За фактите, данните, анализите, прогнозите. И за Жоро Коритаров

Димитър Аврамов 06 април 2021 в 20:10 12804 2

Слави Трифонов щял да спечели изборите, ако бойкотира съставянето на правителство в този парламент и ако върнел втория мандат. Това чух от мой добър познат- социолог, в ефира на БНТ, в изборната нощ. Уважавам въпросния както и останалите социолози и политолози. Никога досега не съм коментирал публично изказванията на когото и да било. Няма да се заяждам с никого и в тази публикация. Неговото съждение за бъдещата изборна победа на Слави Трифонов е само отправна точка за разговор и за да обърна внимание на следното:

Първо, политиката е сфера на сериозна човешка дейност. Заради това, че разсъждаваме за нея леконравно, постигаме лоши резултати. Второ, не всяка мисъл, която ни мине през главите е прогноза?

Много често съм се спирал да кажа доста неща, които са ми минавали през главата, и са ми изглеждали добре на пръв прочит. И ще продължавам да го правя! Разликата между появилата се мисъл и разсъждението от една страна, и анализа и прогнозата от друга, е в липсата или в наличието на данни и изследвания. Мисленето и разсъжденията са важни неща и са привилегия на умните хора. Анализите и прогнозите обаче са възможни само въз основа на факти и данни.

Социологията е изключителна наука, сериозна наука! Напълно нередно е да се наричаш социолог, да работиш с данни, да правиш заключения, въз основа на данни, и в същото време да правиш прогнози въз основа на непроверените си разсъждения. Представянето на мисълта, която току-що ти е минала през главата, за анализ или за прогноза е чиста манипулация, а не социология.

Когато социолог попита в изследване, сега след изборите “Бихте ли гласували отново за “Има такъв народ”, ако те откажат да реализират мандата за съставяне на правителство?”, въз основа на отговорите на респондентите може да се направи едно от следните съждения:

a) “Има такъв народ” ще спечели, ако не състави правителство и отиде на нови избори

б) “Има такъв народ” ще загуби, ако не състави правителство и отиде на нови избори

Без наличието на такъв тип изследване всяка мисъл представена като анализ или прогноза е 100% шарлатанство.

И понеже днес от физическия ни свят си отиде един човек, който приемаше разсъжденията и анализите много сериозно, използвам този текст, за да обърна внимание на това как човек от неговото ниво би подходил към казуса.

“Светла му памет” на Георги Коритаров, журналист и анализатор от изключителна класа. Жоро никога не започваше с прогноза преди да е разсъждавал, преди да е направил анализ, преди да е стъпил върху факти или данни. В сферата на политиката и политическата журналистика Жоро Коритаров стъпваше на факти и използваше интелекта си, за да анализира публичната и политическата среда! Той не би направил смелото заключение “Слави Трифонов ще спечели изборите, ако бойкотира съставянето на правителство”. Жоро Коритаров би казал “Хайде де поразсъждаваме дали Слави Трифонов би спечелил следващите избори, ако бойкотира съставянето на правителство в това Народно събрание.” Осмелявам се да кажа това, защото съм му бил редовен гост във всичките му формати от последното десетилетие. Защото го познавам и знам, но най-вече защото съм го слушал какво говори и как го прави. Светла му памет на Жоро. Той заслужава да бъде помнен!

Понеже нямаме изследване и в памет на Жоро Коритаров искам да поразсъждаваме по въпроса дали Слави Трифонов би спечелил следващите избори, ако бойкотира съставянето на правителство.

Според мен политическият процес е логичен, защото се базира на представителството и на очакванията и доверието на много на брой хора, а не мисъл минала през моята глава. Комбинацията от симпатии, очаквания, очарование, разочарование и много други фактори влияят на това, как всеки от нас- поотделно и заедно като избирателни групи, част от политическото общество, оценяваме политиците си.

Ако Слави Трифонов е припознат като носител на нещо ново като алтернатива, ако избирателите му гледат на партията му като на носител на нещо по-добро в политиката, тогава те биха искали “Има такъв народ” да състави правителство. Как, с кои други партии, кой да бъде министър-председател са важни, но вторични въпроси. Избирателите на Слави не са гласували за него на 4 април, за да не направи нищо и да отиде на нови избори. Тоест, дали “Има такъв народ” ще спечели от връщене на мандата, или от провала си да състави правителство, е въпрос с отворен отговор, който зависи от много неизвестни и променливи.

Едната неизвестна е: ще подходи ли Слави Трифонов с необходимото уважение към избирателите, към институциите и към държавността?Ще успее ли да убеди хората, които са гласували за него, че вотът им си е заслужавал?

Другата неизвестна е способен ли е на политически партньорства? Още една неизвестна е - ще успее ли да убеди останалите политически формации в парламента, че има добри идеи за управление?

Списъкът с неизвестни е дълъг. Преди да минем по него, преди да чуем политически разговор и да видим политически действия, не можем да правим заклинания за бъдещия успех на “Има такъв народ”! Освен това е възпитано да дадем време на всеки, от който очакваме да състави правителство, пред това да почнем да бабуваме как, кога и какво ще му се случи!

Напълно възможно е, при нови избори след няколко месеца, “Има такъв народ” да получи по-нисък резултат. Причината е, че това е нова политическа партия, вотът за нея е емоционален, засега случаен и не е резултат от изградена политическа идентичност. Разбира се, напълно възможно е също да стане и обратното - при разумни политически действия Слави Трифонов да спечели от това, че не е успял да реализира мандат след тези избори.

Аз имам хипотеза по въпроса, но преди да започна да разсъждавам по нея, смятам първо да чуя какво мислят и какво казват от “Има такъв народ”. Това са първите факти и данни, които биха превърнали опита за мислене в разсъждение. Бих задал въпрос в социологическо изследване. Важно е да знаем мнението на хората, които гласуват и с гласа си решават! Ако си мислим, че сме толкова велики и умни, че можем да правим прогнози какво би станало, какво биха казали или направили хората, без факти и данни, и без да сме ги питали, тогава нито сме умни, нито сме демократи по светоглед, нито има смисъл да твърдим, че изборите са важни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

дреалист

12.04 2021 в 20:35

ТЕхниката на мафиота борисов бе - да купува критиците си. И то с общите пари , разбира се.
И така, той подкупи ПОВЕЧЕТО КАЗИОННИ политолози. И те го подкрепя.... за техен и наш срам...
Особено смешен е един с първо име харалан...
Други, разни, също мащабни, поне мълчат...
А други, като този, ни убеждават, че няма слон в стъкларския магазин...
Няма мафия в България, бе, няма...

2000

1

дреалист

12.04 2021 в 20:30

Вълнуващо несвързани вълнения и уверения, че социологията била сериозна наука, точно след като тя не позна НИЩО от предните избори. На този фон, опитите да се разсъждава кой да прави правителство и как - са просто смешни.
Поредният певец на мафията.
А ве я се махнете, ве. КАк пък не ви е срам.
Млад човек..., пък боклук...