Корабът Dragon се скачва с космическата станция

Ваня Милева 31 май 2020 в 15:29 7299 0

Космическият кораб Crew Dragon, който излетя вчера, 30 май, в един исторически полет, откри по всеобщо мнение нова ера в космическите полети, които станаха по-модерни и евтини, благодарение на компанията на Илън Мъск SpaceX. 

Този старт, който наблюдавахме с вълнение, днес ще има своята следваща голяма стъпка в мисията - скачването си с Международната космическа станция, събитие, което също ще можем да наблюдаваме на живо, благодарение на NASA tv.

Скачването е планирано в 17:20 ч. българско време.

Часове след пристигането си на орбита, астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен извършиха първия си тест за ръчно управление на полета, използвайки контроли на сензорен екран в новата капсула на SpaceX и обявиха „Endeavor“ (усилие) като име на своя кораб, вероятно в почит на легендарната совалка.

*"Индевър" е конструирана през 1987 г., за да замести совалката Чалънджър, която е унищожена при инцидента през 1986 г. Совалката "Индевър" е втората совалка, която е извадена от употреба (първата е "Дискавъри"). Последният ѝ полет е осъществен през май 2011 г., като това е предпоследният полет на космическа совалка изобщо. 

Crew Dragon ще акостира носа първо на МКС. Може да получите предварителна представа за това, което ще направят астронавтите, като изпробвате онлайн симулатора за скачване на SpaceX.

След като космическият кораб се прикрепи към шлюза, ще се отвори люкът, който ще позволи на Бенкен и Хърли да се качат на МКС. Те вероятно ще бъдат посрещнати с традиционните прегръдки от сегашния екипаж на МКС от астронавта на НАСА Крис Касиди и космонавтите на Роскосмос Анатолий Иванишин и Иван Вагнер.

Следете обновяването на новината в НаукаOFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови