Агент Огнян стана член-кореспондент на БАН

Александра Маркарян 11 октомври 2018 в 17:48 18337 0

Снимка БГНЕС, архив

Иван Гранитски стана член-кореспондент на БАН. Издателят и бивш агент на Държавна сигурност бе номиниран в областта "Творци на изкуството и изкуствознание" и днес бе избран от Събранието на академиците на Академията. 

От БАН той е представен като "ярък общественик със значимо присъствие в творческия живот на България. Той е автор на 35 книги – поезия, литературна критика и публицистика".

За Комисията по досиетата Иван Йорданов Димитров (Гранитски) е агент Огнян, регистриран на 24 септември 1983 г., когато е 29-годишен. И личното, и работното му дело са предложени за унищожаване през февруари 1990 г. Името му е осветено като агент на бившата Държавна сигурност в решение на Комисията от ноември 2008 г.

Пет години след предложението за унищожаване на досието Гранитски става генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ), но остава на поста само година - от юни 1995 до юни 1996 г.

Роден е през декември 1953 г., завършил е журналистика в Софийския университет (1979) и става член на Съюза на българските писатели. Шест години след дипломирането си вече е заместник-главен редактор на "Литературен фронт". През 1991 г. става главен редактор на списание "Черно и бяло". През 1997 г. създава издателство „Захарий Стоянов“, ръководи и списание „Везни“.

Една от кандидатурите за член-кореспондент в областта "Творци на изкуството и изкуствознание" беше тази на бившия министър на културата и настоящ председател на Комисията по култура и медиите към Народното събрание Вежди Рашидов (ГЕРБ). Още преди гласуването Рашидов коментира пред сайта "Епицентър" предстоящия мълчалив отказ с думите "Обидно ми е!".

Не бе избран и друг кандидат в тази област - бившият ректор на Софийския университет проф. Боян Биолчев.

Кои са и останалите определени днес за член-кореспонденти и как БАН ги представя

В областта на „Биологичните науки“: проф. дбн Димитър Асенов Иванов

Научните му приноси са свързани с палеоботаниката и палеоклимата. Изследва растителността и климата на България и Европа в периоди от преди 23 милиона години до наши дни. Има 265 начуни труда, 815 цитирания, h-индекс – 13.

В областта на „Медицинските науки“: проф. д-р Асен Рачев Гудев, дмн

Научните му приноси са свързани с кардиологията: диагностика, лечение и профилактика на атеросклеротичните, сърдечно-съдови заболявания, проучване на имунните механизми на атеросклерозата и оксидативния стрес. Има 163 научни труда, 1966 цитирания и h-индекс – 12.

В областта на „Хуманитарните науки“: проф. дин Александър Григоров Костов

Научните му приноси са свързани със стопанската история на Балканите през XIX век и до Първата световна война, по-конкретно върху особеностите на модернизацията и европеизацията на региона. Има 85 научни труда и 130 цитирания.

В областта „Творци на изкуството и изкуствознание“ освен Гранитски има още един нов член-кореспондент: проф. дни Мила Христова Сантова

Научните ѝ приноси са свързани с фолклористиката, изкуствознанието, етнологията и културната антропология. Има 164 научни труда и 122 цитирания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови