Конпсирациите се появяват, когато хората се чувстват безсилни пред държавата

OFFNews 28 януари 2018 в 17:24 4441 0

Конпсирациите се появяват, когато хората се чувстват безсилни пред държавата

Какво кара някои хора да вярват, че важни събития се случват, прикриват или фалшифицират от тайнствени и вездесъщи организации. Това е един от въпросите, на които отговор опитва да даде Вирен Свами - професор по социална психология в английския Университета Ръскин, пред IBTimes UK, съобщава НаукаOFFNews.

Професорът е прекарал години в изследване на психологията на аномалните убеждения като теориите на конспирацията, а през 2016 публикува проучване, което показва, че хората, които вярват в такива лъжи, е по-вероятно да страдат от стрес, отколкото невярващите.

Според него теоретик на конспирацията е този, който смята, че съществува вездесъща и всесилна група актьори, които работят заедно за злонамерени цели. Повечето социални психолози гледат на конспиративните теории като на подмножество на лъжливите убеждения, т.е. често срещано, но погрешно схващане за реални лица или събития, които се преувеличават или се изкривява тяхната реалност.

Дядо Коледа е добър пример: ако смятате, че Дядо Коледа съществува, това е лъжливо убеждение; ако вярвате, че всички родители покриват факта, че Дядо Коледа не съществува (може би, заради отпуската), тогава вие се занимавате с теория на конспирацията, обяснява Вирен Свами.

Според него много трудно е да се разбере къде е прагът между "беглия интерес" и твърдата вяра в конспиративните теории, но знаем, че хората, които приемат една теория на конспирацията, с голяма вероятност ще асимилират нови теории на конспирацията. Това се нарича "монологична система от вярвания".

Цялото интервю четете в НаукаOFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови