Египет изгони американски археолози заради лъжа с "милион мумии"

Ваня Милева 29 декември 2014 в 14:43 8552 7

След сензационното съобщение на американски археолози, че са намерили некропол с "милион мумии" египетски служители от дирекцията по антично наследство не само оспорили истинността на тези твърдения, но и лишили американците от лиценз за разкопки. Това съобщава United Press International.

Преди седмица в световните медии се разпространи съобщението, че американски археолози са разкрили гробище в Египет с над 1 милион мумии. 

Египетският министър на културата Юсеф Халифа отрича тези твърдения пред Ал Арабия Нюз: "Няма такова нещо".

"В Фаг Ел Гамус няма милион, няма въобще мумии. Мумията, всъщност, представлява напълно мумифицирано тяло и за цялата история на разкопките в района е намерена само една мумия -през 1980 г... През последния археологичен сезон американската експедиция е открила само скелети в лошо състояние и костни фрагменти. Американците са нарушили условията на договора с министерството заради декларациите си за пресата и поради тази причина министерството решава да прекрати лиценза [на американците] за извършване на разкопки, "- заяви държавният служител, цитиран от вестник Luxor Times.

Професор Кери Мюлщайн, ръководителят на разкопките, реагира бързо на думите на Халифа, обясявайки, че е станало недоразумение и се надява да се изглади спора с министерството, но египетските власти са непреклонни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови