Уплашеният с Края на Света човек

Калин Терзийски 03 април 2019 в 11:27 6554 0

Калин Терзийски

Разправят: Русия се готвела за война!

Кой разправя ли? Ами и аз не знам!

Някой там – в сумрака на Мрежата. Казват... Разправят... Пишат... Така се казва... Така е Казано...

Дас Ман. Това е термин на Хайдегер. Оставете, че Хайдегер е залитнал и е станал член на NSDAP (националсоциалистическата германска работническа партия, същата тази, на Хитлер). Хайдегер всьо таки (с този израз поздравявам всички олигофрени-русофили) е един от най-великите мислители на 20 век. А Дас Ман означава Ония. Хората по принцип.

Когато кажем „така Се говори” под „се” разбираме именно Дас Ман. Ония там, хората въобще.

Не определен „някой” а неопределените „хора”.

О, Боже! Те са ужаса, те са ада! Да, съвсем правилно казваш, мили ми Жан Пол (Сартър): Адът – това са другите.

Може би не просто другите, а именно тия Дас Ман. Безличната гадна хидра на безличните нек`ви си там Други хора. Които си нямат друга работа, освен да гъгнат, вият и скимтят със зловонните си пасти: да ни обсъждат, да ни обиждат, да ни заплашват, да злобеят за всяка наша крачка, да сплетничат, да клюкарстват и да разпространяват слухове. Грозни, зли, мръсни слухове, които тровят живота. А сега ще ви кажа: Мрежата е техния Пророк! Те са Аллах на новото време, а вероятно – и на всички времена. А Мрежата (и специално Фейсбук) е техния пророк!

Русия се готвела за война! Кой го каза? Пак някой в Мрежата! Някой журналист. Някой, който ще изкара десет, двайсет или петдесет лева с тая новина.

Нека обясня защо точно пиша тези редове!

Заради един феномен, който така или иначе ще мине покрай ушите ни, покрай съзнанията ни – и ние ще бъдем поразени от него, ще претърпим последствията от него...но така или иначе няма да го отчетем. Ще нарека този феномен Правят Нашия Свят Въпреки Нас и Без да Ни Питат.

И ето: Някой мен лично питал ли ме е дали свинската шибана Русия има право да прави каквото и да било, камо ли да се готви за война?

Нека кажа така (за да не звуча прекалено индивидуалистично): Някой нас – обикновените хора - пита ли ни, когато пуска такива новини в Мрежата?

Пита ли ни дали такива новини ни харесват и дали искаме да ги знаем? А?

Съвсем, съвсем отделен и друг е въпросът дали тия новини са достоверни!

Самата новина „Русия се готви за война, тъй като провежда учения в цялата линия - от отцепилата се от Грузия република Абхазия, та чак до Челябинск на границата с Казахстан” е силно тенденциозна! Та коя армия, дявол да я вземе, (дявол да вземе всички армии и цялата тая лайнарска човешка страст по войните!) не се готви винаги за война, а идиоти недни!? (това обръщение е конкретно отправено към журналистите, пишещи подобни неща за да си вдигнат рейтинга). А?

Коя армия не се готви за война? Не си спомняте май „Si vis pacem, para belum” (искаш ли мир, готви са за война)?

Но нали требе да се пише, нали требе да се говори на хората гадост, да се всява страх, да се насажда ужас, да се вкопава в душите песимизъм и отчаяние!

Но защо? Защо...

Така ще се запита някой наивен и благ човек. Защо, Бога ми, им е необходимо на тия съвременни Дас Ман, журналистите, тия – безличните говорещи просто ей така – да създават общия зловреден шум? Защо им е нужно да насаждат всичко това?
Ами – ще каже някой: Защото те са длъжни с будната си съвест да отразяват Всяко Случващо Се!

Но не се ли сещате, мили мои, че нищо никога не се случва точно така, както се случва?

Тоест, не се ли замисляте, че всичко, което ни се струва, че се случва, е просто една от възможните интерпретации!?

Или по-право казано: Всичко, което ни Казват, Че Се Случва – е продукт на една интерпретация.

Грубо казано: Ако питате някой все още недотепан германски нацист за втората световна война, той ще ви каже, че това е била свещената война, в която светлите сили на нацизма са се изправили срещу мрачните сили на болшевишко-еврейския империализъм и срещу световния заговор на еврейския капитал!

И сега е така: Русия се готви за война...

Ама кой каза, ама как така, ама проверихте ли, ама какви доказателства имате?

Нема, братче. Просто подхвърляне на кьорфишеци (с тоя просташки турцизъм поздравявам всички писатели-архаици), за да върви търговийката.

Както казваше един приятел от рекламата: Всички тия новини са стръв - да кълват консуматорите и да изкълвават всички реклами покрай стръвта. Дай нещо страшно – хората обичат да се плашат и да им се говори за Края на Света – и после бутай рекламите наоколо – да ги поглъщат жадно!

А има и друго: Уплашеният с Края на Света човек е много по-склонен да купува!

Той си казва: А, тя Русия и без друго ще направи някоя война...това е голям ужас, па какво ше му мисля аз?! Веднъж се живее – дай да развържа кесията, па да купя едно ново ауто! Примерно некой баварец на старо или некое Леново за децата?

Така си вика консуматорът и пей сърце! Страхът свил се на кълбо в гащите освобождава! Дай да му отвържем края, след като и без друго Русия ще започва война!

Аз ви казвам: Хитра работа.

И тези – Дас Ман – безличните Ония – които създават и формират (формуват, пресоват на шприц-преса) общественото мнение, които моделират обществените настроения – тия вакли идиоти – те дори и не осъзнават, че правят именно това!

О, и това аз наричам с една дума: Ужас!

Защото едни идиоти формират настроенията и чувствата, душенагласите и мисленето на други идиоти. И то – без да осъзнават.

Дас Ман – тия, дето говорят и създават слухове, мнения, шум, представи, настроения, нагласи – те са никой. И не носят отговорност. И не знаят какво правят. Пускат в казана на колективното съзнание (и още повече – в казана на колективното несъзнавано) тенденциозни информации, пускат там черни катрани, пускат отрова и отчаяние. И даже не си дават сметка какво са направили.

Ами - идеално.

Но има нещо друго: Зад тях има такива, които много добре знаят защо и как се правят тия работи. Като споменах за консуматорите и тяхната повишена склонност към купуване, когато са уплашени – говорех именно за това. Има, има. Не е като да няма хора, които добре знаят какво се постига, като говориш по определен начин на хората. Има си хора, които идеално знаят как се манипулира обществото и неговите нагласи. Има си хора, помнете, които умеят това и имат (!) чудесна и огромна изгода от правилно оформеното общественото настроение.

А мен някой питал ли ме е въобще дали искам да има Русия?

Ето това е големия и извечен (и абсолютно сериозен!) въпрос на Човешкото Битие.

Ето го в малко по-разгърнат вариант: Аз, човек и свободно, мислещо и осъзнато същество, съм роден на тоя свят. Роден съм без някой да ме е питал за това. Тоест – още от първия момент срещу мене е извършено престъпление: Някой прави нещо с живота ми, без да ме пита! Създава го. Хвърля ме в живота, което ще рече – право в болестите, мъките и задължителната, мъчителна и ужасна смърт! И какво става по нататък? Не стига, че съм хвърлен по тоя жесток и обиден начин в битието, но на всичкото отгоре съм снабден против волята си с огромен и непреодолим страх от смъртта. Който наричат Инстинкт за самосъхранение. И аз – така грозно хванат в клопка – съм набутан в живота, но не мога и да го напусна, поне не и без извънредно неприятни изживявания. И ето: Не стига всичко това, ами и изведнъж се оказва, че има някакви страни, някакви мръсни и зловредни държави, някакви военни машини, някакви политики и някакви армии, които без да се съобразяват с мене – се готвят да направят така, че да застрашат здравето и живота ми!

Защото, вероятно се сещате, че ако Русия наистина започне война, просто за часове ще станем на кайма всички! На куп!

Цялата ни мирна и кротка Европа, цялото ни това спокойно обиталище ще се превърне в зловещ ад!

И аз – осъзнатото човешко същество – трябва да приема това?

Да живея с това? Да свивам уши? Да живея със смирение? Да си казвам: Малък съм, Съдбата ще реши какво ще стане!

Великите ще решават съдбините ни!

Хм. Не съм нито малък, нито имам намерение – след като без желанието ми са ме захвърлили в грозен и нежелан свят – да търпя И такива издевателства!

Ще кажа така: Забранявам съществуването на Русия! Както, естествено, и на САЩ! Както и на всеки, който може по някакъв начин да наруши моето добруване.

А дотогава – докато забраната ми влезе в сила – просто предупреждавам (тези идиоти, които от немай къде пишат зловещи новинки): Не си играйте с животите и настроенията на хората!

Защото хората не са Дас Ман! Хората са отделни личности и понякога това си проличава. Вдигат се и унищожават. Това, което им пречи да живеят в мир и благодат.

А иначе просто за всички ще кажа: Make Love, Not War!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови