Откриха останки от пингвин с човешки размери в Нова Зеландия

OFFNews 14 август 2019 в 15:34 7622 0

Снимка Музея в Кентърбъри

Останките на гигантски пингвин с големина на човек са открити в Нова Зеландия, предава Би Би Си.

Страната, която е известна с гигантските си праисторически представители на птичето царство, като моа, гъски, орли, папагали и др., вече прибавя и нова находка към колекцията си.

Според намерените останки птицата е живяла преди между 66 милиона и 56 милиона години и е достигала на ръст до 160 см. Тежала е около 80 кг. За сравнение най-едрия пингвин, обитаващ Земята – Императорският, достига на височина до 130 см и тежи около 23 кг.

Останките са открити още миналата година на Южния остров от любител палеонтолог. След това екипи от музея "Кентърбъри" в Крайстчърч, Нова Зеландия и природонаучния музей "Зенкенберг" във Франкфурт, Германия, са анализирали намерените кости от гигантския пингвин. Установили, че те принадлежат към неизвестен досега вид, наречен Crossvallia waiparensis.

Пингвин, подобен на този, е бил намерен край Антрактида през 2000 г. Тогава откритите останки са били на пингвини от вида Crossvallia unienwillia.

Пол Скофийлд от музея "Кентърбъри" отбелязва, че намирането на фосили от толкова сходни птици в Нова Зеландия и Антарктида говори за близостта на страната и ледения континент в далечното минало.

Той коментира климатичните промени с думите, че когато гигантските пингвини са съществували, климатът на Нова Зеландия и Антарктида е бил съвсем различен от днешния - много по-топъл, като съвременният леден континент тогава е бил покрит с гори.

Към момента не е установена причината за изчезването на гигантските пингвини, но се смята, че това се дължи просто на нарастващата конкуренция сред морските бозайници.

Според изследователя Джерлард Мейр по времето на гигантските пингвини не е имало много големи морски влечуги. "В Антарктида и Нова Зеландия не е имало големи морски конкуренти до пристигането на зъбчати китове и многоноги (тюлени)", коментира той пред Би Би Си и добавя, че може би изчезването на пингвините е свързано с възхода на тези конкуренти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови