Навръх нова година New Horizons ще пресрещне астероид на ръба на Слънчевата система

Наука OFFNews 01 януари 2019 в 09:40 10815 0

Навръх нова година New Horizons ще пресрещне астероид на ръба на Слънчевата система

Навръх нова година сондата New Horizons ще ще премине близо до астероид на ръба на Слънчевата система. Това е първата по рода си среща на създаден от човека апарат с толкова отдалечено тяло от Слънчевата система. Това е обект в Пояса на Кайпер, наречен 2014 MU69 или Ултима Туле, съобщава Наука OFFNews.

Най-близкият подход на New Horizons към тялото ще бъде малко след полунощ - 00:33 EST или 7:33 часа българско време.

Сондата ще премине покрай Ултима Туле почти три пъти по-близо, само на 3500 км, в сравнение с Плутон, покрай който прелетя на 12,5 хил. километра.

След като напусна Плутон преди почти три и половина години, през юли 2015 г. New Horizons измина разстояние от почти 1,6 милиарда километра и се движи точно по график.

При скорост от 50 700 километра в час дори и мъничко въздействие би могло да унищожи космическия кораб. А наземният екип няма да може да вземе контрола от първо лице над New Horizons, за да заобиколи препятствията, защото комуникацията със сондата е невероятно бавна.

New Horizons на Ултима Туле. Композитно изображение, съставено от стотици снимки, заснети от инструмента LORRI. Жълтата точка в средата е Ултима Туле, а X маркира идеалното разстояние. По-големият кръг е разстоянието, което щеше да бъде използвано, ако бяха открити опасности. NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute.

В момента New Horizons е на 44,10 астрономически единици от Земята или около 6,11 светлинни часа. Това означава, че макар радиовълните да пътуват със скоростта на светлината, ще им трябват повече от 6 часа, за да достигнат сондата.

Името на обекта идва от митичен остров от средновековни карти и се отнася за място, което се намира извън границите на познатото. За астероида се знае, че представлява неправилно парче скала в астероидния Пояс на Кайпер. Тялото представлява или два свързани астероида, или много близка двойна система, с един астероид с размер около 20 километра и друг - 18 километра. То има червеникав оттенък и му трябват над 296 години, за да извърши една пълна обиколка на Слънцето.

Повече четете на Наука OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови