Ледници в Канада се свиват по-бързо от очакваното

OFFNews 30 октомври 2018 в 18:39 11502 0

Ледници на територията на Юкон се свиват по-бързо от очакваното, предупреждават канадски учени. 

"Регионът е една от "горещите точки" на глобалното затопляне, осъзнахме това през последните 15 години. Мащабът на промените е огромен", обясни Дейвид Хик от Университета "Саймън Фрейзър".

В скорошен доклад за състоянието на планините Канадският алпийски клуб установи, че масивът Сейнт Илайъс, разположен в Британска Колумбия, Юкон и Аляска, губи лед по-бързо от останалата част от страната.

Предишни изследвания показват, че между 1957 и 2007 г. има загуба от 22% на леда на масива, което е достатъчно, за да повиши нивото на Световния океан с 1,1 мм. 

"Когато за пръв път отидох до Сейнт Илайъс, имах чувството, че съм се върнал назад във времето. Това, което виждаме сега, е все едно сме пътували в бъдещето", допълва Хик. 

Тези промени идват на фона на очакванията за по-бързо и потенциално опустошително затопляне в Арктика в следващите години. 

"Виждаме 20% разлика в площта на ледниците в национален парк Клуан и в останалата част от световното културно наследство на ЮНЕСКО (в рамките на 60-годишен период)", казва Даян Уилсън от Паркове Канада пред CBC. 

Учените са открили, че в масива Сейнт Илайъс нивото на затоплянето се увеличава на по-голяма височина - феномен, който не могат да обяснят. 

"Тези наблюдения не се отнасят само за Сейнт Илайъс. Очакваме загуба на 80% от леда в Скалистите планини в следващите 50 години", допълва Зак Робинсън, съавтор на доклада и професор в университета в Албърта.

Канадските власти предупредиха по-рано тази година, че северните територии не са достатъчно подготвени за въздействието от климатичните промени. 

Но Робинсън и Хик пък се обявиха против твърде песимистичния поглед върху бързо променящата се екосистема.

"Никога досега в човешката история планините не са били почитани така, както са днес", казва Робинсън и допълва, че при осъзнаване на проблемите може да бъде постигната истинска промяна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews