Епидемията от коронавирус у нас може да бъде овладяна. Засега се справяме по-добре от очакваното

Ваня Милева 02 април 2020 в 18:20 17806 5

Епидемията от коронавирус в България се развива по различен модел от повечето страни в Европа. За разлика от тях, кривата на разпространение у нас не се издига експоненциално, тоест стръмно нагоре, а квадратично - броят на случаите с COVID-19 нараства много по-плавно.

Това става ясно от публикация на физика Вал Тодоров, в която той се аргументира с анализ на данните за България от 10 март до 29 март, извеждайки формулата на нарастване и съставяйки диаграма, която може да се види горе.

Диаграмата показва относително равномерно нарастване с много лек наклон.

Тази по-плавна крива е резултат на контролирана интервенция (наложените мерки за социално дистанциране) срещу хода на инфекцията. Такъв растеж може да бъде обяснен с разпространение на заразата само по периферията на социалната група.

Черните точки представляват мнозинството от населението, на които им е отнета възможността да разнасят заразата. Обаче по социалната периферия продължават да съществуват свободни агенти (червените точки), които не са подложени на същите мерки на интервенцията и продължават да разпространяват заразата.

Такава квадратична динамика не е устойчива и авторът предполага два възможни сценария:

1) Периферните агенти ще бъдат идентифицирани и изолирани чрез тестване и проследяване. Тогава ежедневните нови заразени случаи ще почнат да намаляват, когато числото R, което отразява колко души може да зарази един човек, е по-малко от 1, разпространението на коронавируса ще е овладяно, общият брой активни инфекциозни случаи ще достигне своя пик, а след това ще започне по-бързо или по-бавно да намалява.

2) Периферните агенти ще продължат да заразяват, заразените ще започнат да се размесват по-равномерно в здравата популация и ще се върнем към стандартния експлозивен сценарий. Квадратичната крива ще стане експоненциална, а R>1.

"Ще ми се да се надявам, че българският народ и институции ще успеят да наложат първия сценарий. А на това, какво реално ще стане, ще бъдем свидетели и участници още в следващите няколко седмици", заключава Вал Тодоров.

Анализът му показва, че бързите и решителни мерки на Щаба за борба с коронавируса, които доста хора сметнаха за прекомерни, очевидно дават ефект.

Все пак да не забравяме, че изводите са на база официално потвърдените случаи на COVID-19, а според някои изследвания реалният брой на заразените с коронавирус е 10 пъти повече от официалния брой. Но това важи за повечето страни и не е умишлено, а защото голяма част от случаите протичат без симптоми.

Авторът Вал Тодоров е кинорежисьор, програмист, писател. Завършва физика в СУ "Климент Охридски" и магистърската програма "Кино и медийни изкуства" в Темпъл юнивърсити, Филаделфия. Книгата му “Иркала, страната на мъртвите” е български бестселър. Правил е филмите "България, тази вечна ерес" (2014) и "Трансгресия" (2018). От 1991 г. до 2012 г. е живял в САЩ.

По-подробно с доказателствата и изводите на Вал Тодоров може да се запознаете в статията "Квадратичен растеж на потвърдените COVID-19 случаи в България"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

5

Панелен земеделец

03.04 2020 в 13:14

Рок допълнение към биографията на Вал: в края на 80-те той бе и автор/преводач на някои от англ.текстове за съответните англ.версии на парчета на "Ахат" (прим.от първата им винилова плоча Походът) и "Ера". Създаде и собствен проект "Иркала", с който направи един концептуален демо-албум. Аз го помня като фантаст, интелектуалец и рокаджия от поколението на "цветята от края на 80-те".
Ето 2 съединени демо-трака от проекта му от 89-а: http://www.mediafire.com/file/98rprw8wuk95de2/Irkala_%255BVal_Todorov%255D_-_Jrecut_e_murtuv_Pt.7%252C_Nadolu_Pt.3_%2528 89%252C_demo%2529.mp3/file

6153

4

Alm

03.04 2020 в 07:00

Пари за тестове НЕМА.
Пари за крадене ИМА.

6136

3

WOW

02.04 2020 в 19:33

Без да обиждам човека искам да напомня поговорката за жабата, коня и подковаването.
Как пък всички тези математически гении все подкрепят правителството. Дори по теорията на случайностите все някой от тях трябва да е против.

89

2

bat.galin

02.04 2020 в 19:13

Подобни съждения нямат основание за да се направи извода : "Епидемията от коронавирус в България се развива по различен модел от повечето страни в Европа. "
"Не, не е различен" ( V. Mutafchijski).
Различен е само и единствено броя на тестовете.
В момента в който се добави И ТОЗИ параметър , сравнението ще стане доста... тъжно.
Моля, публикувайте нова графика, в която са посочени броя извършени тестове за съответните числа заразени, които сте посочили в настоящата графика.

3232

1

tarabata

02.04 2020 в 18:42

Абе, незнам как се справяме с вируса, ама като гледам какво се случва на трудовия фронт, туко виж жертвите на глада и банките ще са много повече от тези на вируса. А тиквата гледа отгоре благо и не му пука, както и на ПУЦ-аджийчето му от Пле`ен с диплом от Свищовския ПУЦ.