БАН иска помощ срещу самозваните академици

OFFNews 18 април 2019 в 17:39 14683 2

Ръководството на Българската академия на науките обърна внимание, че зачестява незаконната употреба на научни титли - "с почетните звания „академик" и „член-кореспондент" се титулуват единствено на членовете на Българската академия на науките", подчертава БАН.

НаукаOFFNews се свърза с акад. проф. д-р Дамян Дамянов за кратък коментар.

"Системно медиите и дори държавните институции и университетите представят като "академици" хора, които нямат право на тази титла", заяви акад. Дамянов. Това обезценява труда и авторитета на истинските членове на Българската академия на науките, допълни ученият.

Заместник-председателят на Българската академия на науките акад. Дамянов обърна внимание, че това е проблем не само на електронните и печатните медии, а има случаи на такива грешки от Президентството, МОН и някои университети.

На почетните звания „академик" и „член-кореспондент" имат право единствено членовете на Българската академия на науките и това е уредено със закон - Законът за Българската академия на науките. Академиците се избират с пожизнен мандат на общо събрание на Българската академия на науките – обикновено измежду нейните член-кореспонденти.

На въпроса на НаукаOFFNews дали визира конкретни "академии" акад. Дамянов обясни, че това са неправителствени организации, чиито членове уважава, но те не могат да бъдат титуловани като "академици".

В името на сдружения с нестопанска цел може да присъства думата "академия", но това не означава, че членовете ѝ са "академици".

Членовете на Селскостопанската, Художествената, Театралната, Музикалната академия и други подобни академии нямат законова основа да се наричат "академици".

Има организации в чужбина, които срещу сумата от 8000 паунда например, могат да ви дадат титлата "академик", сподели акад. Дамянов. Но това е също толкова коректно, колкото раздаваните сертификати за "коректни фирми" преди време.

Ето пълният текст на прессъобщението на БАН:

От името на Ръководството на Българската академия на науките и на Събранието на академиците и член-кореспондентите (САЧК) при БАН се обръщам към Вас с молба за заостряне на вниманието на служителите в държавните институции, в университетите и висшите училища, в електронните и печатните медии, за обосновано титулуване с почетните звания „академик" и „член-кореспондент" единствено на членовете на Българската академия на науките.

***

Акад. проф. д-р Дамян Николов Дамянов е български лекар-хирург, началник на Клиниката по хирургия при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, ръководител на Клиничния център по гастроентерология в Медицински университет - София. От 1998 до май 2015 г. е председател на Съюза на учените в България, от 2012 г. е академик на Българската академия на науките и заместник-председател на Академията от 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4132

2

Генката

18.04 2019 в 21:19

zuljin, точно Сорос няма нищо с академия в името. Не вдяко НПО е свързано със Сорос. Същевременно има Академия на МВР - люпилнята на Цв. Цветанов, на който вероятно си фен, този Академик на имотите.