Антарктида е загубила 3 трилиона тона лед за 25 години

OFFNews 14 юни 2018 в 11:50 5302 0

Загубата на лед в Антарктида продължава да се увеличава. 

Наблюдение със сателити показва, че около 200 млрд. тона лед се е стопил за година. Това води до покачване на нивото на Световния океан със средно 0,6 мм. 

Изследването е публикувано в списание "Нейчър".

Според проучването скоростта на топенето се е увеличила три пъти в сравнение с 2012 г. 

Специалистите предупреждават, че ако тази тенденция продължи, по-ниско разположените градове и общности може да имат по-малко време да се подготвят, отколкото се предвиждаше.

Според изследователите загубите са най-значителни в западната част на континента. 

"Не можем да кажем кога е започнало - по-рано не сме правили подобни измервания", обяснява проф. Андрю Шепърд, цитиран от Би Би Си. 

"Това, което можем да кажем, е, че е твърде топло днес в Антарктида. Поне с половин градус по Целзий по-топло, отколкото континентът може да понесе, затова се топят около 5 метра лед от основата му всяка година, което води до увеличението на нивото на Световния океан, на което сме свидетели", допълни той. 

Сателити прелитат над Антарктида от началото на 90-те години на миналия век. Европа има възможност за непрекъснато наблюдение от 1992 г. 

Увеличението на скоростта на топенето на ледовете в Антарктида я поставя като един от най-големите фактори за увеличаването на нивото на Световния океан, обяснява Шепърд. 

От 1992 г. досега Антарктида е загубила около 2,7 трилиона тона лед, което е довело до увеличаване на нивото на Световния океан с над 7,5 мм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови