Световният лед се топи 6 пъти по-бързо от 90-те години. Наводнения може да застрашат 400 млн. души

OFFNews 12 март 2020 в 14:49 2240 0

Ледът в Гренландия и Антарктика се топи шест пъти по-бързо в сравнение с 90-те години на миналия век заради глобалното затопляне, показва преглед на сателитни данни от двата полюса, пише Би Би Си, като се позовава на оценки на учени.

За периода от 1992 г. до 2017 г. Гренландия и Антарктика са загубили 6.4 трилиона тона лед. Това е достатъчно за увеличаването на нивото на световния океан със 17.8 мм.

"Това не е добра новина", казва проф. Андрю Шепърд от Университета в Лийдс, Великобритания.

Ученият е един от ръководителите на екип от експерти, които наблюдават измерванията на леда от три десетилетия, а последната оценка на екипа бе публикувана в печатното издание на сп. Nature тази седмица. Тяхно ключово заключение е, че загубата на леда сега надхвърля максималните очаквания, базирани на компютърния модел, използван от авторитетния Междуправителствен панел за климатични промени (МПКП). На база симулациите му от 2014 г. се предполагаше, че нивото на световния океан може да нарасне с 53 см до 2100 г. Но екипът на проф. Шепърд е установил, че загубите на лед досега сочат към много по-песимистична прогноза и вероятно ще добавят още 17 см към загубите към края на века.

Ако това е вярно, то може да постави 400 млн. души в риск заради наводнения до 2100 г., предупреждава професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови