Доброволецът на скутер, спасил 92-ма ранени в катастрофи

OFFNews 30 април 2017 в 10:02 4728 0

Снимка MANSI THAPLIYAL

Повечето лекари в спешните отделения на болниците в индийската столица Делхи познават Сура Пракаш Вайд. 66-годишният бивш таксиметров шофьор е познат като "човекът на "Златния час". Терминът се отнася до първите 60 минути след произшествие, които са критично важни за спасяването на човешкия живот. Повече от три десетилетия Вайд обикаля със скутера си и помага на жертви на катастрофи, като ги превозва в различни градски болници.

"Досега съм спасил 92 души, регистрирал съм случаи на злополука в полицията, явявал съм се в съда като очевидец и съм пазил вещите на жертвите, докато не пристигнат роднините им", разказва Сура пред Би Би Си.

Според Индийската правна комисия 50% от смъртните случаи по пътищата в страната биха могли да бъдат избегнати, ако жертвите бяха получили медицинска помощ до час след аварията.

74% от минувачите в Индия обаче отказват да помагат на пострадалите, показва изследване на Групата за спокоен живот по пътищата. Повечето се оправдават с тромавите правни процедури след това, с нежеланието да бъдат разпитвани в полицията, да чакат дълго време в болница.

Докато масата отказва да помага, Вайд отговаря на повикванията на стария си мобилен телефон и, въоръжен с комплект за първа помощ, пътува със скутер, за да победи трафика.

През годините историите за добрите дела на Сура се предават от уста на уста и той е станал толкова известен, че асоциациите на таксиметровите шофьори и шофьорите на рикши имат мобилния му номер и му се обаждат, когато чуят за катастрофа. Често звънят и местни жители или изпращат снимки на злополуки до мобилния телефон на сина му, чийто номер е изписан на скутера на Сура заедно с неговия.

"Знам значението на „Златния час”. Когато стигна до мястото на инцидента, започвам да помагам и казвам на хората да се обаждат в полицията или на линейка", казва г-н Вайд.

"Ако има забавяне на линейката поради трафик, качвам жертвата в авто-рикша или минаваща кола. След като шофьорът на превозното средство знае, че аз съм отговорен за жертвата и ще се справя с полицията и болничния персонал, е готов да помогне", споделя Сура.

Няколко пъти е трябвало да стои в болницата или полицията през цялата нощ, докато приключат медико-правните формалности, след като е помогнал на някого да стигне до болницата навреме.

През месец май миналата година Върховният съд на Индия постанови, че "добрите самаряни" ще бъдат защитени от тормоз. Вайд работи с шофьори на камиони и асоциации на таксиметрови шофьори, за да повиши осведомеността относно необходимостта да се помага на жертвите на произшествия и да ги информира за новия закон.

Той започва туристическа таксиметрова услуга. Партньр му е негов приятел през 1986 г. На 24 г. той вижда катастрофа. Казва, че е успял да превози жертвите до болницата и се заклева да не отвърне глава от нито едно пътно-транспортно произшествие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови