективни причини, това вероятно може да бъде обяснено на хората. И би могло да породи симпатии. Ако не съставиш правителство, защото не можеш, това поражда разочарование. Ако обаче не съставиш правителство, защото не искаш, тогава си безполезен. А в политиката никой не дава победата на безполезните.

Живеем в епохата на радикализираните, функциониращи като секта политическа малцинства. У нас пък не е имало политическо мнозинство... дръжте се да не паднете... от 1997 г. Тогава ОДС спечели убедително парламентарните избори и имаше 137 депутати. Въпреки мнозинството тогавашното ръководство на СДС постъпи умно, предложи формула за национално съгласие, както и да направи т. нар. Реформаторско мнозинство. В него влязоха т. нар. Евролевица и коалицията около ДПС “Обединение за национално спасение”. И парламентарното мнозинството поне за 6 месеца бе 170 депутати. Така бяха поставени коловози на развитие, по които държавният ни влак се движи и днес. Членството в НАТО и особено в ЕС дадоха най-стабилната и перспективна платформа за национално развитие в историята ни.

Със социалното и икономическо развитие обаче се появи нова порода политици – хищни, алчни, безпардонни, неподготвени и неспособни на съгласие. Те се нароиха като плевели, хранещи се чрез властта и чрез увеличиване на държавата. А хранителна среда благодарение на финансовата помощ на ЕС имаше и продължава да има. Днес просто трябва да махнем от сметката парите, идващи от ЕС и ще видим, че сме икономика на минус – държава на оцеляващи на социални помощи, водена от некадърен и корумпиран политически елит.

НДСВ и ДПС - първите “убийци на мнозинства”

Преди точно 20 години на власт дойде НДСВ и Симеон Сакскобургготски. Това бе първото управление без мнозинство. НДСВ имаше 120 депутати - точно половината от 240-те места в Народното събрание. С новия век дойде и началото на управленията на малцинствата. ДПС стана важен коалиционен партньор на НДСВ, като осигури липсващото мнозинство. С 21 гласа се получи солидно парламентарно мнозинство от 141 депутати. НДСВ и ДПС обаче станаха първите убийци на “парламентарни мнозинства”. Те управляваха “толкова добре” и толкова “некорупционно”, че въпреки възходящото развитие на икономиката, на изборите през 2005 г., НДСВ се срина до 53 депутатски места и загуби от БСП. ДПС, обратно, се разви като политически плевел във властта. Тя му се отрази добре и движението спечели 34 депутатски места, 13 повече, отколкото през 2001 г.

Тройната коалиция – парламентарно чудовище

През 2005 г. БСП бе в днешната ситуация на ГЕРБ – първа, но нехаресвана и без партньори. НДСВ много искаха да останат на власт, но бе невъзпитано да направят коалиция директно с победилата ги БСП. Затова бе измислена уродлива политическа формула - правителството на “Тройната коалиция”, съставено с третия мандат – този на ДПС. Политиката на производство на малцинства роди уродливо, но солидно парламентарно чудовище - 169 депутати. Уродлива или не обаче, т. нар. Тройна коалиция бе стъпила върху политическа формула. Тя бе създадена чрез политически преговори, споделяне на власт и, най-важното, създаде огромно парламентарно мнозинство. Огромното парламентарно мнозинство нареди 2/3 от парламента на държавната трапеза, но все пак роди нещо полезно за страната – официалното членство в ЕС.

Отвратени от Тройната коалиция обаче избирателите се вкопчиха с поредния политически спасител през 2009 г. и дадоха властта на Бойко Борисов и ГЕРБ.

ГЕРБ – в малцинство по рождение

ГЕРБ е малцинство от ден първи в политиката. Те получиха 117 депутата в 41-ото Народно събрание. Бойко Борисов е лидер на малцинство от политическото си раждане. Той започна с правителство на малцинството, поддържано с корупция. Като казвам “корупция”, не говоря за това, че някой краде. Имам предвид, че 117 депутати не стигат за мнозинство. Мнозинството си има цена. Каква бе тя за ГЕРБ в 41-ия парламент трябва да кажат те.

ГЕРБ “управляваха толкова добре” с правителство на малцинството, че от 117 депутати в 41-я парламент спаднаха до 97 в 42-я. В 42-то Народно събрание, през 2013 г., ГЕРБ бяха първи, но както и днес нямаха партньори. Никой не искаше да се коалира с тях. Алтернативата бе нова липса на мнозинство и нова корупционна политическа формула. Със 120 депутати БСП и ДПС (и когато трябва с помощ от Атака) бе създадено правителството на Пламен Орешарски. С феноменалната си кадрова политика то роди протестите “ДАНСwithme” и издържа 14 месеца. През 2014 г. ДПС се отказаха от правителството, но ГЕРБ вече бяха успели да прехвърлят всичките си неуспехи на кабинета "Орешарски". Това обаче не им помогна особено и произведе ново политическо малцинство. В 43-ото Народно събрание ГЕРБ получи 84 депутати, с 13 по-малко отколкото в 42-ия парламент. Късметът обаче си е късмет. В 43-я парламент имаше цели 8 политически формации и всички искаха да са в управлението. Коалициите “Реформаторски блок” с 23 депутати и “Патриотичен фронт” - с 19, осигуриха парламентарно мноизнство от 127 депутати.

Печелившият – все по-малък и по слаб!?

Дотук имахме очевидна негативна тенденция – непрекъснато намаляване на доверието в изборния победител. Единственият инструмент за преодоляването на тази тенденция бе създаването на политическо съгласие вътре в парламента. Тоест чрез инструментите на политическото общуване, къде чрез разговор, къде чрез договорки за власт, бяха постигани парламентарни мнозинства. Те заместваха изборните победи, които не бяха достатъчни за създаването на управление.

На изборите през 2017 г. политическото самоубийство на т. нар. Реформаторски блок и разумното политическо поведение на ГЕРБ ù донесоха ръст от 84 на 95 депутати. 27-те депутати на коалицията “Обединени патриоти – НФСБ, Атака, ВМРО” донесоха 122 гласа в парламента на последния кабинет на г-н Борисов. Мълчаливата, корупционно обезпечена опозиция на ДПС гарантира 4 години живот на последния кабинет на Борисов и въпреки протестите от 2020 г. той изкара мандат. Резултатът от неподкрепени с факти заявки “Ние сме номер едно” произведе нов спад - 75 депутати. Този спад би бил преодолим, ако ГЕРБ не бе поставена под политическа карантина! Арогантността превърна ГЕРБ в четвъртите “убийци на мнозинства” след НДСВ, ДПС и БСП, ГЕРБ. Първият в изборите за 45-то Народно събрание влезе в парламента самотен, а всички други гледат на него като на “чумав”.

“Има такъв народ” - “убиец на мнозинства” без власт!?

Големият губещ обаче, без да знае още това е, “Има такъв народ”. Партията на Слави Трифонов бе обявена едва ли не за “големия печеливш” в тези избори. Причината за това е една-единствена – всички казват “не искаме с ГЕРБ”. “Има такъв народ” има едва 51 депутати в 45-ия парламент. Точно толкова имаше загубилата изборите за 39-ия парламент ОДС. “Големият печеливш” през 2021 г. е с резултат колкото големия губещ през 2001 г.

Характерно за всички досегашни “убийци на политически мнозинства” - НДСВ, ДПС, БСП и ГЕРБ е, че идваха на власт като политически малцинства и се превръщаха в “убийци на мнозинства” вътре във властта. Партията на Слави Трифонов има шанс да прекрати негативната тенденция. Могат обаче и да я засилят! “Има такъв народ” могат да станат първият “печеливш” от избори, който се превръща в “убиец на мнозинства”, без да създавал парламентарно мнозинство и без да е стигал до властта. Слави Трифонов може да стане първият “печеливш” от изборите, който никога не е побеждавал. Защо?

Защото, за съжаление, “Има такъв народ” изглежда като пълен политически провал от ден първи, дори и да не е такъв. Най-ярката политическа идея на г-н Трифонов и съратниците му - мажоритарните избори - е тази, която щеше да произведе грандиозен провал за “Има такъв народ” на отминалите избори и да остави ГЕРБ на власт. Не споделят никакви други значими идеи. Нямат желание да говорят за политика, за управление, за преспективи. Не казват какво биха направили, как биха го направили. Повече от седмица след парламентарните избори “Има такъв народ" изглеждат самоизолирала се партия, а не способна да даде политическа посока и да създаде парламентарно мнозинство.

Шепотът в ушите на Слави Трифонов се чува на улицата. Той казва: “Върни мандата, ще спечелиш предсрочните избори”! Лъжлив, коварен шепот! Връщането на мандата е акт на политически провал! Ако имаш мандат и не съставиш правителство по обективни причини, това вероятно може да бъде обяснено на хората. И би могло да породи симпатии. Ако не съставиш правителство, защото не можеш това поражда разочарование. Ако обаче не съставиш правителство, защото не искаш, тогава си безполезен. А в политиката никой не дава победата на безполезните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови