За Валери като за Далавери

Тони Филипов, д-р 14 февруари 2020 в 20:20 10274 8

Тези дни на Борисов пак му се наложи да се дистанцира от непремерените приказки на Валери Симеонов. Бившият вицепремиер и настоящ зам.-председател на НС пак се изхвърли като… такова на сух пясък. Обвини от екрана Антон Хъкмъкян и Венелин Петков в корупция. Доказателства? Нанай си, както казват представителите на любимия му етнос.

Тоя е по-страшен от Денис Белята. (Имаше такъв филм, ако си спомняте, от далечната 1993 г. – Dennis the Menace). Пакост след пакост, издънка след издънка. Като се почне от самосиндикалната закана за отмяна на класовете за прослужено време, мине се през „Бухенвалд“ и майтапчийските снимки, после любезността на турската граница, където искаше да поноси чантата на една възрастна жена. По този повод от ЕНП остро реагираха срещу възможността Борисов да прави коалиция с патриотите. Някои го определиха като ултиматум. Последва скандалът със Ска Келер, която нашият джентълмен нарече “зелена джихадистка” със самочувствие “на добре платен командирован сюнетчия”. Изказване на човек, който страда от политическа халитоза. Преди това от трибуната на НС нарече циганите “озверели човекоподобни”, а жените им “улични кучки”… За това му изказване посолството на САЩ изпрати протестно писмо до премиера.

В ефир Симеонов отправи индиректни заплахи към Виктор Николаев. Своеобразен венец на народополезната му дейност сложи изказването за кресливите майки с уж болни деца. Не съм изчерпателен и не бих могъл да бъда. Ще добавя само още един, особено интересен случай. От Азербайджан изпратили съдебна поръчка за разпит на вицепремиера Валери Симеонов и депутатите от ПФ Валентин Касабов, Христиан Митев и Димитър Байрактаров (сега независим). През май 2016 г. патриотите посетили Армения. Симеонов получил Медал на честта за “особени заслуги към защитата на държавността и националните интереси на Република Армения”. Депутатите посетили и Нагорни Карабах, срещнали се с президента Бако Саакян и с председателя на парламента Ашот Гулиан. Но не е било само това. По информация на „Терминал 3“ в Нагорни-Карабах патриотите, вероятно силно почерпени, са били заведени до фронтовата линия и са се забавлявали с бойно въоръжение, пуцали срещу „врага“. Срещу Азербайджан, страна от стратегическо значение за българските и европейските енергийни интереси, основен конкурент на Русия за доставки на газ към Европа.

Да кажа малоумници, но дали ще е достатъчно?

С основание Валери си спечели прякора „виц-премиер“. Такъв когато и да го уволниш, все е късно. И обикновено се пита не защо е уволнен, а защо изобщо е назначаван. В „Делниците на един луд“ в този контекст бях цитирал нещо казано за Борис Джонсън: „човек, който не само прилича на идиот“. Но сега нямам защитата на жълтата книжка и няма да го повторя. Обаче пък Мира Баджева написа във Фейсбук: „По политическа тъпота Валери Симеонов може да се равнява само с Цветан Цветанов.“ Което, разбира се, беше малко пресилено, щото никой не може да се равнява с Цецерон. Но въпросът е, че нищо не й се случи. А, ако си спомняте, през 2014 г. съдът оправда Бареков за това, че каза за Борисов: „Ми той е тъп, той по принцип е тъп”. Та може би тъп да не е обида, когато си личи, че е вярно. Но в сравнение с Валери Симеонов Борисов може дори да изпъкне интелектуално. Мисля, че няма да е пресилено, ако се каже, че при Валери Симеонов хващаме природата на местопрестъплението направо.

И като съм почнал с похвалите за Борисов, та ще кажа още нещо. Общата му култура може да е ниска, но коалиционната е на ниво. Освен скандалите с Валери Симеонов, преглъща и лиготиите на Сидеров, и далаверите с българско гражданство на Каракачанов. Изобщо патриотите му провалят управлението, но той дума не им казва. Държи се като английска кралица. Връх на „благородството“ на Борисов беше опрощението, което даде на Валери за грозните думи, които му отправи във времето, когато се формираше ОПГ-то, пардон, кабинета: „След като Борисов беше премиер, всеки може. Не може цял ден да гледаш телевизия и да се разхождаш. Имаше няколко министри, които можеха да бъдат много по-добри премиери. Борисов е голямо гюле, което тегне на ГЕРБ. Това е самовлюбен, откъснат от живота мегаломан. Свърши тоя! Изгоря! ГЕРБ има бъдеще, но не с тоя.”

Какво ще кажете, а? Very cool! „Самовлюбен, откъснат от живота мегаломан“! С малко преувеличение, казал го е по-добре и от д-р Филипов.

Ако журналистите са гилдия, ще наложат изгонването на Валери от зам.-председателския стол в НС. Но това го слагам само за изчерпателност на разказа, не че го вярвам. Борисов нарече репортерките „мисирки“ и те протестираха колкото от кумова срама. Та, че не са гилдия, не са! Но по-същностният въпрос е дали са журналисти. Защото достойнството е първо личностна категория. Както и да е, темата сега не е тема.

Поредната пакост на Валери Белята засенчи друга негова постъпка. Не по-малко грозна и опасна. Поредният му опит за лобиране в полза на определен бизнес.

Онзи ден природозащитници протестираха срещу лобисткото предложение на Валери Симеонов за промяна на Закона за безопасно използване на ядрената енергия. Симеонов предлага да отпаднат забраните, които не допускат да се ползва вода за производство на електроенергия, в зоните на защита и без да се съобразява с действащите забрани в плановете за управление на речните басейни. В заявление на Сдружение “Балканка”, разпратено до медиите и отишло в „кръглата папка“ на повечето, се казва, че това предложение на Симеонов е поредният опит на народните представители (разбирай лобисти!) да променят чл. 118 (ж) на Закона за водите през преходни и заключителни разпоредби на друг закон, без каквито и да било мотиви. И е погазване на европейското екологично законодателство, което би вкарало България в сериозна наказателна процедура за неизпълнение на международните спогодби.

Природозащитниците припомнят, че Валери Симеонов беше един от инициаторите за скандалните поправки в Плана за управление на Национален парк Пирин, допускащ сечи и строителство на повече от половината на територия на парка.

Ако си спомняте, в последните дни на 2018 г. Валери Симеонов виеше като вързана овчарка, че Борисов му объркал плановете с втрия лифт в Банско. Заради което явно той нямаше да може да си изпълни обещанието към един човек. А в такива случаи обикновено се налага да се връщат едни пари, ако вече са взети или да се отписват бъдещи приходи, които вече са разпределени по направления и пера… „Борисов, вика, ме изработи! Той саботира моето предложение за промяна на концесията в Банско. Не искам да го виждам… Сега аз сядам и мисля до 28 декември, когато ще има заседание на МС. Всичко е възможно да стане – да не мислите, че аз съм от тези дето слушкат и папкат и искат да си начешат егото!“

Тогава написахме: „Тоя е такъв прабългарин, че като нищо може да счупи снопа с клечките…“ И явно и на Борисов са му минали същите мисли (дано не преувеличавам) през главата и на 28 декември сам предложи извънредна точка в заседанието на МС и въпросът се реши в полза на Симеонов.

Обаче пък подскочи другият злосторник, Сидеров: „Не знам защо цялата държава се занимава с някакъв лифт. Вероятно става дума за пари…“

Много е вероятно. Иначе няма как да се обяснят смехориите, изговорени от Валери. В мерака си да „услужи“ на Цеко Минев и „Юлен“ Симеонов каза: „Вторият лифт в Банско е благотворителност… Истината е, че там има фирма, която се ангажира да го направи, без да има печалба от това.“

Чуеш ли, Боже, видиш ли?!

Лично ние се замислихме и отхвърлихме това твърдение като несвързано с главния мозък. На Валери обаче не му дреме от липсата на логика. Веднъж преиначил фактите, продължава напред с манталитета на вестникар. Редно било концесионерът да получи някаква компенсация за своята благотворителност. Лично той щял да го компенсира, като му съдейства лифтът да стане час по-скоро.

Явно е ставало дума за сериозни пари. Не е чудно, знае се, че патриотите не са от евтините мъже.

В стремежа си да подпомогне благотворителността на Цеко Минев виц-премиерът Симеонов заведе 5 министри в Бахрейн на заседание на Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО, за да лобират за преразглеждането на проекторешението за Пирин и отпадане на най-важното изискване – че планът за управление на парка трябва да мине през пълна екологична оценка. За да може Цеко необезпокояван да си построи лифтовете, пък и не само тях.

Впоследствие ВАС отхвърли поправките, предлагани от Валери, като противозаконни. Но той не скочи от Бургаски мост, както се беше заклел. Вероятно не намери релса! Явно в момент на критична саморефлексия лидерът на НФСБ си е дал сметка, че главата му не може да потъне без допълнителна тежест, та за това каза, че ще скочи с релса на врата.

През 2018 г. Валери Симеонов обяви, че от НФСБ щели да предложат промени в Закона за здравето, с които да се смекчи забраната за пушене на обществени места и да се въведат отново обособените кътове за пушачи: “Колкото и да не ни харесва, вика, голяма част от българите са пушачи. Колкото и да не ни харесва, тези хора имат право да пушат, стига да не пречат на другите.”

От предложението на Симеонов печелят не толкова пушачите, колкото тези, които печелят от пушачите. Намеквам, че тези промени обслужваха Пеевски и другите двама собственици в „Булгартабак“, на които съм забравил имената…

Но промените не минаха дори и на първо четене. Защото герберите имаха друго предложение – вдигане на акциза на върху т.нар. “нагреваеми тютюневи изделия”. Което щеше да вдигне цената на кутията от 5.50 лв. на 10 лв. и да я направи непродаваема.

„Вече не се крият, писа Евгени Данов, зад всеки закон веднага прозира лицето, което ще направи лесни пари от прилагането му. НС е превърнато в гише: подаваш си законопроектчето, плащаш колкото и комуто трябва и накрая печелиш едни милиони…“

В целия този контекст не мога да спестя и факта, че представител на държавата в Лукойл след смяната на Овчаров стана човекът на Валери Симеонов Красимир Първанов. Той държи така наречената златна акция. Вероятно и той не е знаел нищо за данъците, които Лукойл плаща/не плаща на хазната. Когато Първанов стана заместник на Теменужка четирите национални работодателски организации КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП написаха критично писмо, в което се казваше, че Първанов е „човек с лоша репутация и коментирани зависимости в енергийните среди“.

Когато не се занимава с лобизъм, Валери се труди за собствения си бизнес. Пръв Велизар Енчев алармира за „хайдутлука при строежа на оградата по границата с Турция“: „Далавери Симеонов печели милиони чрез свои фирми-подизпълнители.“

След оглед на стената президентът Радев съобщи: „Има редица смущаващи факти около строителството на оградата с Турция. Един от тях е, че договорите са сключвани за двуредова ограда, плащането е за двуредова, а самата ограда е едноредова…“

От името на оградостроителите Валери Симеонов обясни: “Някой подвежда президента… Мога да покажа и документи, ако желае, да види, че оградата е двуредова. Аз лично знам това, защото от самото начало се занимавам с изграждането на тази ограда…“

На това, което президентът е видял с очите си, Валери можел да противопостави документи. Е, по документи оградата може наистина да е двуредова. Даже не бих се учудил, ако е и триредова.

На ежедневните нападки на червените Валери отговори: “Това е великата българска ограда! Ще го повтарям до смъртта си! Цялата ограда от 200 км е почти завършена. Тя струва 160 млн. лева, което прави 580 лв. на метър. Категорично отричам да има злоупотреби.“

Категорично твърдя, че има злоупотреби! 160 млн. делено на 200 км. прави 800 лв. на метър. Демек, на всеки метър му се губят по 220 лв. Но аз съм невежа в тия неща. Може би когато не се губят повече от 50% да не е злоупотреба, знам ли.

Валери Симеонов притежава хотел „Козия рог“ в Малко Търново. И с помощта на централни (министърът на отбраната) и местни (областният на Бургас и кметът на Малко Търново) фактори станало така, че българските гранични полицаи и военни по задължение отсядали в този хотел. Според бившия депутат от НФСБ Байрактаров цените на Валери били малко неприлични за района, примерно двойни. Но това е без значение, защото граничарите напълно доброволно и по препоръка на министерство нощуват

в хотел „Козия рог“.

Затова малко куриозно прозвучаха думите му по телевизора, че семейството му живее с 1000-1200 лв. на месец, които впоследствие завиши на 1220-1300. Но му стигали. Вероятно останалите ги туря на влог. Но за кого ги пести? Доколкото стана известно отношенията със сина му не са… блестящи. Когато Валери напъваше да помогне на туркинята на границата, синът му публикува SMS, който е получил от Валери: „Ти си най-голямата ми грешка, трябваше да успееш да се самоубиеш. Лайно.”

Ще помоля блюстителите на морала и защитниците на личното пространство да не ме обвиняват за цитирането на това признание. Защото то показва с що за човек имаме работа. А политиците се правят от човеци, не ли? Отделен въпрос е, че като станат полици, забравят всичко човешко. Синът му го коментира много точно: „Те се чудеха дето дърпал и бутал възрастна жена…“

Гримаси на капитализма, българския. Валери Симеонов е озъбеното лице на капиталиста от първоначалното натрупване. Дребен, но зъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

8

случайно прочетох

17.02 2020 в 15:45

Поздравления, Докторе!
Следя изявите на Цветомир Найденов по медиите :Делници, Дремджиев, Сашо Диков..в тубата.), от самото начало и когато видях поведението му в БТВ, се изненадах как му е променен тонът.
Против хазарта съм и още повече против рекламата.
Според мен и Найденови и Черепа са за пандиза?

15509

7

Бухльо

16.02 2020 в 15:28

Кики, разбира се, че за нас.
Написах го за всички, които са "за" типажите, описани от него. А такива има много.

5355

6

Кики

16.02 2020 в 15:22

Бухльо, как за кого се пъне Тони Филипов, разбира се, че за себе си и за нас. Никой почтен и смел човек не би търпял, а ти защо пишеш, само да си намираш работа ли ? Поздравления за автора!

5355

5

Кики

16.02 2020 в 15:15

Откакто П. Келнер е собственик на BTV, забелязвам известна положителна промяна в новинарските й емисии. Вероятно някой се притеснява, че ще се лиши от средство за проправителствено облъчване на зрителите и за това е цялата истерия.

17439

4

мнение от IP

16.02 2020 в 11:52

@NikiDanev, ако някой прати в bTV твърдение, че Вие сте убили някого, ще държите ли това да бъде съобщено като новина, без да бъдат проверени фактите? Всеки може да прати всичко, но телевизията не е пощенска кутия. Освен това на телевизията са изпратени и сигналите, които Найденови са пратили в прокуратурата. Така че не виждам какво са "покрили" в bTV. Иначе ние пък сме си виновни, че всякакви природни недоразумения стават политици, че и управляват...

8596

3

NikiDanev

16.02 2020 в 07:33

Ами Ники Дудука стана политик за да почнете да признавате, че като е бил журналист е притискал, рекетирал, изопачавал, а и някой лев прибирал и то като журналист. Иначе и по негово време в btv беше голямо реване за свободата на словото. Сега пак сълзи и нито дума обяснение или разсъждение, защо btv са покрили документите за Божков. Валерката лесен за ругане, прави глупости, ама пак не ми обяснихте, скъпи авторе, вие усъмнихте ли се в btv след тая случка? И същината на въпроса не е ли защо са го покрили, а не "защо бият негрите" защото изпоизвадихте за Валерката де що имате? Та пак да питам, някой не се ли интересува защо Хекимян и ВРЛата опозиция у btv са си замълча? Защо сте глашатаи за едно и кротки, почти невидими за другото? Хм. Иначе отговори знам, след тоя пост ще има - герберски еди какво си, да де, прави сте, ама да питам защо btv покри Божков?

8988

2

Ей, Марианчето забравихте, може ли без булка в тази суматоха."А бе моме проста.........."

15509

1

Бухльо

15.02 2020 в 20:47

За кой ли се пънеш, докторе. Управляващите се заинатиха, че ще си изкарат този път мандата. Явно ги е страх от приказката за "три пъти стомна за вода".
А по-лощото е, че всъщност не малко наши сънародници гласуваха за далаверко...и за белата златка...да не говорим пък за "войводите". И пак ще гласуват.