Умря

Калин Терзийски 08 юни 2016 в 19:00 22041 28

Умря и големият поет Евтим Евтимов. Той пишеше любовни стихотворения. Жените ги харесваха. Аз – не твърде, защото съм груб човек и нежността в сърцето ми е там, където (поне така мисля) тя трябва да бъде. В дъното на лявата камера, най на дълбоко.

Не слагам нежността и любовта си на тезгяха, както правеха едно време арабите с тъмно червеното говеждо месо на Женския пазар. Поетът трябва да е сдържан и твърд като базалт, а ръцете му да са като чукове – защото поетът е миньор. И трябва да слиза в такива глъбини, че даже сам той да не повярва колко дълбоко е слязъл. В тези глъбини, в кимберлитовите тръби – под огромно налягане и при чудовищни температури – се раждат диамантите.

Но както и да е.

Преди Евтим Евтимов умря и един голям пианист – Васил Пармаков.

Нарекохме ги Големи, след като умряха.

Всъщност бай Евтим може да са го наричали голям и преди това – приживе – защото той беше създаден като поет през социализма. А всяко авторитарно общество прави така, че хората на изкуството, които му слугуват, да са на голяма почит и да имат голям авторитет. Иначе казано - който не харесваше поетите на социализма - отиваше в Белене. Или на друго хубаво, блатисто място. Където мили българи, негови сънародници, го пребиваха с тояги и даваха месото му за храна на прасетата в лагерното стопанство.

Но се питам, питам, питам. Защо все пак… Хм, това е много банален въпрос, може би е задаван хиляда пъти… Но аз пък не съм го задавал и ще си позволя да го задам: Защо наричаме големи поетите, художниците, музикантите - чак когато умрат?

Или още по-добре - когато ги убием?

Когато ги убием с безразличие, с неуважение, чрез бедност, чрез злоба, чрез завист… Или просто - като Алеко – с куршум в сърцето.

Виждали ли сте пробитото от деветмилиметров куршум сърце на Щастливеца? Когото след това целият народ от Бай Ганьовци нарече Голям Писател…

Виждали ли сте мястото зад Арсенала, което сега е просто двора на любим на българите мол, където е застрелян Вапцаров? От други българи, които след това са го нарекли Голям Поет?

Сещате ли се за Яворов – сляп и отчаян, готов да се самоубие за втори път – вървящ из студените улички на София, омерзен от съдбата, която му предлага неговият народ – как се спъва в разбития паваж; и среща Дебелянов и му казва: Вие сте голям поет. И после изпива отровата и умира, и българите го наричат Голям Поет.

А няколко години по-късно Дебелянов повежда взвода си от българи – и вика „напред“ и никой, никой не го последва, и той получава 7.62 милиметров куршум в стомаха. И после го наричат Голям Поет. Докато е бил жив, българите просто са го наричали „оня пияница“.

Та какво пък…

Просто бих препоръчал на журналистите да не са дотолкова глупаво нагли. И защото изпитват примитивен, пещерен, мистичен страх от смъртта – сещат се да кажат за някой Голям Поет, че е Голям Поет чак когато умре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11751

30

Big Smile

09.06 2016 в 22:34

Тънкото чувство за хумор често бяга - оригиналът е: аз това което съм построил - вие не можете да го боядисате... истината е доста по-тъжна и звучи: аз тези пари които съм изпукал и откраднал и внуците ви няма да ги изплатят....

77927

29

El Commandante

09.06 2016 в 11:08

"АЗ СЪМ ПРОЧЕЛ ТОЛКОВА МНОГО КНИГИ, КОЛКОТО ТИ НЕ МОЖЕШ САМО ДА ПРЕНЕСЕШ......"

Не че се заяждам но тва е силно съмнително.

Ако беше така, нямаше да наричаш един писател средна ръка, в най-добрия случай, маестро.

11751

28

Big Smile

09.06 2016 в 09:57

В отговор на № 7 само ще перефразирам двама великани на нашия обществен живот:
АЗ СЪМ ПРОЧЕЛ ТОЛКОВА МНОГО КНИГИ, КОЛКОТО ТИ НЕ МОЖЕШ САМО ДА ПРЕНЕСЕШ......

11195

27

О_Сандо

09.06 2016 в 03:06

е, момчета и момичета, приятно ми беше да ви понатракам Оригиналните РадиО_Сандови Забележителни (и с НЕвъоръжено Очо) МНОГОТОЧИЯ.... дет'се вика - пийнахте прясна водица от Изворчето... ред(кото) - ти, ГО духай!)

хахахахахахахахахаха

11195

26

О_Сандо

09.06 2016 в 00:45

газ, не газ (дорогостоящая совеЦкая пръдня)... ама проЦесоро бълхански е четен вестник, протъркана тапочка...

хахахахахахахаха

а дед-дред-фреди крюгер е притежател/Управител на 10 (десет)повтарям, "регистрации"... доказано от "минусчетата" по долу в чата...

хахахаха... боклуцьи немощни... идиоти, НО!!! ПОЛЕЗНИ...

11195

23

О_Сандо

08.06 2016 в 23:56

https://www.youtube.com/watch?v=n23YU6dFBsE

... с БУЛава-та по соросоидите... пли!

хахахахаха....... верно ли вееее, путьонииииий, недораслиииий/*сраныйм... сортирный/уборный ты "наш"...


хахахахахахахахаха

11195

22

О_Сандо

08.06 2016 в 23:37

ЖАБЕлешка... намеквам/натвърдвам поанта връз "грамотността" ти, доФторче...

хахахахахахахаха

11195

21

О_Сандо

08.06 2016 в 23:35

лайното и вентилаторът ...

доФторе, правя ти втора жабележка, копеле неграмотно... самонадъхващо се! при това... чети бе, учи се от ОригиналО!

"Один я умный в белом пальто стою красивый". Ницше

И все сразу становится на свои места! Понял, идиот полезный ты наш...

хахахахахахахахахахаха