Роди се бебе с трима родители в Гърция

OFFNews 11 април 2019 в 13:02 9740 0

Снимка SPL

Бебе с трима родители се роди в Гърция, съобщи Би Би Си. Момченцето се появило на бял свят на 9 април. Тежи 2 кг. и 900 гр.

Детето е създадено с помощта на експериментална ин витро процедури, извършени от гръцки и испански лекари, за да помогнат на безплодна жена да стане майка. Те оплодили яйцеклетка от майката със сперма от бащата и добавили яйцеклетка от жена - донор. Разработили метода си, за да помогнат на хора със смъртоносни митохондриални заболявания да ги предадат на евентуалното си поколение. Лекарите твърдят, че комбинирането на ДНК на майката с донорската митохондрия може да предотврати риска от заболяване.

Те уверяват, че майката и бебето са в добро здраве. Твърдят, че стореното е "напредък в историята на медицината", който може да помогне на бездетни двойки по целия свят.

Но не всички мислят като тях. Експерти от Великобритания повдигат въпроса за етичните стандарти. Смятат, че подобни неща не бива да се случват.

Известен е само още един такъв случай - със семейство от Йордания, който предизвика много спорове.

Родилката е 32-годишна гъркиня с четири неуспешни опита за ин витро оплождане зад гърба си. Тя вече е майка, а синът ѝ ще носи част от генетичния състав на жената, дарила допълнителната яйцеклетка.

Президентът на атинския Институт за живота д-р Панайотис Псхатас коментира случая така:

„Неотменното право на жената да стане майка със собствен генетичен материал се превърна в реалност. Ние сме много горди да обявим международна иновация в асистираната репродукция и сега сме в състояние да дадем възможност на жени с множество ин витро неуспехи или редки митохондриални генетични заболявания да имат здраво дете".

Гръцкият екип работи с испанския център „Ембриотулс“, който обяви, че още 24 жени участват в опитите. Лекарите заявяват готовност да имплантират още 8 ембриона.

През февруари 2018 г. лекари от Нюкасъл, които са пионери на технологията, са получили разрешение да създадат първите три бебета с по трима родители във Великобритания. Съответният регулатор е одобрил два опита на семейства с редки митохондриални заболявания.

Тим Чайлд от Оксфордския университет и медицински директор на Партньорство за фертилитет изрази загрижеността си от факта, че рисковете от технологията все още не са напълно изяснени. Той е скептичен към въпроса дали технологията може да се смята приемлива в превенцията на митохондриалните болести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови