НАСА изстреля сондата Паркър, която ще 'докосне' Слънцето

OFFNews 12 август 2018 в 15:15 10075 0

НАСА изстреля сондата Паркър, която ще 'докосне' Слънцето

Американската космическа агенция НАСА изстреля сондата "Паркър", която ще "докосне" Слънцето и ще изследва неговата корона. Мисията е определяна като историческа, защото има за цел да разкрие тайните на атмосферата около Слънцето и причините за опасните слънчеви бури, съобщава БНР.

Хиляди зрители проследиха точно в 3.31 часа изстрелването на сондата от космодрума Кейп Канаверал във Флорида. Сред тях беше и 91-годишният астрофизик Юджийн Паркър, на чието име е кръстен космическият апарат. Стартът на сондата беше отложен с един ден заради технически проблем, кото се почви минути преди изстрелването й.

Сондата "Паркър", която е на стойност 1,5 милиарда долара, е с размерите на малък автомобил. Нейната мисия е да бъде първият космически апарат, който ще се опита да оцелее в атмосферата на Слънцето, която е 300 пъти по-нагрята от повърхността на звездата. Сондата ще трябва да премине на 6,2 милиона километра от повърхността на Слънцето и да прекоси 24 пъти неговата корона по време на 7-годишната си мисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови