Възможно ли е патриоти да не са идиоти?

Проф. дсн Г. Димитров 20 септември 2018 в 11:14 12092 11

Възможно ли е патриоти да не са идиоти?

По принцип – да, но в момента у нас – не!

Понеже има вероятност, макар и малка, роднина на наш патриот да чете този текст, изрично пояснявам:

Идиот не означава само тежка умствена неразвитост до равнище на две-тригодишно, поради което индивидът не разбира смисъла на собствените си постъпки и е опасен, както за себе си, така и за околните. В продължение на векове в Европа са наричали идиоти неграмотните, които не могат да четат (на латински), а поради това и няма как да разбират смисъла на съществените неща в живота, за които пише в книгите. Точно в този смисъл питам нашите обединени идиоти: кога и на какъв език прочетоха „доклада, относно предложение, с което Съветът се призовава да констатира, в съответствие с член 7, параграф 1 от Договора за Европейския съюз, наличието на очевиден риск от тежко нарушение от страна на Унгария на ценностите, на които се основава Съюзът“?

Питам, защото – за тяхна изненада – текстът на доклада е достъпен и на български език за компютърно грамотни хора. Но още заглавието на доклада би ги отказало от четене, а камо ли да стигнат до края на документ от 79 страници. А иначе от него става ясно, че иде реч на очевидни нарушения от страна на унгарското правителство на основополагащите ценности, представляваща систематична заплаха за съществуването на самия ЕС. В случая са важни две неща:

Първо, „очевидният риск от тежко нарушение от държава членка на ценностите, залегнали в член 2 от ДЕС, не се отнася само до отделните държави членки, където се проявява рискът, но оказва въздействие и върху другите държави членки, взаимното доверие между тях и върху самата същност на Съюза и основните права на неговите граждани, залегнали в правото на Съюза“. С други думи, самото членство в ЕС изключва приемливост на правителствени действия, които го рушат, защото са в разрез с ценностите в неговата основа, защитаващи правата на гражданите му. Който не харесва тези ценности, добре е дошъл да проведе референдум и, подобно на британското правителство, да напусне Съюза, ако това е волята на това мнозинство. Решението на Европейския парламент от миналата сряда е категорично доказателство, че ЕС няма да търпи разрушителни действия и ще се защитава с достъпните правни средства.

Второ, още по-важно е, че не става дума за отделна постъпка на едно национално правителство, а за систематично посегателство срещу ценностните устои на ЕС. Докладът изчерпателно посочва ДВАНАДЕСЕТ различни области на обществения живот, в които правата на европейските граждани са погазвани:

(1) функционирането на конституционната и избирателната система;

(2) независимостта на съдебните и на други институции, както и правата на съдиите;

(3) корупцията и конфликтите на интереси;

(4) правото на неприкосновеност на личния живот и защитата на данни;

(5) свободата на изразяване;

(6) академичната свобода;

(7) свободата на религията;

(8) свободата на сдружаване;

(9) правото на равно третиране;

(10) правата на лицата, които принадлежат към малцинства, включително ромите и евреите, и защитата от изказвания, изразяващи омраза към тези малцинства;

(11) основните права на мигрантите, търсещите убежище лица и на бежанците;

(12) икономическите и социалните права.

В приложенията към доклада са посочени конкретните многобройни примери за доказани правителствени провинения като за всяка една от посочените области добре документираните примери са поне два.

Кой обед(и)нен идиот би прочел, пък и разбрал всичко това?!

Но то не им и трябва да четат, защото - с безпогрешния усет на подгонен разбойник - те много ясно разбират за какво иде реч. Обезоръжаващо простодушно, като недокоснат от култура човек (поради което е най-подходящ за български министър на отбраната), баш патриот поясни, че всички те категорично застават зад политиката на Орбан. Защото – както е тръгнало – те са следващите, до които санкциите на самозащитаващия се ЕС ще стигнат.

Да, в Съюза правилата са тъкмо такива – свободата на самоопределение не е без граници. Иначе и правителството на нацистите е взело суверенно решение за окончателното решение на еврейския въпрос. Но обединяваща се Европа смята това за престъпление и се противопоставя най-категорично на такива суверенни правителствени решения. Взимащите такива решения не могат да имат глас по въпросите за бъдещето на евроинтеграцията.

Бедата в българския случай не е в това, че в правителството обединените идиоти са много и монолитно защитават орбанизма. Идиотизмът е водещ и вътре в правителството, но също и в парламентарно представената опозиция. Това е много сериозен проблем.

Добра надежда е, че не всички сме от село Крушовица. Някои днешни българи сме чували какво е върховенство на правото и са ни важни правата на личността. Дошло е време да се преброим! И да се преборим…

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

11

Hissarion

26.09 2018 в 14:07

Тези точки отбелязват законови и конституционни промени във въпросните области. В България все още няма подобни прецеденти, така че не може да става дума за "и тука е така". Господинът това е пропуснал да го поясни. Вместо това - манифести, заклятия и да се преброяваме и борим.

11800

10

limlim

23.09 2018 в 19:32

Най първо - комплименти, много повече отзиви от любимия вожд Костов!!!
Обаче, прононсиран и ерудиран до болка професор, да се опитва да вникне в менталния поток на патрио-идиото-шкембетата е "сложно"... Ми те са двоични - тука има, тука нема...
Ама са суперадаптивни и светли примери за подражание у "електорато"...И като им пишем манифести с мнооо точки, само ги консолидираме. А да дирим и броим "нас обратните", дето сме за 1- 12 точка... Въй? Нема да има и по "чуьек" на жълто паве...

6000

9

alienvv

21.09 2018 в 20:55

винаги сме били на губещата страна, хайде този път по-внимателно...особено с кой е идиот и кой не е...да не излезе, че няма как да си професор и да не си идиот...

11719

8

Краси

21.09 2018 в 14:29

Е то по-голяма част от дванадесетте точки важат и за нас, независимо дали премиер би бил Тупанбаши или оная селянка от БСП. Затова толкова много скачат от всички страни - след Орбан ще нагазят и тях, ще трябва да си ходят и ще им спре лапането.
Боя се обаче, че ако тръгнем да се преброяваме (грамотните), резултатът ще е плачевен, тъй като оня малоумник, дето говореше, че 80 % от българите са дебили, не е далеч от истината.
Но мисля, че има много просто решение на въпроса и с Орбан, и с Тупанбаши и с Корнелия - не отговаряш на европейските ценности като партия - изключват те от ЕНП или ПЕС и си намират други парньорски партии в съответната страна. Познайте после как ще гласуват и унгарците, и българите.
А тая работа, дето я бълнува някой от долу коментиралите, че на 8-те държави ще им е зле (да добавим и Испания към тях), ако само те останат в ЕС, е доста глупава - та тези 8 представляват две трети от населението и 90 % от иконимиката на съюза и прекрасно биха си живели като федерация.

12407

7

Bad Horse

20.09 2018 в 20:14

Табадатко, никой не ни пречи на 20-те да си направим собствен съюз, икономическа безмитна зона и т.н. - това което беше ЕС в началото. Без да определят някакви неотчетни на никого бюрократи, какъв да е размера и формата на краставиците, какъв процент жени трябва да има на определени позиции и какво е позволено да пишем и четем в Нета.

Всичко това ще си го решат доброволно гражданите и бизнеса, според собствените си интереси. Ако искат да има стандарт за краставиците, селскостопанските производители и консервните фабрики ще се разберат помежду си. Така както се разбират производителите на техника за стандарти, за да им работят джаджите едни с други. джаджите едни с други. Ако пък успяват да печелят пари без стандарти, значи няма нужда от въпросните стандарти. И не ме плаши със западнали и все повече западащи държави като Русия и Китай. С нас е Америка. Точно Източна Европа и Америка се развиват най-добре в момента, и имат потенциал за развитие в бъдеще. Естествени съюзници сме.

11671

6

безпартийна

20.09 2018 в 16:02

Чудесна статия. Идиотите патрЕоти няма да я прочетат. Защото, както се казва, са функционално неграмотни. Могат да четат, но не и да осмислят прочетеното. А и защото са патриоти на едно друго отечество, не ги и интересува. Преследват целите, за които са ги наели. А иначе, Каракачанов е прав, че ние заслужаваме същата съдба, както Унгария. Ако не се вземем в ръце, поне тези, които са функционално грамотни.

7568

5

Tabadatko

20.09 2018 в 15:47

Бад Хорсе, ако мога и аз да направя една прогноза. След като останат 8 (според теб. според мен много повере), ние самотните умници ще сме малки и жалки. Големите Китай и Русия ще ни продават скъпи проекти с техни пари (кредити) и корумпетата на върха (сега Бойко. после Слави Трифонов :) ) ще ни обясняват, как това са "инвестиции". Накрая сметката ще я платят разбира се гражданите. След като дойде нищетата (както е ставало вече много пъти), тези, които още имат леф или знаят език или имат някакви умения, ще се наредят на общата граница на тази вече супер държава (а не 8 или Х на брой) и ще квичат, ако може да ме пуснете. :) Само простите или купените не го виждат.

17439

4

мнение от IP

20.09 2018 в 14:38

Това, че не всички сме от с. Крушовица не е надежда, а проклятие в тази държава.

11948

3

Oggie Petkov

20.09 2018 в 13:06

Европа е във война на цивилизациите и въпросните "идиоти" ще се окажат на печелившата страна.

11948

2

Oggie Petkov

20.09 2018 в 13:04

Особено важна е точка 11 от изброените, но там става дума за законно влезлите в страната бежанци и имигранти, а не ордата хуни през оградите.