Време неразделно

Николай Фенерски 02 юни 2016 в 19:38 9169 0

Разделно е само събирането на отпадъците. Боклуците ги делим на стъклени и пластмасови. А времето ни е силно неразделно и прекалено обединително, такъв му е коварният нрав. Тюрлюгювеч в мислите и чувствата. Всичко около нас е една голяма пародия. Наскоро бях екскурзовод на група руски туроператорски служители, водих ги на село Бата, където се проведе така наречената българска вечер. Повече от 15 години посещавам такива събития и не се впечатлявам, целият фалш е преднамерен и съвсем неуспешно успява да заблуди туристите за това и онова, тая тема се нуждае от отделен коментар. На сцената излизат двама бастуни, единият е Пижо, другият е преоблечен като жена и се предполага, че е Пенда. Фолклор в действие. Хаховци, които си изкарват прехраната по един твърде особен начин. Пенда, женската, е отвореняк, говори всякакви езици, шпреха без задръжки, квото му дойде на езика – руски, украински, полски, немски, инглиш, че даже и на турски, видях го с очите си, щото имаше и голяма турска група в ресторанта. Мархаба, аркадашлар.

И така, Пижо и Пенда обединяват Европа. Простотия след простотия ръси оня дегизираният, а руснаци, поляци, немци и турци се правят на обединени на сцената. Моите руснаци са от Урал и Сибир. Обикновените хора са на мнение, че политиците настройват народите да се мразят чрез средствата си за пропаганда. Виждам с очите си, че поляците не харесват русите, турците не харесват русите, отгоре на това и немците не харесват русите. Дали само пропагандата е виновна или манталитетът им не е за харесване? На дансинга танцуват заедно и се хилят, вече са си пийнали. На малката сцена при нас се обединяваме, преодоляваме нехаресването си. А на голямата се преструват, че са в лоши отношения, но всъщност винаги са се харесвали, защото винаги са играели заедно своя голям театър. Сталин не е можел без Хитлер, Чърчил и Рузвелт не са можели без Сталин. Днес муцуните са други, но играта е абсолютно същата, прехвърлят си топката. Че умрели там няколко стотици милиона във войните, голяма работа, умират само плебеите.

Светът върви към обединение. Такава му е съдбата, ориста, кармата, има ли други нищо незначещи думички? Предречено му е да се обедини. Значи всички все повече ще мечтаят само за това обединение, само за това миротворчество и спокойствие, а аз говоря за разделение, за раздор, нещо съм се побъркал сигурно. Що не взема и аз да се обединя с другите? Кво толкова намирам кусури на хората, на тяхното единство, на това, че руснаците обменят в банките не рубли, а евро... Нещо не е наред, нещо не е така, както трябва... Все не так, ребята. Сега ще ви съобщя нещо. Светът вече се е обединил на финансово ниво. Щом руснаците работят в евро и щом и там глобата е станала основно средство за комуникация между държава и население, на практика е постигнато много повече, отколкото се казва в официалните новини.

Руснаците ми бяха информирани хора, но никой от тях не беше чувал за всеправославен събор. Убеден съм, че хората, информиращи се само от български медии, също пропускат доста от съществените събития по света. Има факти, които не бива да преминават границите, досущ като при една все още незабравена епоха. (В случая народът на Русия не бива да знае колко икуменически настроен е неговият патриарх.) Като при тая същата епоха са много аспекти на ежедневието. И днес също както при социализма не е позволено и прието да се говори истината, имам личен опит с една комисия заради едни текстове, в които просто цитирах молитва към Света Богородица от 4 век. И днес е също толкова популярно да се говори против Църквата, независимо какво, важното е да се хули. И днес езичеството и ересите нападат със страшна сила.

Припомням няколко новинки от близките седмици и дни. В Тбилиси наричат неонацисти хора, които хвърляли кюфтета по други хора, понеже онези били вегани и кюфтетата им се стрували като бомби, а в Украйна са получили декрет от Високата порта да проведат парад на извратеняците. Веганите са новите водачи на света, те са авангардът, чрез тях се разбира докъде ще стигне пропадането, пардон, уеднаквяването и обезличаването. А украинците ще усетят лично какво е това „европейска ценност“ – жалките хора да парадират по улиците със своето нещастие. Това са само две от днешните секти. У нас веганите се търкаляха по Витошка и се пръскаха с кетчуп, предизвиквайки всеобщ деветдесет и девет процентов присмех, а хомопарадите не впечатляват никого, затова се опитват да ни пробутат друга любима гадория. Любимата гадория на българина е езичеството – затова му пробутват „розетата от Плиска“, богомилски символ, днешната треньорка на гимнастичките е достойна ученичка на някогашната, фенка на Вангелия. Рьорих и Блаватска продължават пъкленото си дело, розетата била давала, представете си, сила на гимнастичките. Сила, ама от тъмната.

Дори не подозирате докъде е докарано обединението. До под кривата круша. Двамата смешници на сцената са наредили стотина знамена едно до друго и под тях се лигавят. Тогава пред очите ми за миг светва. Критерият за „обединяването на религиите“, за което мечтаят Бартоломю и останалата икуменическа комсомолска младеж, е абсолютно същият като на клоуните в ресторанта. Демек – липсва такъв. Важното е да има шоу и да го заявим високо и безмозъчно – ние сме обединени! Около какво, обаче? Обезличаването не се задоволява да обедини само икономическия живот на планетата. Това на него изобщо не му е достатъчно. По това направление има само техническа работа, въвеждане на нови видове карти и банкомати. (Между другото, по линия на плащането без хартии в джоба руснаците са ни задминали, там и сладоледаджиите разполагат с пос-терминал.)

Висшата цел на обединителите обаче е на друго ниво. Според една такава въображаема пирамида като на Маслоу, те са достигнали целите си на ниските етажи. Банки, корпорации и кока-кола са дресирали вече почти цялото човечество, а до двайсетина години ще го дресират напълно на сто процента. С изключение на амазонските индиански племена. Но основното намерение на обединителите е да се лансира за псевдовярващия народ една обща религия, да кажат ето ви сега мир и благоденствие, Антихристът точно това ще донесе, привидно спокойствие и отсъствие на всякакъв тероризъм по улиците. Реки от мед ще потекат. Антиутопиите начело с „Игрите на глада“ не са измислени, за да ни плашат, а за да ни информират. Мозъчният тръст разработва и лансира кино и литература според тия инструкции, съзнанието трябва да бъде подготвено. И Антихристът си умира от желание да се възцари. Дали днес имаме различни репетиции, или епохата приближава, Бог знае.

Лично за себе си се надявам да има още време, защото този свят ми харесва все още. Някой ден може би ще стане толкова кошмарен, че няма да го обичам повече. Ако заприлича на декорите от „Лудия Макс“, какво да му харесваш и защо да съществува повече? Не мир идва да донесе Христос, а меч, казва евангелист Матей. Така че да ми се предлага обединение заради самото обединение с хора, които имат друга ценностна система, е излишно. Ако ще живеем според Христовите повели, ще ни се наложи да бъдем смели. И да казваме да – да, не – не. Да не шикалкавим и да не увъртаме – ама тоя канон може и така да се тълкува, ама светите отци онова са го казали символично и т. н. Завършвам с радост от новината, че Светият Синод е приел мъдрото решение да не бърза със събора. Позицията на Синода ме успокоява и ме кара да се гордея с него. И докато край нас ги има молитвениците на Атон, няма страшно. Тези Божии угодници крепят света. Господи, помилуй!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови